Thoresen vil teste Mathias Emilio Pettersen på A-landslaget

Mathias Emilio Pettersen i aksjon for Denver Pioneers. Foto: Shannon Pelot Valerio

– Han er interessant, er du gal? sier landslagssjef Petter Thoresen til Nitten.no.

Mathias Emilio Pettersen imponerer stort i USA, der han spiller collegehockey for Denver Pioneers i NCAA. 18-åringen har gjort 18 poeng på 18 kamper så langt denne sesongen.

For å plassere dette i et perspektiv, kan vi sammenligne med andre spillere som nylig har vært i NCAA-systemet. Troy Terry spilte for Denver i fjor og var en av de beste spillerne i hele NCAA – og så god at han fikk spille for USA i de olympiske lekene i 2018.

Terry regnes som det nest største talentet i Anaheim-organisasjonen akkurat nå (Corey Pronman, The Athletic). Da Terry var 18 år og spilte sin første sesong i NCAA, for Denver – altså da han var i akkurat samme situasjon som Pettersen er nå – gjorde han 22 poeng på 41 kamper.

Forrige sesong, da han spilte OL for USA, gjorde han 14 mål og 48 poeng på 39 kamper for Denver Pioneers. Ettersom NHL ikke lot sine spillere delta i OL, var dette godt nok til at Terry fikk plass på landslaget.

En annen interessant sammenligning, er Dylan Larkin, som i dag er en av profilene i Detroit Red Wings i NHL. Han er nå 22 år gammel. Han spilte én sesong i NCAA, for fire år siden, den gang han var like gammel som Pettersen er nå. Larkin gjorde 47 poeng på 35 kamper som 18-åring i NCAA og spilte fast for Detroit i NHL allerede året etter.

Så ja, vi kan tolke dette som at Mathias Emilio Pettersen er i ferd med å bli en veldig god ishockeyspiller. Den samme tolkningen kan vi gjøre av det faktum at Pettersen allerede som 18-åring spiller i en førsterekke i NCAA, sammen med Cole Guttman og Jarid Lukosevicius.

Før nyttår meldte både Ole Eskild Dahlstrøm og Mats Zuccarello at den norske landslagsledelsen bør ta Mathias Emilio Pettersen opp på A-landslaget. Det gjorde de før Pettersen var Norges beste spiller i B-VM for U20-landslag, der han gjorde seks poeng på fire matcher.

– Han er jo interessant, er du gal? sier landslagssjef Petter Thoresen til Nitten.no.

– Jeg så ham under junior-VM nå. Han har jo ferdigheter. Jeg vet ikke om han er bra nok på senior-nivå, det vil tiden vise, men vil gjerne se ham sammen med oss, legger han til.

Thoresen håper at collegesesongen og skolegangen til Pettersen ikke kommer i veien for at 18-åringen kan bli med på landslagets oppkjøring til VM i Bratislava, som starter 10. mai.

– Det har vi i bakhodet, at vi vil gi både ham og «Hoffern» (Ludvig Hoff) sjansen på dette nivået, men det må passe med hans skolegang.

I «verste fall» gjør Denver det så bra i sluttspillet at Pioneers går helt til «Frozen Four». I så tilfelle er collegesesongen først over 13. april. Dette vil likevel gi landslagsledelsen anledning til å se Mathias Emilio Pettersen sammen med resten av landslagsspillerne i tre ukers tid.

– Det er jo ingenting å tape på å kalle ham inn til oppkjøringen?

– Absolutt ikke. Det er dette den er til. Vi sender nok en gang et U25-landslag til St. Petersburg også, noe jeg er veldig glad for at vi får til. Det er veldig viktig å få disse spillerne som er med på oppkjøringen, men kanskje ikke kommer med i A-VM-troppen, til å avslutte sesongen med tre landskamper i St. Petersburg. Spesielt for dem som spiller hjemme og i lavere divisjoner ute, at de får internasjonale kamper, sier Thoresen.

Han er imponert over at Pettersen har gjort 18 poeng på 18 matcher i NCAA.

– Det er fine tall han leverer. Jeg har sett noen av disse pasningene og målene hans. Det er kvalitet. Alle lag vil ha en sånn spiller i laget sitt, en som har sånt blikk og sånne ferdigheter. Det er klart vi er nysgjerrige, sier Thoresen.

– Hvor viktig er det å opprette kontakt med et stort talent og vise talentene at landslagsledelsen har tro på dem og følger med?

– Det er derfor vi i enkelte samlinger lar de etablerte være hjemme, og at vi drar til Polen med mange unge spillere. Det er for å gi et signal. Vi drar ikke til Frisk bare for å se Anders Bastiansen. Vi vil vise at vi leiter etter unge folk som etter hvert kan bære et landslag videre. Det å gi slike signaler er absolutt noe vi tenker på. Det er viktig, sier Thoresen.

– I eksempelet Mathias Emilio Pettersen: Hvis han blir en NHL-spiller og spiller 82 kamper på 190 dager hver sesong, er det ikke gitt at en spiller har ork og lyst til å spille på landslaget på toppen av det. Det gjør vel at det blir ekstra viktig at forholdet mellom landslagsledelsen og en spiller er godt?

– Absolutt! Det er faktisk sånn det er. De lever i en veldig tøff hverdag (i NHL). Heldigvis har våre spillere alltid vært positive til å stille opp. Den dialogen og kontakten der må vi jobbe videre med, avslutter landslagssjef Petter Thoresen.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar