Status for prosjektet til New York Rangers: Mye å gjøre

New York Rangers ble grundig slått av Calgary Flames, til tross for stor dominans i skuddstatistikken. Foto: Danny Wild-USA TODAY Sports

Det eneste som foreløpig ser ut til å gå helt etter klubbledelsens planer, er de dårlige resultatene.

New York Rangers har spilt åtte kamper i NHL denne sesongen. Så langt ligger laget nest sist i den østre avdelingen, med bare to seirer. Målforskjellen er -9.

Natt til mandag ble det tap 1-4 for Calgary Flames, til tross for at Rangers fyrte av 45 skudd mot kanadiernes andrekeeper David Rittich. Henrik Lundqvist stanset på sin side bare 22 av 26 skudd.

Henrik Lundqvist mener at det er blitt en trend at Rangers produserer mange sjanser, men likevel ikke klarer å vinne.

– Vi spiller godt nok til å vinne kamper, men vi klarer ikke å finne veien til seier. Dette er åpenbart noe vi må endre på raskt. Ved alle fire målene til Calgary, hadde vi pucken og så lå den i nettet vårt et par sekunder etter at vi mistet den. Vi snakket på forhånd om hvor dyktig denne motstanderen er til å finne midten av isen og ha gode skyttere. De første tre målene var like, sier Lundqvist ifølge Rangers’ nettside.

Må skyte raskere
Rangers-trener David Quinn mener at spillerne i manhattanklubben må skyte raskere. Alle som har sett broadwaylaget spille regelmessig de siste sesongene, vil kjenne igjen det Quinn svarer på spørsmål om hva han tenker om at Rangers ikke klarte å score flere mål på alle sjansene mot Calgary:

– Jeg mener at dette handler mer om en innstilling. Jeg synes fortsatt ikke at vi er et lag som skyter raskt, som utnytter brudd. Når det er en løs puck, holder vi på den først, og så skyter vi. Jeg mener at vi må bli mer fokusert når det gjelder å skyte. Altfor ofte, når vi får tak i en løs puck, holder vi på den og så sender vi en pasning i stedet for å bare fyre den av mot nettet og kanskje få motstanderne til å måtte snu seg. Jeg synes at vi gjør en bedre jobb her, men fortsatt ikke en bra nok jobb, sier David Quinn.

Denne kritikken gjelder nok også klubbens norske profil, Mats Zuccarello, som står med null mål, seks poeng og 15 skudd på mål etter at åtte matcher er spilt.

Seks poeng er nok til at Zuccarello befinner seg der han pleier å være: I toppen av den interne poengligaen i New York Rangers. Chris Kreider og Mats Zuccarello har begge seks poeng, mens Mika Zibanejad er nummer tre med fem poeng.

Zuccarello mener at Rangers helt enkelt har underskudd på en helt essensiell ferdighet: Å score mål.

– Dette er også en ferdighet. Du må klare å få til den siste pasningen eller å få pucken i mål. Det å score, er en ferdighet. Vi skapte mange sjanser og vi kan sitte her og si at vi ikke spilte dårlig, men vi tapte jo. Så det er ikke godt nok. Vi må komme på trening, snakke om dette og se hva vi kan gjøre bedre, sier Zuccarello.

New York Rangers fyrer av 34,4 skudd per kamp, noe som er sjette best i hele NHL. Hvis vi graver dypere i dette feltet, ser vi at Rangers har gjort 379 skuddforsøk (skudd på mål, skudd utenfor mål og blokkerte skudd) på disse åtte kampene. Samtidig har motstanderne deres gjort 405 skuddforsøk. Rangers er altså i minus her, med 26 skudd. I jevne kamper er Rangers 41 skuddforsøk i minus.

Sportslig: Etter planen
Manhattanlaget har vært svake i undertall så langt og bare holdt målet rent i 72 prosent av tilfellene. Det er 25. best i NHL. Eller sjuende dårligst, om du vil. I overtall er Rangers så langt helt gjennomsnittlig, men det skyldes at andre lag har vært fenomenalt effektive i power-play.

Zuccarello og lagkameratene sliter også med å holde på en ledelse. Tre ganger denne sesongen har Rangers ledet og likevel tapt kampen.

– Vi må tilbake på jobb her. Alle tapene er tunge. Tro meg! Ingen ønsker å tape hockeykamper, sier Mats Zuccarello.

Sportslig sett holder altså New York Rangers et dårlig NHL-nivå for tiden. Det er for så vidt etter planen. Klubbledelsen, med president Glen Sather og manager Jeff Gorton i spissen, gjorde det i starten av 2018 veldig klart at Rangers-stallen skal brytes ned for å bygges opp igjen fra grunnen av.

Dette er årsaken til at spillere som Derek Stepan, Ryan McDonagh og J.T. Miller er tradet bort.

I en slik gjenoppbyggingsfase ønsker NHL-lag å tilegne seg høye draftvalg. Derfor kommer trolig Mats Zuccarello også til å bli tradet bort i løpet av denne sesongen.

Mats Zuccarello. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Få supertalenter
I sommer hadde Rangers tre førsterundevalg og ett i øvre halvdel av andre runde. Totalt sett plukket broadwayklubben med seg fire spillere blant de 40 første i draften: vingen Vitali Kravtsov (nummer 9), backen K’Andre Miller (22), backen Nils Lundkvist (28) og keeperen Olof Lindbom (39).

Stepan-traden sommeren 2017 ga også Rangers muligheten til å gå fra 2017-draften med to førsterundevalg: Lias Andersson (7) og Filip Chytil (21). New York Rangers har altså draftet fem spillere i første runde de to siste årene.

Gjennom trades har Madison Square Garden-laget også fått inn andre unge spillere, som Libor Hajek, Brett Howden, Ryan Lindgren, Chris Bigras og Jegor Rykov, samt noe mer etablerte Vladislav Namestnikov, Rob O’Gara og Ryan Spooner.

Det er enkelte spennende spillere i disse gruppene, men få av dem ser ut til å ha virkelig stjernepotensial. Andersson spiller i AHL, der han har gjort åtte poeng på åtte kamper. Svensken kan bli en meget god NHL-spiller, men det antas at han ikke har potensial til å bli førstesenter.

Chytil spiller i NHL, og antas å ha potensial til å kunne bli nettopp førstesenter, men den 19 år gamle tsjekkeren har null mål og bare to assists på åtte kamper denne sesongen. Det kan være at Chytils utvikling på lang sikt hadde vært bedre tjent med å spille i AHL denne sesongen.

Howden har overrasket positivt i NHL denne sesongen, med fire poeng på åtte kamper, men antas heller ikke å bli en stjernespiller, men en bunnsolid toveissenter som kan spille andre- eller tredjesenter.

Spooner og Namestnikov har vært vraket fra laget i én enkeltkamp hver siden sesongstart. Disse to forwardene er trolig tiltenkt roller som trade-åter mer enn gjenoppbyggingsbrikker.

Vitali Kravtsov er den spilleren som trolig har størst potensial, sammen med Chytil. Russeren har gjort sju poeng (tre mål) på 19 matcher for Traktor Tsjeljabinsk i KHL denne sesongen. Det er meget bra tall fra en 18-åring i den ligaen.

Totalt sett ser Rangers ut til å ha sikret seg mange unge spillere som kan bli bidragsytere på NHL-nivå, men få som kommer til å bli det i første backpar eller blant topp seks forwards.

To viktige år foran seg
Hvor vellykket gjenoppbyggingsprosjektet til New York Rangers blir, vil derfor i stor grad avhenge av det som skjer de neste par årene.

I 2019-draften sitter Rangers foreløpig på ett førsterundevalg og to andrerundevalg (verdien av senere draftvalg er såpass liten at vi ikke bruker tid på det her – les heller Nitten.nos analyse av verdien av draftvalg her).

Hvis Rangers ender utenfor sluttspill, får laget plass i trekningen om førstevalget i 2019-draften. Jo lavere tabellplassering, jo flere lodd i trekningen. Buffalo Sabres hadde flest lodd i 2018-trekningen med 18,5 prosent og vant også førstevalget.

I NHL trekker man første-, andre- og tredjevalget. Det laget som ender sist i grunnserien, velger dermed dårligst som nummer fire i draften.

Hvis Rangers får tak i Jack Hughes eller Kaapo Kakko i 2019-draften, får klubben en spiller med stort stjernepotensial. Hughes gjorde hele 54 poeng på 27 matcher for det uoffisielle juniorlandslaget til USA i juniorligaen USHL forrige sesong. Hans 2,0 poeng per kamp var hele 0,27 poeng mer enn for eksempel Oliver Wahlstrom, som ble tatt som nummer elleve i sommerens draft.

Det er også hele 0,79 poeng per kamp mer enn Andrej Svetsjnikov hadde sesongen før, da han var på samme alder som Hughes var forrige sesong. Svetsjnikov ble tatt som nummer to bak Rasmus Dahlin i Dallas i sommer.

Som vi forstår, er det gunstig for klubbledelsen i New York Rangers å tape mange kamper denne sesongen. For spillerne, som Mats Zuccarello, er dette selvsagt helt motsatt. De spiller for å vinne, fordi det er morsomst og fordi det er mest økonomisk gunstig for dem selv. Jo flere poeng en spiller produserer i NHL, jo bedre lønn får han neste gang en kontrakt skal forhandles.

Og for Zuccarellos del, skjer dette allerede neste sommer.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar