Stefan Espeland holder kurs mot rekord

Vålerengas Stefan Espeland under eliteseriekampen i ishockey mellom Vålerenga og Storhamar i Furuset Forum. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Selv ikke Kodie Curran kan måle seg med det Stefan Espeland gjør for Vålerenga denne sesongen.

Vi får starte artikkelen med et forbehold. Statistikk har ikke, historisk sett, blitt tatt godt vare på i norsk hockey. Hvis du har informasjon som er relevant for denne saken, kan du tipse meg på mailto:rk@nitten.no.

Nettstedet eliteprospects.com har en oversikt over poengstatistikken for enkeltsesonger i norsk hockey, fra 1967/68-sesongen og fram til i dag, som viser at Siverth Andersson har rekorden for flest poeng med sine 110 poeng for Sparta sesongen 1985/86.

Svensken gjorde ufattelige 56 mål på 36 kamper den gang.

På backsiden er det Daniel Sørvik som – igjen: ifølge eliteprospects.com – som har rekorden. Han gjorde 58 poeng på 45 kamper for Vålerenga sesongen 2014/15.

Den rekorden kan ryke nå.

– Viktigere å forbedre seg
Stefan Espeland har allerede gjort 48 poeng på 36 kamper for Vålerenga denne sesongen. 29-åringen har flere assists (41) enn kamper. Det er eksepsjonelt. Likevel er ikke Espeland så opptatt av å slå rekorden til Sørvik, som er tilbake i Vålerenga og Espelands lagkamerat.

– Jeg har ikke egentlig en målsetting. Målet for min egen produksjon er bare å produsere flere poeng enn jeg har gjort før. Jeg tenker at det er viktigere enn å slå rekorder, at jeg kan forbedre det jeg har gjort selv. Det er det viktigste, sier Espeland til Nitten.no.

Det innebærer 52 poeng. Han innehar nemlig allerede 11.-plassen på backlisten. Espeland gjorde 52 poeng på 45 kamper for Lørenskog i 2016/17.

Stefan Espeland er en moderne backtype med norsk pass. Den typen er det ikke mange av i Get-ligaen. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

En annen Vålerenga-spiller, Lars Erik Lund, er nummer to på listen. I 2006/07 gjorde han 57 poeng på 41 kamper. Nummer tre på listen spilte også i Vålerenga. Niklas Gällstedt produserte 56 poeng på 39 matcher i 2000/01.

Bedre enn Curran
Eliteprospects har rett nok Chris St. Cyr øverst, men han spilte forward i rekke med Ørjan Løvdal og Hasse Edlund da han fra 1988 til 1990 gjorde 180 poeng på 72 matcher for Stjernen.

Tilbake til Stefan Espeland: Det gjenstår 12 kamper av grunnserien 2018/19. Hvis 29-åringen holder seg på gjennomsnittsproduksjonen sin så langt, hvilket er 1,33 poeng, ender han opp med 64 poeng på 48 kamper.

Det er utklassing av Kodie Curran, som vi vel ser på som målestokken for poengproduksjon for backer i moderne historie i Get-ligaen. Kanadieren var umenneskelig i sluttspillet forrige sesong, med 29 poeng på 14 kamper, men i grunnserien ble det «bare» 44 poeng på 38 kamper.

Poengligaen denne sesongen kan ende med storeslem for Vålerenga.

I skrivende stund topper to tredjedeler av Vålerengas førsterekke. Rasmus Ahlholm har 60 poeng og er nummer én, foran Tobias Lindström, som har 58 (Tredjemann i Vålerengas førsterekke er Martin Røymark, som er deres defensive alibi og likevel har bidratt med 31 poeng på 31 kamper).

Patrick Thoresen har klatret til tredjeplass og ligger tre poeng foran Stefan Espeland. Nummer fem på listen er et stykke bak, nærmere bestemt seks poeng, og heter Joey Benik (Lillehammer).

Mislykket opphold i Finland
Stefan Espeland har nettopp vært utenlands, og spilte forrige sesong både for Ilves i den finske toppserien og Klagenfurter i EBEL i Østerrike. At han endte opp i sistnevnte klubb, skyldes mangel på spilletid i Finland og ambisjonen om å representere Norge under OL, en ambisjon Espeland oppfylte.

– Jeg fikk spille nok til å begynne med, men jeg var ikke helt i orden da sesongen startet. Ting satt ikke helt. Samtidig hadde Ilves forventninger til meg som ikke sto helt i stil, forteller Espeland til Nitten.no.

Ilves-treneren mente at ettersom Stefan Espeland var en importspiller, burde han være en ledende figur både offensivt og defensivt. Derfor ble nordmannen plassert i backpar sammen med juniorspillere.

– At jeg skulle være ledende defensivt der, er jeg rett og slett ikke god nok til. Jeg trengte en bra defensiv back å spille sammen med. Sånn ble det ikke der. Det var ikke før etter 12-13 kamper og vi fikk en amerikaner som jeg ble satt sammen med (Joe Piskula, red.anm.), at ting begynte å fungere veldig bra. Han var en stor og sterk defensiv back.

Treneren valgte likevel å bryte opp Espeland og Piskula, for å fordele veteranene.

– Da ble det uholdbart. Jeg var avhengig av å spille matcher for å komme til OL, og da tok vi opp det med Ilves og fant etter mye om og men fram til en løsning.

Ønsker seg til utlandet igjen
Selv om erfaringene fra Finland ikke er så gode, har Espeland fortsatt lyst til å prøve seg i en større europeisk liga.

– Det er fortsatt interessant å reise ut. Jeg har fortsatt ambisjoner om å spille på så høyt nivå som mulig. Samtidig er jeg blitt eldre og har prøvd litt forskjellig. Jeg har vært i Sverige, Finland og Østerrike og prøvd det profflivet, men hvis det dukker opp noe som føles riktig og er veldig spennende, på et høyere nivå enn her hjemme, så har jeg lyst til å prøve, sier Espeland til Nitten.no.

Hvis du setter poengrekord for en back i norsk hockeyhistorie, bør det vekke interesse hos utenlandske klubber. Espeland spilte 15 kamper for Modo i SHL tidlig i karrieren. En retur til den svenske toppserien høres forlokkende ut for 29-åringen.

– Ja, absolutt. Nå ser jeg ikke på det som veldig sannsynlig, men det hadde absolutt vært interessant for min del. I og med at jeg ikke hadde suksess i Finland i fjor, tenker jeg at SHL blir usannsynlig, sier en beskjeden Espeland.

Det er forståelig at han er skeptisk til sjansene for SHL-spill, men samtidig har han allerede slått poengproduksjonen til Kodie Curran – og kanadieren imponerer stort i Rögle i SHL nå.

Uansett er det først og fremst Vålerenga og serieinnspurten – og snart sluttspill – som teller for Stefan Espeland nå.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar