– Spillerstallen ser bedre ut enn på flere år

Espen Knutsen ser med forventning fram til sesongen 2018/19. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Manager Espen Knutsen har større forventninger til Vålerenga enn på lang tid.

SOGNSVANN (Nitten.no): Mens spillerne i Vålerenga løper runde etter runde på løpebanen nedenfor Toppidrettssenteret, sitter en avslappet Espen «Shampo» Knutsen på en benk sammen med Nitten.no.

Været er perfekt. Sol og varmt, men ikke for varmt.

Martin Laumann Ylven forsvarer Iron Man-tittelen, blant annet takket være sin tid på 10,22 på 3000-meteren. Han blir slått av lagkamerat Martin Røymark akkurat i denne øvelsen. Røymark imponerer med 10,14, som blir stående som den raskeste tiden av de ti utøverne som ender blant de ti beste individuelt. Røymark ender selv på tiendeplassen.

En tredje Vålerenga-spiller, nærmere bestemt Jonas Oppøyen, tar andreplassen. 19-åringen Filip Lalande ender på sjuendeplass og sørger for at Vålerenga får fire spillere blant de ti beste.

Disse resultatene kommer inn etter at Shampo og jeg har pratet ferdig, så Vålerengas gode innsats blir ikke et tema i dette intervjuet. Temaet er imidlertid nettopp spillerstallen.

– Hvordan ser Vålerenga ut akkurat nå?

– Spillerstallen ser mye bedre ut enn på flere år. Vi har hentet inn en del nytt og kvittet oss med noe. Vi er enige om at vi skal bygge over tid og det er akkurat det vi gjør. Vi håper at det skal bli enda bedre i framtiden, men vi er egentlig fornøyd med hvor langt vi har kommet til den sesongen her, forteller Knutsen.

– Vi har fått inn bra folk, bra hockeyspillere, og garderoben ser bra ut, legger han til.

Kjente faktorer
Vålerenga har satset trygt. Kalle Ekelund er hentet fra Sparta, mens Villiam Strøm kommer fra Stavanger, Mats Trygg, Petter Grønstad og Joachim Svendsen fra Lørenskog og Martin Røymark fra Modo i Sverige. I tillegg satser Lars Erik Spets på comeback.

– Hvem har du størst forventninger til?

– Vi kjenner jo egentlig alle som har kommet. Vi har ikke hentet noen utlendinger, bortsett fra Kalle Ekelund, men han så vi i Sparta over et par år og han imponerte oss der. Backsiden ser bra ut. Vi har hentet inn Mats Trygg også, som jeg alltid har vært en fan av. Stefan Espeland kom inn på slutten i fjor og er nesten en ny spiller, han også. Hvis du tar Trygg, Espeland og Ekelund, har vi fått inn tre bra backer der. Og Axel Eidstedt, som var vår beste back totalt sett i fjor, han ble værende. Vi ser mye, mye bedre bakover, og det tror jeg blir viktig for det offensive også.

Shampo og trener Roy Johansen har planer om å utnytte dette i kampplanene framover.

– Vi kommer til å prøve å være mer offensive enn vi har vært de siste årene, ha mer puck, være mer i angrepssonen og involvere backene mer, lover Knutsen.

– Det må være betryggende med så mange kjente faktorer?

– Ja, i hvert fall i min jobb. Det er veldig kjedelig å bomme. Henter du fem-seks nye kanadiere, er det fort gjort at du bommer på to-tre av dem. Da kan hele sesongen være ødelagt. Vi er ganske trygge på at vi kommer til å gjøre det bedre enn i fjor og forhåpentligvis være med helt i toppen.

– Har dere en klar plan om hvordan førsterekka skal se ut?

– Vi har vel en noenlunde idé. Vi har ikke satt laget helt. Vi kommer kanskje ikke til å starte den første kampen med det vi tror vil blir rekkene våre på sikt. Vi kommer til å prøve ut litt først, la folk få teste seg litt, men vi har en tanke om hvordan rekkesammensetningene og backparene kommer til å se ut.

– Og hva kan du si om det?

– Jeg vil egentlig ikke si så mye om det. Vi vet jo at (Rasmus) Ahlholm, Tobbe (Tobias Lindström) og (Martin Laumann) Ylven har produsert i bøtter og spann. Thomas Olsen hadde en veldig bra sesong i fjor, men ble skadet. Vi tror at han kan bli enda bedre i år. Vi har hentet inn (Martin) Røymark. (Lars Erik) Spets er et spørsmålstegn. Han har sett utrolig bra ut på treninger og har trent knallhardt over lenger tid nå.

– Hvor mye har Spets tapt på fraværet? Kan han komme tilbake på samme nivå?

– De siste årene han spilte, var han ikke verdens flinkeste til å trene om sommeren. Han er i mye bedre form nå enn han var de siste to-tre-fire årene han var som aktiv. Det jeg ser på treningene nå, med gløden han har for å ville komme tilbake, så har jeg veldig tro på at han kan gjøre en god sesong.

Tror Søberg får det lettere
Vålerenga hadde Get-ligaens tredje beste power-play forrige sesong, med en uttelling på 21,1 prosent. Bare Lillehammer (23,7) og Frisk Asker (23,0) var bedre. I undertall var osloklubben tredje dårligst med 80,6 prosent.

Anført av Axel Eidstedt, Brede Csiszar, Kalle Ekelund og Mats Trygg, satser Shampo på at Vålerenga skal bli bedre i undertall kommende sesong. Med Stefan Espeland som quarterback skal power-playet holde samme nivå – men får selvfølgelig gjerne levere enda bedre.

– Vi synes at backsiden vår ser veldig morsom ut, mer morsom enn på mange år.

På keepersiden er Steffen Søberg igjen det opplagte førstevalget. Han leverte 90,2 i redningsprosent på 41 matcher, med 2,71 innslupne mål i gjennomsnitt. Søberg var sjuende best i Get-ligaen blant keepere med minst 1500 minutter spilletid i kategorien redningsprosent – og sjette best i innslupne mål.

– Vi vet hva Steffen Søberg står for. Vi har gode forhåpninger om at han skal få bedre vilkår foran seg, med bedre backer. Han har trent veldig godt i sommer med laget. Vi tror han kommer til å få en kanonsesong. Joachim Svendsen tar rollen som backup for Søberg og skal pushe. De er jo kompiser fra Manglerud-tiden og er et bra team sammen. Joachim er en veldig positiv gutt, vet rollen sin, og hadde veldig lyst til å komme til Vålerenga, så det valget var veldig enkelt da. Det teamet der ser bra ut, sier Espen Knutsen til Nitten.no.

– Ser dere for dere to offensive rekker og to defensive?

– Vi håper at vi skal ha to til tre offensive rekker, som skal produsere. Førsterekka kommer sikkert til å produsere mest, men vi håper at andre- og tredjerekka skal bidra offensivt også.

– Hva er du mest spent på før sesongstart?

– Jeg er ikke så veldig usikker på laget vårt. Vi kjenner alle spillerne så godt. Vi er mer nysgjerrige på de andre lagene.

– Hvor mye påvirker arenasituasjonen spillergruppen i Vålerenga?

– Jeg føler ikke at det påvirker spillergruppen mye. Alle gleder seg, selvfølgelig, og blir skuffet når de hører at det blir utsettelser. Det har ikke vært noe tema, egentlig. Men for klubbens del er det viktig at hallen blir ferdig fortest mulig. Økonomien blir tøff når du har så få tilskuere på kampene og spiller i Furuset.

– Nå ser det ut til dere må vente enda lenger?

– Det går rykter om at den blir klar en eller annen gang i løpet av neste sesong, sier Shampo.

Han er utålmodig. Kanskje det er fordi han vil se innspurten av 3000-meteren. Eller fordi Vålerenga trenger at den nye arenaen snart står ferdigbygd. Eller kanskje det bare er til pucken droppes.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar