Stavanger Oilers gjør noe hockey-verden sjelden har sett

Her er tre backer utp[ i power-play for Stavanger Oilers. Foto: TV2sumo.no
– Jeg har ikke sett det før, sier Vålerenga-trener Roy Johansen. Og han har sett det meste gjennom et langt hockeyliv.

FURUSET (Nitten.no): Vålerenga kom til tirsdagens match i Furuset Forum med håp om å vinne og derigjennom avgjøre grunnserien i Get-ligaen 2018/19. Norges Ishockeyforbund var på plass med konfetti og medaljer.

Som vi vet, er det ikke alltid livet følger den planen vi har satt opp. For Vålerenga tirsdag kveld, gikk det bortimot så gærent som det kunne ha gått. Foran et publikum som har fått forventningene sine pumpet opp av den ene imponerende Vålerenga-forestillingen etter den andre denne sesongen, var det et ufokusert og tafatt lag som dukket opp denne gang.

Stavanger Oilers vant 6-1 og utsatte gullfesten for Vålerenga.

Gullkontroll
To runder før slutt leder Vålerenga likevel med fire poeng til Storhamar og fem poeng til Stavanger Oilers. Seriemesterskapet er ikke i reell fare.

Eller, for å si det på en annen måte: Hvis Vålerenga ikke klarer å vinne én av de to gjenstående matchene mot henholdsvis Stjernen og Ringerike, fortjener heller ikke osloklubben dette seriemesterskapet.

Det som kanskje var mest interessant for oss hockeyelskere i tirsdagens kamp, var det Oilers-trener Todd Bjorkstrand gjorde, for andre eller tredje gang den siste tiden.

Det er nemlig noe vi svært sjelden ser i hockeyens verden.

Stavanger Oilers tok ledelsen allerede etter 5,51 minutter av åpningsperioden. Mario Lucia scoret, assistert av David Morley og Stephan Vigier. Greg Mauldin var også på isen, som den fjerde forwarden, mens Patrick Ulriksen var den eneste backen utpå for Oilers.

Det er ikke dette vi tenker på.

Det er ganske vanlig at lag spiller med fire forwards og bare én back i power-play. Man ofrer litt av den defensive tryggheten for å bli enda farligere foran motstanderens mål, ettersom motstanderen er redusert til fire utespillere.

Den samme kvintetten sto bak 2-0-målet, som også kom i power-play. Denne gang var det Patrick Ulriksen som satte pucken i mål, med et smart langskudd, mens Mauldin fikk assist.

Tre backer i samme PP-oppstilling
Da Stavanger Oilers scoret sitt tredje power-play-mål for kvelden, fikk vi imidlertid se noe veldig uvanlig. I stedet for å bruke fire forwards og én back, som trener Todd Bjorkstrand gjør i den andre overtallsoppstillingen, eller å bruke tre forwards og to backer, som jo er det tradisjonelle i hockey, hadde amerikaneren sendt utpå to forwards og tre backer.

Og alle tre backene fikk målpoeng på 3-0-scoringen.

Johannes Johannesen scoret, mens Brandon Burlon og Luc Snuggerud assisterte.

Bilder fra TV2sumo.no

– Jeg har ikke sett det før. Jeg har sett noen bruke fire eller fem forwards, men tre backer har jeg ikke sett før, sier Vålerenga-trener Roy Johansen til Nitten.no.

Johansen har vært trener i 20 år, både i Get-ligaen og med det norske landslaget. Han har ikke bare trent Norge i OL og VM, han har spilt OL og VM selv, i løpet av sin lange og suksessrike karriere. Han har sett det meste – men ikke et power-play med tre backer. Han forstår likevel tankegangen til Todd Bjorkstrand.

– Det er ikke så viktig om du er back eller løper hvis du har de ekstra ferdighetene, poengterer Johansen, som sier at han kunne ha gjort det samme selv dersom han hadde hatt backer med de nødvendige, komplementære ferdighetene.

Vanskelig å forsvare seg mot
Todd Bjorkstrand (56) kan ikke huske å ha brukt tre backer i power-play før. Han har også hatt en lang trenerkarriere, som startet med danske Herning i 2002.

– Du prøver bare å få utpå de spillerne som du tror kan gjøre jobben, forklarer Bjorkstrand til Nitten.no.

Spillerne synes løsningen virker naturlig, selv om den er utradisjonell.

– Brandon er på toppen og han er veldig god til å distribuere pucken. Så er jeg og «JJ» (Johannes Johannesen, red.anm.) på hver vår flanke. JJ har et bra skudd og jeg liker også å skyte. Vi har ganske god kjemi i pasningsspillet.

– Dere skaper en dobbeltrussel hvor skuddet kan komme fra begge sider. Det gjør det vanskeligere å forsvare seg?

– Det er et godt poeng. Vi prøver å skyte pucken. Vi prøver å få mange direkteskudd. Det har fungert. De fleste power-play har én side som de forsøker å sette opp skuddet fra. Vi gjør det fra begge sider, og det gjør at forsvarerne må være på tå hev hele tiden. De kan ikke jukse ved å fokusere på den ene siden.

Nøkkelen er at JJ og Burlon har motsatte fatninger, slik at motstanderlagets spillere må forholde seg til at skuddet kan komme fra hvor som helst når som helst.

– Det er mye mer direkte og det blir mye mer ansvar på løperne, som må springe mer imellom, for det er vanskelig som back å komme opp i skuddet når det kommer fra begge sider, konstaterer Johannes Johannesen.

– Kan dette bli et effektivt våpen i sluttspillet?

– Ja, det tror jeg. Vi har vært gode når vi har brukt dette i de tre siste kampene.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar