Stavanger – Storhamar 3-2: Sju ting vi lærte av kamp to

Todd Bjorkstrand. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Stavanger Oilers utlignet til 1-1 i semifinaleserien, men må heve seg for å komme til finalen.

Storhamar vant skuddstatistikken 47-31, men tapte kamp to i best-av-sju-serien mot Stavanger Oilers med 2-3. Phil Lane ble matchvinner bare 45 sekunder ut i første overtidsperiode.

Troy Josephs ga Storhamar ledelsen midtveis i andre periode, men Jacob Lagacé og Stephan Vigier snudde matchen i hjemmelagets favør i tredje periode.

Josephs bidro sterkt til at Storhamar utlignet til 2-2 drøyt to minutter før ordinær tid var fullført, da han la et overraskende skudd mot mål som Robin Dahlstrøm var sist på før det gikk forbi Henrik Holm og inn i nettmaskene.

At det sto 2-2 etter ordinær tid, var ganske flatterende for Stavanger Oilers. Storhamar vant skuddstatistikken hele 30-16 i de to første periodene, og var det beste laget totalt sett, selv om Oilers kom seg i tredje periode.

Her er seks ting vi lærte i løpet av matchen:

1) Dette er krig. Vi liker ikke å fokusere på enkelthendelser eller enkeltdommere her, for vi må tåle at dommerne gjør feil, akkurat som spillerne. Vi kommer likevel ikke utenom at lista befinner seg et annet sted i sluttspillet enn i grunnserien og det står ingenting i regelverket om at lista skal heves. Teorien bak dette er vel at «dommerne ikke skal påvirke kampene», men det er i så fall en teori som bygges på bristende logikk. Vi ser det godt i denne serien. Vi ser at det tillates mer og at spillerne dermed tøyer strikken mer.

Noen fans liker at lista legges høyere i sluttspillet, men når man ignorerer flere holdinger, obstruksjoner og slashinger, gjør man det vanskeligere for de beste spillerne. Det er ikke veien å gå for å lokke nye fans til sporten. I denne kampen ble det dømt for holding av kølle to ganger, men ellers ikke dømt for en eneste holding eller slashing. Det er ingen annen forklaring på det enn at dommerne ignorerer dette.

Se på disse seks sekundene fra første periode:

Bilder fra TV2sumo.no

Lars Løkken Østli holder åpenbart en Oilers-spillet inne i rundvantet lenge etter at pucken er borte. Så tar Storhamar over og etter at Niklas Fogström spiller fra seg pucken, går Jonas Djupvik Løvlie bevisst inn i ham for å hindre ham i å følge raskt etter.

2) Denne dømmingen hjelper ikke Norge i VM. Der kommer slike ting til å bli tatt. I forrige VM dro Norge på seg i snitt 9,42 minutters utvisning per kamp – og med en «penalty kill»-prosent på 66,67 var det ikke særlig gunstig. Året før slapp Norge inn seks mål i undertall på sju kamper, altså nesten ett mål per kamp.

3) Patrick Thoresen forlot kampen med skade etter første bytt i andre periode. Fredrik Söderström hadde ingen informasjon å gi til Hamar Arbeiderblad rett etter kampen. Vi kan vel ikke regne med å få så mye informasjon før neste kamp. Thoresen er åpenbart viktig for Storhamar, men dette så ut som en kneskade og de er ikke så enkle å riste av seg.

4) Troy Josephs fremstår som den store nøkkelspilleren for Storhamar dersom Thoresen ikke spiller mer i denne serien. Den Pittsburgh Penguins-draftede kanadieren var svært synlig i denne matchen og skapte mange problemer for Oilers-forsvaret.

5) Todd Bjorkstrand ser ut til å distribuere istiden jevnere i semifinalen enn tilfellet var i kvartfinalen. I den første matchen mot Storhamar var det bare én spiller over 20 minutter – ifølge hockey.no/live – og det var Johannes Johannesen. Han spilte visstnok 23,44 minutter. Etter en grov hoderegning «mangler» det cirka sju minutter istid i oppføringene her, men det er ikke nok til å forvrenge inntrykket av jevnere istidsfordeling. Det kan være lurt hvis dette blir en lang kampserie.

6) Christian Bull er en ung og god back som gjør mye spennende offensivt, men 22-åringen er kanskje i overkant risikovillig? Vi så et eksempel på hvor bra det kan være tidlig i kampen, da han i et undertall havnet som førstemann inn i Oilers-sonen, prøvde seg på en dragning, havnet ut mot høyre rundvant, men likevel skaffet seg overblikk til å se at Troy Josephs kom etter. En smart pasning senere fikk Josephs en kjempemulighet.

Bilder fra TV2sumo.no

Vi så det også da han gikk fra kyst til kyst i forarbeidet til Troy Josephs 1-0-scoring. Her viste Bull hva han kan bidra med offensivt. Dette var et raid som selv Erik Karlsson kunne blitt hyllet for.

Enn så lenge gjør imidlertid Christian Bull ting som dette også:

TV2sumo.no

Her er det bare en våken Mikael Zettergren som hindrer at Oilers får kontre i en to-mot-én-situasjon. Slik risiko fungerer kanskje ofte i Get-ligaen, men bør sannsynligvis unngås i Bratislava dersom han får plass i VM-troppen.

7) Jacob Lagacé var involvert i to spesielle episoder i kamp to. Han påførte Patrick Thoresen en kneskade i andre periode og taklet Christian Larriveé med en krysstakling bakfra i tredje periode. Det sistnevnte fikk han 2+10 minutter for. Lagacé ble heftig diskutert i sosiale medier etter disse to hendelsene.

Troy Josephs fikk 2+10 for en ganske lik hendelse i første kamp mellom lagene, en kamp Storhamar vant 5-2. Akkurat i disse tilfellene følger dommerne regelboka til punkt og prikke ved å gi 2+10 (se side 84 her).

Her ser du begge hendelsene (først Josephs, så Lagacé):

Bilder fra TV2sumo.no

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar