Stavanger Oilers’ tunge vei tilbake til toppen

Pål Haukali Higson er fornøyd med utviklingen til Stavanger Oilers. Foto: Roy Kvatningen

Pål Haukali Higson og Stavanger Oilers gjorde sju tunge spillerinvesteringer i sommer, og hentet inn en ny trener, men fikk likevel en dårlig sesongstart. Dette er historien om hvordan klubben klarte å løfte seg.

Sesongen startet med fire tap på de sju første kampene for Stavanger Oilers, inkludert tap for lag som Manglerud Star og Stjernen. Klubbledelsen hadde investert i ny trener og en rekke nye spillere, men resultatene svarte ikke til forventningene.

David Morley, Stephan Vigier og Patrick Ulriksen var hentet fra Lillehammer, der trioen hadde vært sentral på veien mot en overraskende finaleplass. Phil Lane og Mario Lucia kom fra Nord-Amerika, Jacob Lagacé fra Sverige og Brandon Burlon fra Tyskland.

De ble hentet for å vinne titler.

Det så bare ikke sånn ut på isen.

Luftet ut frustrasjonen
27. oktober tapte Oilers 3-4 for Sparta. Noen dager senere, i neste match, ble det tap 1-3 for Manglerud Star – det andre tapet for den lille osloklubben denne sesongen. Begge tapene kom hjemme i DNB Arena.

Etter landslagspausen i november, tapte Oilers også for Lillehammer. Klubbens tredje strake tap. Selv om det ble 3-2-seier borte mot Stjernen to dager senere, var heller ikke dette et imponerende resultat.

Men det var tre poeng.

Stavanger Oilers klarte å bygge på den seieren. I neste kamp ble det 4-0 mot Ringerike, før oljelaget sklei igjennom tøffe matcher mot Storhamar, Vålerenga og Frisk Asker med seier, seier og seier. Noe var på gang her.

Halvannen måned senere har Oilers gjort unna en seiersrekke på elleve kamper, før det ble tap på straffer mot Vålerenga 30. desember, etter at Martin Røymark nektet Oilers seier i ordinær tid gjennom å styre et skudd fra Stefan Espeland i mål til 2-2 med bare ett sekund igjen å spille.

Oilers er formlaget nummer én i Get-ligaen og topper tabellen.

Nå er Stavanger-klubben der den har som mål å være – der manager Pål Haukali Higson siktet seg inn med sommerens investeringer.

Hva skjedde mellom tapene for Sparta, Manglerud Star og Lillehammer og seiersrekka på elleve kamper?

– Jeg tror ikke vi hadde noen møter, men vi snakket om det i garderoben. Vi tok oss litt i nakken, og luftet ut hvordan vi ville ha det isteden, forteller kaptein Kristian Forsberg til Nitten.no.

– Det ble ikke gjort noen store taktiske endringer eller lignende?

– Det har vi ikke gjort. Det gikk bare på at vi spillerne ikke var fornøyde med hva vi hadde levert, svarer Forsberg.

Kristian Forsberg. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Manager Pål Haukali Higson tror forklaringen på snuoperasjonen er sammensatt av flere deler.

– Seiersrekka begynte jo egentlig etter at vi hadde hatt landslagspause. Vi tapte mot Lillehammer og spilte ikke bra, men så fikk vi en seier mot Stjernen hvor vi spilte bedre enn resultatet tilsa. Men i tiden inn mot landslagspausen før det, hadde vi en periode hvor vi spilte ganske bra. Vi tapte en kamp vi egentlig fortjente å vinne, mot Sparta, og så gjorde vi en forferdelig prestasjon mot Manglerud Star. Vi kastet egentlig bort en god måned der, sier Higson til Nitten.no.

Tar tid med importspillere
Spillestilen hadde begynt å sette seg, men Oilers slet med uttellingen. Både i tapene mot Storhamar og Sparta i oktober, vant Oilers skuddstatistikken klart.

– Vi hadde noen diskusjoner etter tapene og inn mot pausen. I pausen ble det mest fysisk trening og lite tid til å jobbe med laget, fordi vi har så mange på diverse landslag. Men det ble også god tid til å tenke over hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Så gjorde vi noen mindre tilpasninger. Vi endret ikke på noe, men gjorde noen mindre tilpasninger, forteller Higson.

Forsberg tror at det å finne kjemien med rekkekameratene har vært vel så viktig som spillestilen.

– Man sier gjerne at det tar tid med nytt spillesystem og ny trener, men jeg synes ikke det er så stor forskjell på hvordan vi spiller. Det er noen små endringer. Det gjelder å finne kjemien med nye lagkamerater. Kanskje vi har klart å knekke den koden nå, sier kapteinen.

Higson legger til at Oilers nå har to power-play-oppstillinger som fungerer bra. Der spiller de nye spillerne sentrale roller. De seks importspillerne i Oilers er alle i topp seks i klubbens interne poengliga akkurat nå.

Det betyr også at Oilers omsider har flere rekker som kan legge press på motstanderen.

– Det tar normalt litt tid med importspillere, men de fungerer bra nå. Phil Lane trengte tid og det gjorde Mario Lucia også. Det tar tid å tilpasse seg når man kommer over fra Nord-Amerika, poengterer klubbmanageren.

Nå har trener Todd Bjorkstrand fått systemet til å sitte, mener Higson.

– Systemet har satt seg, og vi er vonde å ta nå. Selv om vi har dårlige perioder, rakner vi ikke.

Stavanger Oilers-trener Todd Bjorkstrand tar i mot spillerne i garderoben etter seieren i eliteseriekampen i ishockey mellom Vålerenga og Stavanger Oilers i Furuset Forum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Samtidig mener Higson at det ikke bare er importspillernes tilpasning som fortjener æren for at laget topper Get-ligaen akkurat nå.

– Det som er hovedgrunnen til at det går bra, er at man har en bra gruppe spillere som ennå har driven etter å vinne. De norske spillerne som har vært her lenge, setter standarden. Den innstillingen deres er avgjørende for å være god år etter år. Det er den kulturen og viljen til å være best, som er helt avgjørende for at vi slåss i toppen, konstaterer Higson.

Trener hardt hele tiden
En av disse kontinuitetsbærerne, er Kristian Forsberg. Hans primærfokus nå er at Oilers må «tilbake på hesten» etter at man datt av med det bitre straffetapet for Vålerenga.

– Vi kan ikke være fornøyde bare fordi vi tok elleve seirer på rad. Nå er det match igjen torsdag. Det er flere lag i Get-ligaen som er i stand til å vinne mange kamper på rad.

– Hva gjør trener Todd Bjorkstrand riktig?

– Han klarer å holde oss på tå. Det er kanskje fort gjort at man blir bedagelig, men han holder oss bra nede på jorda. Vi trener hardt selv om vi vinner. Det er ikke noe som forandrer seg. Jeg synes vi har bra treninger og bra trøkk. Det er nok litt av ideen til trenerne.

– Hvordan er det å spille i Oilers denne sesongen kontra forrige sesong, da det gikk så dårlig?

– Det er ikke noen tvil om at det akkurat nå er veldig morsomt å spille ishockey. Det er nok mange her som var tynget av den tunge perioden i fjor og ikke vil tilbake dit, avslutter Forsberg.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar