St. Louis – Boston 1-5: Overtenning felte Blues i jakten på historisk triumf

Brad Marchand gir Boston ledelsen 1-0. Foto: Skjermdump fra Twitter.

St. Louis Blues hadde sjansen til å vinne Stanley Cup på hjemmebane.

Boston Bruins måtte vinne i St. Louis for å forlenge finaleserien i Stanley Cup til en sjuende kamp. St. Louis ledet 3-2 i kamper før møtet i Enterprise Center natt til mandag norsk tid. Blåtrøyene kunne dermed vinne Stanley Cup for første gang i klubbens historie og attpåtil få gleden av å feire triumfen på hjemmebane.

Stemningen var god, for å si det sånn.

Mens St. Louis mangler rutine i slike sammenhenger, har Boston Bruins rutine i hver eneste hylle. Klubben har vunnet Stanley Cup seks ganger. Flere av spillerne i dagens lag vant bøtta i 2011.

Den erfaringen ble synlig i kamp seks.

Mens St. Louis Blues slet med overtenning, fremsto Boston Bruins som et iskaldt og nådeløst lag. Det er selvfølgelig lettere å fremstå slik når Tuukka Rask redder alt han bør redde og det meste av det han egentlig skal være sjanseløs på.

Kampen endte til slutt 5-1 i favør Boston Bruins. Den var langt jevnere enn som så. Det sto 1-0 etter to perioder.

Her er poengene vi merket oss i finalekamp seks:

1) Dømmingen har vært et kapittel for seg selv i dette sluttspillet. Det har vi vært innom før. Jeg har nå endret syn. Det har ikke vært dømming i denne finaleserien. Jeg vil heller kalle det «Gjør hva dere vil, så lenge dere ikke gjør noe som er så åpenbart at vi ikke har noe annet valg enn å blåse». Det mest positive jeg kan si, er at den regelen er blitt fulgt slavisk. Den har ikke blitt benyttet til fordel for ett lag.

2) Kamp seks i Stanley Cup-finalen betyr alltid at ett lag har tre seirer og bare er én unna å vinne den berømte pokalen som Lord Stanley av Preston donerte i 1892. Det kan vel fort føre til overtenning blant spillerne, spør du? Ja.

Kampen startet i et forrykende tempo og denne overtenningen bidro til at flere spillere endte opp med å gjøre uheldige ting. Sean Kuraly ble utvist for å skyte pucken over vantet, Brayden Schenn tok en håpløs utvisning for boarding på Joakim Nordström og Ryan O’Reilly bommet først på pucken da han skulle avslutte alene med keeper på en kontring i undertall, før han noen sekunder senere skjøt pucken over vantet fra egen sone og ga Boston sjansen i fem mot tre.

3) Stjernerekka til Boston Bruins har ikke levert i fem mot fem i finaleserien. Med David Pastrnak på isen har Boston scoret null mål og sluppet inn fem i «even strength», mens tallene for både Brad Marchand og Patrice Bergeron var 1-5, ifølge Natural Stat Trick.

I overtallsspill har de imidlertid levert. Og det gjorde de i fem mot tre også. David Pastrnak og Torey Krug fikk assistene da Marchand banket inn 1-0 mens Schenn og O’Reilly satt utvist.

4) Boston hadde scoret på 6 av 19 overtallsspill i finaleseriens fem første kamper.

5) Colton Parayko har et av verdens hardeste skudd, men han mangler en del på presisjonen. Selv de gangene han kommer til skudd ganske ofte, hvilket han gjorde i åpningsperioden i kamp seks, blir det lite ut av det.

6) Dette overrasker sikkert null personer, men jeg synes det er tullete av Conn Smythe-vinneren alltid må komme fra vinnerlaget. Ser at nordamerikanske journalister nå har overgitt seg fullstendig til den filosofien og skriver saker om hvem i Boston som bør få Conn Smythe dersom Boston vinner og hvem i St. Louis som bør få trofeet hvis St. Louis vinner.

Tuukka Rask har vært sluttspillets beste spiller totalt, uansett hvordan finaleserien ender. Det er ikke bare det at han redder så mange skudd – hvilket er kvalifiserende nok i seg selv, men han gjør det også med en ro som må gi medspillerne hans trygghet til å utfolde seg.

Conn Smythe burde dessuten ikke deles ut i forbindelse med den avgjørende finalekampen, men under pris-showet i Las Vegas. Det gjør det mindre kleint for vinneren – uansett hvilket lag han tilhører – å få en individuell pris mens alle venter på at Stanley Cup skal løftes.

7) Forsvarsspillet til Boston Bruins og St. Louis Blues er noe av det beste jeg har sett, om ikke det beste jeg har sett. Lagene sliter med å treffe med mange pasninger på rad fordi laget uten puck posisjonerer seg fenomenalt bra og jobber knallhardt for å vinne pucken.

Her er et par av de defensive godbitene i kamp seks:

Den første er Alex Pietrangelo, som redder et potensielt 0-2-mål, og den andre er Charlie McAvoy, som forhindrer utligning.

8) Brad Marchand er umulig å like. Han er en fenomenal ishockeyspiller, men gjør så mye dritt på isen. Helt unødvendig dritt også. Det er ikke sånn at han scorer flere mål på grunn av det her.

9) Brandon Carlo økte til 2-0 for Boston tidlig i tredje periode. Scoringen kan se ut som en keepertabbe av Jordan Binnington, men han må unnskyldes litt for at pucken spretter og forandrer retning rett foran ham. Retningsforandringen var ikke stor, men akkurat nok til at den ikke traff blokkhansken hans, men snek seg på innsiden. Planen var åpenbart å slå pucken ut i rundvantet.

10) Karson Kuhlman avgjorde kampen med et millimeterpresist skudd i krysset. 3-0-målet kom 10:15 ut i tredje periode. Så vanskelig som St. Louis har hatt det med å score i denne finaleserien, er det vanskelig å se for seg at blåtrøyene plutselig skulle score tre ganger på en halv periode.

Karson hvem, spør du? Karson Kuhlman. En 23 år gammel forward fra USA som aldri ble draftet, men som signerte for Boston Bruins våren 2018 etter at han fullførte fire år på University of Minnesota-Duluth i NCAA. En energispiller med målteft.

11) Videodømming førte til at St. Louis Blues ikke ble snytt for et reduseringsmål. Det går raskt i hockey og de fleste trodde nok at Tuukka Rask leverte enda en fenomenal redning på skuddet fra Ryan O’Reilly 12:01 ut i tredje periode, men videodommerne i Toronto oppdaget at redningen skjedde mens pucken var over mållinja.

12) David Pastrnak drepte det lille håpet Ryan O’Reilly klarte å hoste opp. 4-1-scoringen kom rundt seks minutter før full tid. Brad Marchands assist her var hans første poeng i finaleserien i even strength.

13) Zdeno Chara satte inn 5-1 i åpent mål etter at Jordan Binnington var tatt ut for å gi Blues en ekstra utespiller i sluttminuttene.

14) Kamp sju spilles i Boston onsdag, det vil si natt til torsdag 13. juni. Kampstart 02.00 norsk tid. Fordel Boston? Det er ikke nødvendigvis sant. Bortelaget har vunnet fire av de seks førstefinalekampene.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar