Storhamar – Vålerenga 2-4: Dette lærte vi av toppkampen

Brede Frettem Csiszar, Martin Røymark og Colin Spaberg Olsen jubler for mål. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Vålerenga topper Get-ligaen etter en knallsterk 4-2-seier på Hamar, men spenningen lever i kampen om seriemesterskapet. Stavanger Oilers er bare to poeng bak.

Storhamar har sakket litt akterut, med fire poengs avstand til Vålerenga og én kamp mer spilt, men i en liga med tre poeng for seier, kan mye rettes opp hvis man setter sammen en seiersrekke.

Storhamar hadde sju seirer på rad før dette tapet, og har fremdeles ni seirer på rad hvis vi stryker alle kamper mot Vålerenga.

Nå er det Vålerenga som er formlaget i Get-ligaen, med ni strake seirer. Denne rekken inkluderer tøffe matcher mot Stavanger Oilers, Lillehammer, Frisk og to kamper mot Storhamar.

Martin Laumann Ylven satte tonen
Det har vært en poengmessig nedtur for Martin Laumann Ylven i Vålerenga denne sesongen. Forrige også, for så vidt. Etter at han gjorde 50 poeng på 45 matcher – inkludert 28 mål – sesongen 2016/17, har det vært mer stille denne sesongen. Før søndagens kamp hadde 30-åringen bare fem mål og fem assists på 35 matcher. Forklaringen er enkel: Hans plass i rekka med Rasmus Ahlholm og Tobias Lindström er overtatt av Martin Røymark.

Laumann Ylven viste hvor viktig han fremdeles er for Vålerenga da han satte inn 1-0 midtveis i første periode. I matcher som dette, med så mange tilskuere på plass og så betydningsfulle poeng i spill, er det første målet eksepsjonelt viktig.

Mer enn én rekke
Vålerenga har Get-ligaens farligste rekke i form av trioen Rasmus Ahlholm, Tobias Lindström og Martin Røymark, men osloklubben består av mer enn disse tre løperne. Det viste Martin Laumann Ylven i denne kampen. Det er flere eksempler:

Colin Spaberg Olsen har klatret opp et nivå eller to det siste året og er blitt en trussel hver gang han er på isen. Spesielt hvis det er mot Storhamar. Spaberg Olsen har 15 poeng på 34 seriekamper denne sesongen, men 4 poeng på 5 matcher mot Storhamar. Søndag satte han inn det viktige 4-2-målet.

Hamar er hockeytown!
Hele 7115 tilskuere var i CC-Amfi for å se denne toppkampen. Det er ny tilskuerrekord i en seriekamp på Hamar, ifølge TV 2s kommentatorteam. Det er så inspirerende å se hvor sterk posisjon ishockey har på Hamar. Vi trenger flere slike byer. Man kommer langt med en god arena og en profesjonell klubborganisasjon. Det ser vi på Hamar og det ser vi i Stavanger.

Jeg håper at vi får se det i Vålerenga også, når Nye Jordal Amfi åpnes. Norsk hockey trenger slike hockeyfester i Oslo. Det er der rikspressen har flest journalister stasjonert, så over tid vil dette gi bedre pressedekning av hockey (Når vi først er inne på pressedekning: Hvis alle 7115 hadde abonnert på Nitten.no, kunne vi hatt tre fast ansatte journalister på heltid til å dekke norsk hockey).

Dyktige kommentatorer, laber produksjon
TV 2 har en helt nydelig kommentatorduo i Eirik Johansen og Dima Smirnov. De er kunnskapsrike, entusiastiske og informative. Nå er det bare å vente på at kampproduksjonen løftes. Det skjer forhåpentlig snart. Det reduserer virkelig kampopplevelsen når man ikke får opp en power-play-klokke på skjermen, og enda mer når kampuret viser feil tid.

Tidlig i andre periode – snaut fire minutter inn – ble det full stopp i CC-Amfi. Kuba i taket gikk i svart, to Vålerenga-spillere satt i utvisningsboksen og dommerne sto stille på isen. Pausen varte i fem minutter og 30 sekunder.

Det er synd at en slik hockeyfest ikke serveres på mer optimalt vis, men vi vet jo at det er en tøff økonomisk hverdag i norsk hockey. Ting tar tid. Og gradvis blir ting bedre. Det er dekningen til TV 2 et godt eksempel på. Jeg har fulgt med på hockey så lenge at jeg ikke tar det som en selvfølge at det sendes norsk hockey på TV og at det attpåtil skjer med kommentatorer som er dyktige både til å kommentere og besitter faglig kompetanse.

TV 2 sikret seg rettighetene rett før sesongen startet, og varslet allerede da at det ville ta et halvt års tid før produksjonen løftes.

TV 2s Remi André Taule kommenterte på Twitter underveis.

Slipp slagskuddet løs!
Aaron Irving viste igjen at han har et av de beste slagskuddene i Get-ligaen. Kanskje det beste. I første periode brukte han det en rekke ganger uten tellende resultat. Det betyr ikke at skuddene var bortkastet. I andre periode var det tydelig at han hadde fininnstilt siktet. Etter den lange spillpausen i andre periode, scoret Irving rett fra første dropp da spillet ble satt i gang igjen.

Steffen Søberg rakk ikke å reagere på kanonkula fra Irving, som reduserte til 1-2. Scoringen var Irvings sjuende denne sesongen.

Bilder fra TV2sumo.no

Irving scoret også sitt åttende for sesongen – 2-2-målet – med et knallhardt slagskudd. Denne gang var det Kurt Davis som serverte pucken på et sølvfat for ham. At det var nettopp Davis som la pucken til rette for Irving-bomben, må jeg skrive litt om. I forbindelse med artikkelen om «Den usynlige mannen – Jimmy Andersson», snakket jeg nemlig med Storhamar-trener Fredrik Söderström om backene i laget. Da Söderström nevnte at Davis er en nyttig tilvekst i power-play fordi han slår så presise pasninger, kommenterte jeg at det bør passe godt sammen med Aaron Irvings skudd. Derfor er det litt artig at denne kombinasjonen slo til allerede i første kamp etterpå.

Bilder fra TV2sumo.no

Jimmy Andersson var savnet
Det er vel rimelig opplagt. Vålerenga scoret tross alt fem mål i Jimmy Anderssons fravær. Lars Løkken Østli og Simen Løvhaug Hansen spilte heller ikke, men det var nok først og fremst Anderssons fravær som var merkbart.

Storhamar stilte med Aaron Irving – Christian Bull, Joel Johansson – Kurt Davis, Andreas Øksnes – Lars Erik Hesbråten på backplass, så det var fortsatt en solid gjeng Fredrik Söderström kunne by hjemmefansen på. Men fem baklengsmål er mye i en toppkamp.

Når vi kommer til sluttspill, vil nok likevel Storhamar stille med en konkurransedyktig backbesetning. Ikke nødvendigvis like sterk som Vålerenga sin, men iallfall på høyde med alle andre lag i Get-ligaen.

Fordel Vålerenga på keeperplass
Det store problemet til Storhamar i denne kampen, var keeperen. Mens Steffen Søberg leverte stødig spill gjennom hele matchen og reddet 35 av 37 skudd (94,9 prosent), må Storhamars keeper Oscar Östlund bære sin del av ansvaret for at det ble tap i toppkampen. Han stanset bare 15 av 19 skudd (78,9).

Östlund imponerte ikke da Vålerenga tok ledelsen. Først var han bak rundvantet og hadde kontroll på pucken, men sendte den opp langs vantet i stedet for å bruke Joel Johansson, som sto ledig ved siden av ham. Så reddet han skuddet fra Thomas Olsen, men styrte returen ut i det området han ikke hadde kontroll på, ut mot motsatt droppsirkel. Martin Laumann Ylven er ikke uhøflig – han sa takk for tilbudet og slo til.

Det baklengsmålet som gjorde vondest, må ha vært bredebomben – ja, jeg har gitt et eget navn på 2-0-målet til Vålerenga – fra Brede Csiszar i første periode. Det er et skudd fra blålinja hvor Östlund ser skuddet hele veien. Det er ingen spillere mellom dem.

Joel Johansson flytter seg til side før Csiszar skyter. Det var helt riktig gjort – han sørget med det for at Östlund ser utgangen av skuddet. Det skuddet skal og bør Storhamar-keeperen redde.

Bilder fra TV2sumo.no

Hjemmebanefordel er fortsatt viktig for disse lagene
Når Storhamar og Vålerenga møtes, er det som regel hjemmelaget som vinner. Søndagens kamp var den første som ble vunnet av bortelaget i disse oppgjørene denne sesongen.

Det er helt naturlig at hjemmelaget som oftest vinner når disse to lagene møtes. Ikke bare fordi det alltid er en liten fordel å spille på hjemmebane, og denne lille fordelen ofte slår ut når lagene er så jevne som disse to er, men fordi lagene spiller i arenaer med forskjellige størrelser på banen. Mens Storhamar spiller på 30 ganger 60 meter, spiller Vålerenga på 26 ganger 60 meter. Det er en forskjell på 240 kvadratmeter.

Hvis disse to lagene møtes i sluttspillet, blir det helt naturlig å holde det laget som har hjemmebanefordel som favoritt til å vinne en serie på inntil sju kamper.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

2 Replies to “Storhamar – Vålerenga 2-4: Dette lærte vi av toppkampen”

Legg igjen en kommentar