Stavanger mot Sparta er en duell mellom teknikk og styrke – og flaksen vinner

Stavanger Oilers har vunnet de to siste kampene mot Sparta. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Oilers har vunnet to strake kamper og er igjen favoritt til avansement.

Kvartfinaleserien mellom Stavanger Oilers og Sparta Warriors er en fascinerende duell mellom det laget i Get-ligaen som er tyngst og det som er rikest.

Oilers har det største budsjettet og den økonomisk mest veldrevne klubben. Manager Pål Haukali Higson hentet i fjor sommer inn Stephan Vigier, Patrick Ulriksen og David Morley fra forrige sesongs tapende finalist Lillehammer, og toppet det med signeringene Jacob Lagacé, Brandon Burlon, Phil Lane og Mario Lucia.

Underveis i sesongen ble også Greg Mauldin og Luc Snuggerud hentet inn. Stavanger-stallen inkluderer seks spillere med til sammen 1089 AHL-kamper. Seks av spillerne er også draftet av NHL-lag.

Ingen ble overrasket over at Stavanger Oilers plukket over 100 poeng i Get-ligaen 2018/19.

Dette er et lag stappfullt av tekniske ferdigheter. Stavanger Oilers gikk også til kvartfinalen mot Sparta – nummer seks i grunnserien – som klar favoritt.

Spartas lag er ikke uten ferdigheter, det heller, men Sjur Robert Nilsens mannskap er først og fremst fysisk voldsomt. Gjennomsnittsvekten på Sparta-krigerne er 88 kilo og 184,5 centimeter. Det er tre kilo og 2,2 centimeter mer enn Oilers-snittet.

Premissene før kvartfinaleduellen startet ga seg dermed selv: Stavanger Oilers burde forsøke å utnytte sin teknikk og spilleforståelse, mens Sparta burde prøve å få disse kampene til å handle om nærkamper, om å vinne fysiske dueller.

Den beste måten for Oilers å unngå fysiske dueller på, er å angripe med fart. Hvis pucken transporteres raskt nok i lengderetning, blir det vanskeligere for Sparta-spillerne å gå inn i nærkamper til riktig tid. Når tempoet er høyt, øker sjansen for at de kommer inn for tidlig eller for sent, og dermed pådrar seg utvisninger.

Som vi vet, går det fortere framover om man sentrer pucken enn om man fører den.

Stavanger Oilers gjorde ikke en spesielt god jobb med dette i kamp én. Her ser vi Greg Mauldin idet han vinner pucken dypt i egen sone i første periode:

Bilder fra TV2sumo.no

Han fører pucken hjemover og bak mål, hvilket er det trygge valget i denne situasjonen. Idet han runder målet til Henrik Holm, er han uten pasningsalternativer. Lagkameratene venter på å se hva Mauldin velger å gjøre, i stedet for å være proaktive og gi ham alternativer.

Resultatet er at Sparta klarer å sette Mauldin under press, tvinger fram et dårlig pasningsvalg og får en duell i midtsonen som Sparta vinner. Dette er akkurat slik Sparta håper at kampene skal se ut.

Det er for billig å hente fram ett klipp for å vise et poeng, så vi henter fram ett til. Det var ikke vanskelig å finne, heller. True story: Jeg klikket simpelthen på et tilfeldig sted i andre periode og landet på dette:

Bilder fra TV2sumo.no

Sparta vant kampen 5-4 etter forlengning, takket være Tommy Kristiansens scoring fem minutter og 30 sekunder ut i fjerde periode. Sarpingene vant også kamp to, etter at Martin Grönberg og Peter Quenneville snudde 0-1 til 2-1 på hjemmebane.

Sparta vant skuddstatistikken 35-29 i første kamp og 33-23 i andre kamp.

I kamp tre kom Stavanger Oilers ut med mer desperasjon og dominerte skuddstatistikken fullstendig i første periode – 15-2. Luc Snuggerud ga Stavanger et fortjent ledermål tidlig i andre periode.

I denne kvartfinaleserien er det så langt Sparta som angriper hurtigst. Sjur Robert Nilsens lag har i stor grad fått Oilers til å angripe sakte, men fokusert på høyt tempo når de selv får pucken.

Det tok for eksempel bare fire sekunder fra Sander Thoresen vant pucken – i en duell langs vantet midt på banen – til Henrik Knold satte pucken i mål til 1-1. Martin Grönberg satte inn 2-1 for Sparta snaut midtveis i andre periode.

Det var snaut seks minutter igjen av kamp tre da Håkon Imset Stormlie kom til avslutning på bortimot åpent mål, men ikke klarte å løfte pucken over det eneste hinderet som var igjen – leggskinnet til Henrik Holm.

Så nær var Sparta 3-1-ledelse i kampen og 3-0-ledelse i serien.

Bilder fra TV2sumo.no

Henrik Holm holdt Stavanger Oilers inne i serien, men Stavanger Oilers fortsatte å slurve. Det gjensto mindre enn fire minutter av tredje periode da de svart- og gulkledde nok en gang brukte unødvendig lang tid på å angripe. Det førte til en to-mot-én-situasjon for Sparta:

Bilder fra TV2sumo.no

Stavanger Oilers utlignet til 2-2 med et heldig langskudd fra Phil Lane med 2,29 minutter igjen av tredje periode.

Flaks er en del av hockey, det også. Får du skutt pucken mange nok ganger mot mål, går den til slutt inn.

Da Greg Mauldin scoret det avgjørende 3-2-målet for Oilers 6,37 minutter ut i forlengningen, var det stavangerlagets 47. skudd mot Jens Kristian Lillegrend.

Seieren var fortjent, med andre ord. Men som dere har sett over her, var den også heldig.

Onsdag 13. mars møttes de to duellantene igjen, i Sarpsborg. Det var en ny sjanse for Sparta til å ta sin tredje seier og dermed skaffe seg en kjempemulighet til å avansere til semifinalen. Det var også en sjanse for Stavanger Oilers til å utligne til 2-2 og i realiteten ta tilbake favorittstempelet i denne kampserien.

Allerede i kampens første minutt fikk vi eksempler på Spartas styrker.

Først fikk vi se hvor vanskelig det er for Oilers-spillerne å møte 200 centimeter høye Kristian Sjødahl Østby (23) og 189 centimeter høye Håkon Løken Pedersen (20) i nærkamper langs vantet.

Bilder fra TV2sumo.no

Så fikk vi se hvordan Nilsen ønsker at Sparta skal opptre når de vinner pucken i egen sone. Det skal gå så raskt som mulig i lengderetning, for å forsøke å angripe motstanderens forsvar før det får organisert seg.

Bilder fra TV2sumo.no

Hva om Stavanger Oilers, med sin teknikk og spilleforståelse, klarer å angripe med samme fart? Det vil gjøre det langt mer vanskelig for det unge og storvokste Sparta-laget å forsvare seg.

Vel, Sparta tok ledelsen 1-0 på et skudd fra Sander Thoresen, etter at Oilers ikke klarte å komme seg unna nærkampene og heller ikke fikk satt i gang et angrep da Jonas Djupvik Løvlie og Peter Lorentzen fikk sjansen i egen sone.

Stavanger Oilers klarte imidlertid å respondere bare to minutter senere. Mens Sparta hadde sitt fysisk minste backpar – Jonas Meisingset (180 centimeter) og Mikkel Søgaard (181 centimeter) – utpå sammen med fjerderekka med Herman Kopperud, Magnus Nilsen og Håkon Imset Stormli, var det gjestene fra Rogaland som vant nærduellene ved vantet.

Fjerderekka til Oilers klarte å etablere seg i offensiv sone og Markus Vikingstad fikk pucken i mål.

Når det er fjerderekke mot fjerderekke, er det Oilers som har det fysiske overtaket. Vikingstad er 191 centimeter høy og veier 93 kilo, mens Thomas Berg Paulsen er 186 centimeter og 84 kilo, og Robin Haglund Mathisen er 185 centimeter og 92 kilo.

Etter baklengsmålet virket Jonas Meisingset mer stresset med pucken. Da han slo den nesten på måfå ut av sonen noen minutter senere, tok Stavanger over og for en sjelden gangs skyld kom det et effektivt angrep i lengderetning fra Todd Bjorkstrands elever. Det endte med scoring fra Dennis Sveum (med mindre det endres til Magnus Hoff, hvis det viser seg at han forandret retning på pucken).

Bilder fra TV2sumo.no

Stavangers 3-1-scoring kom 14,30 minutter ut i første periode, da Phil Lane fikk en lang kølle på pucken og forandret retning på skuddet fra Johannes Johannesen, som kom like etter en dropp i Spartas sone.

Nettopp dette med å ha spillere foran mål for å dekke keeperens utsikt til pucken og kunne forandre retning på pucken eller komme først på returer, var Stavanger veldig bra på i denne matchen.

Niklas Roest, som returnerte fra sin seks kamper lange karantene her, reduserte til 2-3 da han styrte et skudd fra Andreas Klavestad forbi Henrik Holm på tampen av første periode.

Klavestad var ikke like heldig da han drøyt åtte minutter ut i andre periode scoret selvmål. Scoringen ble kreditert Jacob Lagace, som var den siste Stavanger-spillerne som var borti kampen.

Den 23 år gamle Sparta-backen virket fast bestemt på å rette opp skaden, og reduserte til 3-4 bare to minutter senere. Nok en gang kom målet etter et raskt angrep, som for øvrig ble startet av Klavestad selv.

Oilers rotet imidlertid ikke bort sjansen til å utligne til 2-2 i seirer. Greg Mauldin satte inn 5-3 under et overtallsspill for Oilers mot slutten av andre periode, og David Morley satte inn 6-3 i åpent mål da Sjur Robert Nilsen hadde plukket vekk Lillegrend for en ekstra utespiller i sluttminuttene.

Det står nå 2-2 i denne kampserien, men vi sitter fremdeles igjen med et inntrykk av at Stavanger Oilers ikke har prestert opp mot sitt beste. Alle kampene har egentlig blitt spilt på Spartas premisser, men Bjorkstrands lag har så gode ferdigheter at de har klart å utligne den fordelen Sparta har hatt av å spille taktisk smartere.

Hvis Oilers klarer å øke hurtigheten i angrepsspillet sitt, kan denne serien være over etter kamp seks i Sarpsborg 17. mars – men det er et stort «hvis».

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar