St. Louis Blues tilbake i finalen for første gang siden dette bildet ble tatt

Bobby Orr avgjør Stanley Cup-finalen i 1970. Foto: Ray Lussier/The Boston Herald via AP

Det er 49 år, 4158 kamper, 17.908 dager og 12.690 scoringer siden St. Louis Blues sist spilte en Stanley Cup-finale, ifølge Sportsnet.

Nå er Missouri-klubben det første laget i NHLs ekspansjonsæra (1967/68) som har ligget på sisteplass (minst 20 kamper) og kommet seg til finalen. St. Louis Blues lå sist i NHL så sent som 3. januar, og ble klar for finalen med 5-1-seier mot San Jose Sharks natt til onsdag.

Motstander i finalen i 2019 blir det samme laget som var motstander i 1970: Boston Bruins. Bobby Orr avgjorde finalen den gang, rett før det ikoniske svalestupet som i dag må kunne kalles det mest berømte fotografiet i NHLs historie.

Ryan O’Reilly noterte seg for tre assists, mens David Perron, Vladimir Tarasenko, Brayden Schenn, Tyler Bozak og Ivan Barbatsjev scoret målene og Jordan Binnington reddet 25 av 26 skudd i 5-1-seieren som sikret St. Louis Blues 4-2-seier i kamper mot San Jose Sharks.

Sharks spilte uten Erik Karlsson, Joe Pavelski og Tomas Hertl i den siste kampen, men veteransenteren Joe Thornton – som aldri har vunnet Stanley Cup, til tross for at han har vært en av NHLs aller beste spillere de siste 20 årene – vil ikke bruke det som en unnskyldning.

Da Thornton ble spurt av en journalist etter kampen om hvor avgjørende fraværet av en frisk Erik Karlsson var for utfallet, svarte Thornton dette:

– Jeg kommer ikke til å bruke det … Han er én mann. Han er en viktig del av laget, men vi kan ikke gå inn på skader. Vi spilte mot et bra hockeylag som slo oss. Det er alt som teller.

Pur klasse av Joe Thornton, som vanlig.

Forrige gang St. Louis Blues var i finale, var altså i 1970. Den gang så NHL veldig annerledes ut. Blues var faktisk i finalen tre år på rad, fra 1968 til 1970, og tapte alle tre finalene 0-4.

I 1967 ble NHL utvidet fra seks lag – de seks lagene vi kjenner som Original Six – til tolv lag, og alle nye lag ble plassert i én divisjon, med alle opprinnelige lag i en annen divisjon. Under ledelse av Scotty Bowman kom St. Louis Blues til finalen i disse tre sesongene gjennom å være det beste ekspansjonslaget.

Det er ikke like enkelt å komme til finalen i 2019, nå som NHL består av 31 lag.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar