Spillerforeningen NHLPA hjalp Tom Wilson, men ikke spilleren som ble offer for hans overfall

Tom Wilson treffer Oskar Sundqvist i hodet, konkluderer NHL. Foto: Skjermdump fra NHL.com.

Oskar Sundqvist har ikke hørt et ord fra spillerforeningen.

Tom Wilson er tilbake på isen for Washington Capitals etter å ha sonet en karantene på 14 kamper for sitt overfall på Oskar Sundqvist hos St. Louis Blues.

Wilson ble opprinnelig ilagt en karantene på 20 kamper. Han fikk en ekstra streng straff fordi han er en gjenganger i slike disiplinærsaker og fordi NHL mener at han ikke har vist vilje til å lære av tidligere suspensjoner.

Spillerforeningen hjalp Wilson med å få straffen redusert fra 20 til 14 kamper. Den endelige dommen kom etter at han hadde sonet 16 matcher, men han ble bare bøtelagt for soning av 14.

Se taklingen her.

Skuffet over NHLPA
Spillerforeningen har imidlertid ikke hjulpet Oskar Sundqvist – offeret for voldshandlingen. De har ikke engang tatt kontakt med svensken, faktisk.

– Nei, det har de ikke. Jeg mener at de må gjøre begge deler her, på en måte. I denne saken føles det som at de bare har forsøkt å hjelpe Wilson. Det var overraskende å ikke høre fra dem, sier Sundqvist til St. Louis Dispatch.

På spillerforeningens nettsider står det en oversikt over hva NHLPA skal jobbe med på vegne av spillerne. Ett av de seks punktene er «forbedre arbeidsmiljøet og skape initiativ for å øke spillernes sikkerhet».

Wilson har vært utestengt for voldelig oppførsel mot en rekke motspillere i sin karriere, men spillerforeningen er altså mer opptatt av å hjelpe ham tilbake i kamp – og i praksis gi ham sjansen til å utføre flere voldelige overfall raskest mulig – enn å beskytte andre medlemmer mot slik oppførsel.

Sundqvist ble påført hjernerystelse og en skulderskade, og har fortsatt arr etter den stygge taklingen, som kom i siste treningskamp før seriestart. For en spiller som Sundqvist, som kjempet om en plass i laget, kan en slik hendelse få enorme konsekvenser.

Taklingen på Sundqvist er ikke ulik den som Matt Cooke utførte da han avsluttet karrieren til Marc Savard.

Kunne ha fått store konsekvenser
Ser man bort fra de helsemessige konsekvensene som taklingen kunne ha fått for Oskar Sundqvist, er det også en sportslig og økonomisk side av saken. 24-åringen har en ettårskontrakt med Blues. Han spilte 42 kamper i NHL forrige sesong, men var også i AHL i seks matcher. Sesongen før spilte han 63 kamper i AHL og bare ti i NHL. Sundqvist gjør sitt beste for å få fast jobb i NHL.

Sundqvist har akkurat nå en kontrakt som gir ham 700.000 dollar i lønn både i AHL og NHL. Den neste kontrakten hans vil avhenge av prestasjonene denne sesongen. Forskjellen kan være på mange millioner kroner.

Så langt har han spilt elleve kamper for Blues denne sesongen, og bidratt med fire mål og fem poeng. I verste fall kunne hans plass ha blitt overtatt av en annen spiller – og NHL-karrieren i praksis vært over.

Han vil ikke bruke tid på å irritere seg over forskjellsbehandlingen til NHLPA.

– Jeg kan ikke gå rundt og tenke på dette hele dagen. Jeg har andre ting å tenke på, som å spille hockey og gjøre så godt jeg kan her.

Gjenganger
Tom Wilson er kjent for å være en av de mest voldelige spillerne i NHL. Bare i løpet av forrige sesong ble han suspendert tre ganger av NHL for å gå over streken for hva som kan aksepteres.

Han ble utestengt i to kamper i sesongoppkjøringen for en «obstruksjon» på St. Louis Blues-talentet Robert Thomas 22. september.

1. oktober, altså bare en drøy uke senere, gikk han til angrep på Sammy Blais, også han i St. Louis Blues. Dette førte til at Tom Wilson ble utestengt i fire matcher i grunnserien. Han ble også trukket 97.560 dollar i lønn.

Og i sluttspillet taklet han Zach Aston-Reese i Pittsburgh Penguins så stygt at Aston-Reese både fikk brudd i kjeven og hjernerystelse. Wilson fikk tre kampers karantene for dette, men ble ikke trukket i lønn ettersom spillernes lønn utbetales under grunnserien og ikke sluttspillet.

Tom Wilson ble altså utestengt to ganger etter at grunnserien 2017/18 sluttet og før grunnserien 2018/19 startet. Det har neppe skjedd noen gang tidligere i NHLs historie.

NHL bør utestenge Tom Wilson resten av 2018

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar