Svensk NHL-stjerne redder både pucker og hunder

Linus Ullmark redder en puck fra å gå i nettmaskene. Foto: Jeffrey T. Barnes / AP Photo / NTB scanpix

Linus Ullmark er på god vei til å få sitt gjennombrudd i NHL. Hans gode spill så langt er en viktig faktor når Buffalo jakter sitt første sluttspill siden 2010/2011-sesongen. Det er ikke bare på isen at Ullmark gjør en god jobb. 

Linus Ullmark ble i 2012 draftet som nummer 163 av Buffalo Sabres og er nå inne på sin fjerde sesong i organisasjonen.

25-åringen tilbrakte mesteparten av sine tre første sesonger i Nord-Amerika i AHL-laget Rochester Americans, men har endelig havnet i rampelyset og spilt seg til en fast plass i NHL.

Selv om han før denne sesongen allerede hadde notert seg for 26 NHL-kamper, er dette er hans første sesong med en fast plass i NHL-stallen, og han utfordrer Buffalos nykommer Carter Hutton om jobben som førstevalg.

Hutton ble før sesongen hentet inn for å være førstekeeper og mentor for Ullmark, men på grunn av Ullmarks prestasjoner den siste tiden, er det ikke lenger åpenbart at Hutton er den beste keeperen.

Linus Ullmark har i skrivende stund spilt 19 kamper, derav 18 fra start, og han har en redningsprosent på 91,4, og slipper i snitt inn 2,93 mål per kamp. Hutton sitter med 91,2 prosent etter 31 matcher.

Ifølge hockeynettsiden Natural Stat Trick – som fører avansert statistikk av keepere – har Ullmark sluppet inn 3,78 mål færre enn det som er ventet av ham. Han har fått med seg poeng fra 13 av sine 19 kamper, samt holdt nullen to ganger.

Dette er gode resultater for en keeper i et ungt lag som er midt i en rebuild-prosess.

Ullmark har vært et av fremtidshåpene til Sabres, og med sine prestasjoner så langt denne sesongen er det liten sannsynlighet for at han blir å se på flyttefot i nærmeste fremtid.

Hjelper hunder
Selv om han nå har bosatt seg i Buffalo sammen med sin kone, barn og sine to hunder, er han på jakt etter et nytt hjem, men denne gangen er det ikke for egen del. Ullmark har nemlig slått seg sammen med SPCA serving Erie County for å hjelpe hjemløse hunder å finne et nytt hjem.

SPCA jobber for dyrs velferd og kan sammenlignes med Dyrebeskyttelsen.

I samarbeid med SPCA har de startet kampanjen «Ullmark´s barks», der Ullmark hjelper hjemløse hunder med å finne et nytt hjem.

Kampanjen, som har holdt på i litt over en måned, går ut på at Ullmark skal gjøre et såkalt «draft pick» der han velger ut en hund, og deler deretter bilde + informasjon om hunden på sosiale medier i håp om å finne et nytt hjem til den.

Kampanjen ser så langt ut til å gi resultater og hans forrige valg, Girlie, ble nylig adoptert til et nytt hjem.

Girlie var draft pick nummer fire. Altså har kampanjen gitt fire hunder et nytt hjem, og det på litt over en måned.

– Godt hjerte og interesse for hunder
At Ullmark har valgt å gjøre en innsats for hunder, kommer ikke som et lyn fra klar himmel. Han er en hundeperson og eier selv to hunder, eller rettere sagt to Corgier.

Det er flott å se idrettsstjerner som bidrar på områder hvor det er behov for hjelp.

Én som ikke er overrasket over at Ullmark bruker sin status til noe godt er hans tidligere keepertrener, Maciej Szwoch.

– Det overrasker meg ikke at Linus har startet en slik kampanje. Han har alltid hatt stor empati, et godt hjerte og interesse for hunder, sier Maciej Szwoch til Nitten.no.

– Nå er han i en posisjon der han har mulighet til å utgjøre en forskjell, og jeg er stolt over å se at han gjør noe godt med det, fortsetter Szwoch.

Maciej Szwoch, eller bedre kjent som «Masken», blir sett på som en av Sveriges fremste keepertrenere og jobbet med Ullmark gjennom hans tid på Modos A-lag.

Ullmark er fra den lille forstaden Lugnvik, som i 2017 hadde 308 innbyggere, og som ligger en times kjøring sør for Örnsköldsvik. Det var derfor naturlig at han endte i Modo.

Etter to sesonger i juniorlaget, debuterte Ullmark for Modo i SHL allerede som 18-åring, i 2011/12-sesongen. To år senere var han klubbens førstevalg og leverte den nest beste redningsprosenten i hele SHL med sine 93,1. Ett år senere flyttet han til Nord-Amerika.

Det er ingen tvil om at Ullmark står for gode prestasjoner både på og utenfor banen.

Vi venter nå på at han skal gjøre sitt femte draft pick.

avatar

Tidligere keeper med erfaring fra Get-ligaen (to sesonger) og 1. divisjon. Spilte for Frisk, Tønsberg, Ringerike og Grüner. Praktikant hos Nitten.no.

Legg igjen en kommentar