Stavanger Oilers er nummer én – men holder pusten

David Morley forlot matchen mot Storhamar midtveis i andre periode. Foto: TV2sumo.no

Storhamar var ikke alene om å få juling i DNB Arena torsdag. David Morley ble sendt til sykehus.

David Morley var en av hovedårsakene til at Stavanger Oilers på overraskende enkelt vis vant toppkampen mot Storhamar. Den 28 år gamle kanadieren slo den målgivende pasningen da Mario Lucia satte inn 2-0, han slo den målgivende pasningen da Stephan Vigier satte inn 3-0 og han scoret selv 4-0-målet.

I løpet av Stavanger Oilers’ åtte kamper lange rekke med seirer, har Morley bidratt med tre mål og seks førsteassists – ingen andreassists (ifølge hockeylive.no).

Det er ingen tvil om at David Morley er en katalysator i Oilers-maskineriet.

– Det er klart at det er en dyr pris å betale for å vinne en hockeykamp, hvis han er ute. Vi får håpe at ting ser så bra ut som mulig og at han er raskt tilbake, sier manager Pål Haukali Higson til Nitten.no.

I en tekstmelding forteller Morley at han venter på å få svar fra legene. Det får han fredag.

Haukali Higson ser ikke bort fra at det harde kampprogrammet i Get-ligaen medvirker til skader. Torsdagens match mot Storhamar var den niende på bare 21 dager.

– Det er nesten på kanten til uforsvarlig. Det er et kampprogram som knapt NHL ser maken til.

Åtte seirer på rad
Stavanger Oilers har ingen kamper på programmet før 18. desember, på grunn av en ny landslagspause.

– Sånn sett er det er godt tidspunkt å bli skadet, for nå går vi inn i en periode hvor vi ikke har så tett kampprogram. Men han er en av våre viktigste spillere, så det er uansett ikke gunstig, kommenterer Haukali Higson.

Matchen mot Storhamar ble en ren utklassing. Daniel Rokseth satte inn 1-0, og etter at Morley-showet var over, økte Jonas Djupvik Løvlie til 5-0 og Mario Lucia til 6-0. Djupvik Løvlie scoret også 7-1-målet for Oilers. Storhamar fikk tre trøstemål og reiste hjem med 3-7-tap.

– David har – som resten av laget, egentlig – vokst og vokst i løpet av sesongen. Han er en av de viktigste offensive spillerne våre, det er det ingen tvil om. Det viser han i dag. Du må ha toppspillere som leverer i toppkamper for å vinne og David har det giret inne. Han er en av de beste offensive spillerne i ligaen, det er det ingen tvil om, fortsetter Oilers-manageren.

Stavanger-klubben kom litt tregt ut av startblokkene i sesongen 2018/19, men har altså nå vunnet åtte kamper på rad, inkludert to ganger mot Storhamar. Mye tyder på at spillerne er blitt komfortable med trener Todd Bjorkstrands spillesystem og at Oilers er i toppen for å bli.

Grunnspillet sitter
Haukali Higson tror iallfall at den aktive seiersrekken er en konsekvens av at systemet til den nye treneren har satt seg og at den versjonen vi har sett av Oilers de siste ukene er den versjonen vi kommer til å se resten av sesongen.

– Jeg håper jo at det er det. Jeg tror ikke at det er tilfeldig. Det har selvfølgelig vært en prosess å få nytt system til å spille og å få spillerne til å bli kjent med systemet og finne rollene sine. Vi har også spesielt Lane og Lucia, som er nye i Europa. De trenger litt tid før de finner ut av forskjellen på å spille i Europa og Nord-Amerika og de har virkelig blomstret den siste tiden.

– Grunnen til at vi vinner mange kamper, er at selv i de periodene av kampene hvor vi ikke er gode, slipper vi ikke inn gode mål. Vi er gode på å henge i stroppen når det trengs, og så finner vi til slutt en måte å score på. Det er når du er vanskelig å knekke at du vinner mange kamper. Alle har dårlige faser i en kamp. Det gjelder å ikke miste for mye i de fasene. Det grunnspillet sitter veldig bra nå – og det er nok hovedårsaken til at vi nå vinner så mange kamper, forklarer Haukali Higson.

Oilers-manageren roser spillerne for å «kjøpe» systemet til Bjorkstrand.

– Det er systemet til treneren som fungerer og spillerne som klarer å utføre det. Det er selvfølgelig treneren og spillerne i samarbeid, men spillerne er nøye i den fasen og det gjør at vi får det til å virke. Alt er utførelse i hockey. Uansett hvor mye du analyserer motstanderne, handler det om utførelse. I alle de årene vi har vært gode, har vi vært relativt forutsigbare. Vi har ikke funnet opp kruttet hver gang vi har gått på isen, men vi har vært veldig gode i utførelsen, og der er vi tilbake nå.

Roser Phil Lane
David Morley er på ingen måte alene om å gjøre Stavanger Oilers til serieleder. Stehan Vigier har gjort tre mål og ti poeng de siste åtte kampene, mens backen Brandon Burlon har bidratt med ett mål og ti assists. Phil Lane har seks mål og sju poeng på disse åtte matchene.

Etter at Lane ble idømt fire kampers karantene og deretter også vraket fra laget i én kamp, har den 26 år gamle amerikaneren gjort 16 poeng på 17 matcher.

– Han har vokst hele tiden. Den siste tiden har han vært en meget bra spiller for oss. Han er god i både den offensive og defensive delen av spillet og er fysisk god. Det har virkelig løsnet for ham, det er ingen tvil om det.

– Nå har dere vunnet to strake mot Storhamar, og tre av fire mot dem totalt denne sesongen. Hva legger du i det?

– Vi er selvfølgelig fornøyde med det. Det er jo sånn at hvis du skal hevde deg i toppen, må du gjøre jobben mot flesteparten av de lagene som det antas at du skal vinne mot, og i tillegg må du ta din andel poeng mot de antatt beste motstanderne. Jeg synes at vi har vært solide der. Vi har møtt opp mot de beste lagene og gjort gode kamper. Vi ser solide ut mot de antatt beste motstanderne. Det er viktig for psykologien i det som skal skje på slutten av sesongen, avslutter Pål Haukali Higson.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar