Ti spillere vi gleder oss til å se i VM – pluss én vi gruer oss til å se

Kaapo Kakko. Foto: Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Fredag starter et stjernespekket verdensmesterskap i Slovakia. Vi plukker ut ti spillere som det blir ekstra interessant å se.

De største stjernene er per definisjon de mest kjente spillerne, derfor trenger vi ikke å fortelle dere at vi gleder oss til å se Alexander Ovetsjkin jakte på sitt fjerde VM-gull.

Russerne stiller med et sterkt mannskap. Ovetsjkin er omgitt av spillere som Jevgenij Malkin og Nikita Kutsjerov. På forwardsiden er Russland såpass godt forspent at Vladislav Namestnikov fra New York Rangers og den nye Toronto Maple Leafs-vingen Ilja Mikhejev forsvant da troppen onsdag ble redusert fra 30 til 27 mann.

Troppen skal kuttes ytterligere, så vi er ikke helt sikre på at vår utvalgte russer i denne artikkelen faktisk får plass, men vi håper det. Basert på innsatsen hans i fjorårets VM, fortjener han det.

Vi får sjansen til å se Russland allerede fredag, for Norge møter nemlig russerne i første kamp, som spilles i Bratislava og starter klokken 16.15.

Det gleder oss også at Get-ligaen er representert i den italienske VM-troppen, gjennom backen Sean McMonagle. 31-åringen gjorde fem poeng på ni matcher for Italia i VM i fjor. Dette blir hans tredje VM og han får en nøkkelrolle i power-play for italienerne. McMonagle, som spilte senter på college, gjorde 14 poeng på 19 kamper i sluttspillet her hjemme.

Selv om vi ser fram til å følge McMonagle, er det andre spillere vi gleder oss enda mer til å se i VM. Her er ti av dem:

Alexander Barabanov, Russland
24-årig høyreving som spiller med fart og frekkhet. Han gjorde fire mål og åtte poeng på åtte kamper for Russland under fjorårets VM i Danmark.

Denne sesongen har han levert 17 mål og 46 poeng for SKA St. Petersburg. Barabanov har kontrakt med KHL-klubben fram til sommeren 2020, så vi får ikke se ham i NHL før tidligst i 2020/21-sesongen.

Teodors Blugers, Latvia
Blugers er kanskje et ukjent navn for de fleste, men Pittsburgh Penguins-fansen vet godt hvem han er. Blugers debuterte for pingvinene denne sesongen, og gjorde det med seks mål og ti poeng på 28 kamper, tross begrenset spilletid i fjerderekka.

24-åringen er en målscorer. Han har et meget godt skudd og er flink til å overraske keeperne med hvor hurtig han bruker dette våpenet. De to siste sesongene har han til sammen scoret 42 mål i AHL.

I fjorårets VM gjorde han ett mål og tre poeng på fem kamper for Latvia. Vi blir ikke overrasket om han øker produksjonen denne gang, ettersom vi forventer at han får en større rolle nå.

 

Sean Couturier, Canada
Kanadierne stiller med et B-lag i VM, men for Canada betyr det at man likevel har med seg en rekke stjernespillere. Sean Couturier er kanskje ikke i den ypperste stjernekategorien, men hvis Canada vinner VM-gull, tipper vi at det er fordi Couturier har vært en av lagets aller beste spillere.

Couturier har to sesonger på rad i NHL med over 30 mål og 76 poeng. Han har etablert seg som en offensiv kraft, samtidig som han er en av verdens beste defensive sentere og hadde fortjent en Selke-nominasjon forrige sesong.

Philadelphia Flyers ansatte nylig Alain Vigneault som ny hovedtrener, og det hjelper nok ekstra på motivasjonen for Sean Couturier, ettersom Vigneault også er Canadas trener i dette verdensmesterskapet. Nå får 26-åringen en ypperlig mulighet til å vise sin nye sjef hva han har å tilby.

Michael Haga, Norge
Vi gleder oss selvsagt til å se hele det norske laget, men samtidig er vi ekstra spente på hva Michael Haga har å tilby. 27-åringen fra Asker gjorde 15 mål og 32 poeng for Mora, som rykket ned fra SHL denne sesongen.

VGs hockeyjournalist Vegard Aulstad mener at Haga har utviklet seg kraftig de siste par årene (hør intervju med Aulstad om VM i siste episode av podkasten Høy Kølle). Hans fart kan vise seg svært nyttig for Norge, som sannsynligvis vil tilbringe rikelig med tid i egen sone. Kanskje kan farten og målteften til Haga hjelpe oss til noen bonuspoeng i gruppe B?

Haga blir for øvrig værende i SHL. Han spiller for Djurgården neste sesong.

 

Jack Hughes, USA
Den eneste 17-åringen på lista vår. Jack Hughes er et fenomen og kommer til å bli valgt først i sommerens NHL-draft. Hans poengproduksjon er rekordsettende. I løpet av to U18-VM tangerte han rekorden til Alexander Ovetsjkin gjennom å gjøre til sammen 32 poeng. 20 av dem kom i år, på bare sju kamper.

I defensivt tøffe USHL gjorde Jack Hughes 48 poeng på 24 kamper denne sesongen. Han spilte også U20-VM, der han bidro med fire poeng på fire kamper. Hughes er nokså liten og lett, med sine 179 centimeter og 77 kilo, men det har aldri utgjort noe problem for ham før, så vi tror ikke det vil gjøre det i VM heller, men det blir spennende å se ham i aksjon mot voksne spillere.

Det er tre 18-åringer med i årets VM, Janis Jerome Moser (Sveits), Kaapo Kakko (Finland) og Moritz Seider (Tyskland), men Hughes er den eneste 17-åringen når mesterskapet starter. Han fyller 18 år 14. mai.

 

Quinn Hughes, USA
Storebroren til Jack, men likevel bare 19 år gammel og den nest yngste utespilleren i USAs tropp. Quinn Hughes er også et eksepsjonelt stort talent som gjorde seg ferdig med collegehockey denne sesongen og gikk rett inn i NHL på tampen av sesongen. Han ble umiddelbart den beste backen til Vancouver Canucks. Talentet hans er så stort, ja.

Hughes har skøyteferdigheter som en kunstløper og kan vende bort enhver motspiller med sine raske retningsendringer. Han er svært kreativ og en fabelaktig playmaker. Vi håper at vi får se ham i USAs første power-play-oppstilling, gjerne sammen med Adam Fox, som også spilte college denne sesongen.

 

Kaapo Kakko, Finland
Den finske troppen består kun av to NHL-spillere (Juho Lamikko fra Florida Panthers og Henri Jokuharji fra Chicago Blackhawks), hvilket er ganske utrolig. Det sies at trener Jukka Jalonen ikke er spesielt populær blant de finske NHL-spillerne, men vi må påpeke at veldig mange finske spillere er eller har vært opptatt med NHL-sluttspill helt fram til nå, og noen av dem som ble slått ut tidlig, står uten kontrakt i sommer og kan ikke risikere karriereødeleggende skader.

Heldigvis er Kaapo Kakko med. Det gir oss sjansen til å se det andre supertalentet som blir draftet høyt i sommer. Kakko går sannsynligvis til New York Rangers som nummer to i draften, bak Jack Hughes.

Kakko er 18 år, men har en voksen fysikk. Han leser spillet eksepsjonelt godt og er fenomenalt god med pucken. Han gjorde 22 mål og 38 poeng mot voksne motspillere i Liiga denne sesongen, og bidro med fem poeng på sju kamper i U20-VM.

Mens vi er usikre på hvor stor rolle Jack Hughes får i et stjernespekket amerikansk lag, regner vi med at Kakko får en nøkkelrolle i det finske laget.

Philipp Kurashev, Sveits
Dette er en 19 år gammel senter, så vi er spente på hva slags rolle han får i det sveitsiske laget, men vi håper at han får en offensiv rolle hvor han kan vise fram hvilken smart og talentfull spiller han er, gjerne i rekke med Nico Hischier eller Kevin Fiala. Kurashev – som har russisk far, men er født i Davos – er teknisk sterk og har et giftig skudd.

Kurashev dominerte i U20-VM i vinter, der han scoret seks mål på sju matcher og hjalp Sveits til bronsefinale. Han var den desidert beste poengplukkeren for Quebec Remparts i QMJHL denne sesongen, der han gjorde 29 mål og 65 poeng på 59 kamper. Det var 18 poeng mer enn nummer to. Chicago Blackhawks er garantert svært begeistret over at de sikret seg NHL-rettighetene hans så sent som i fjerde runde i draften i fjor.

 

Elias Pettersson, Sverige
Uansett hvor forutsigbart det er at Pettersson står på denne lista, kommer vi ikke utenom den 20 år gamle tryllekunstneren fra Sverige. Petterssons start i NHL var oppsiktsvekkende god og han trengte bare noen få kamper på å bli den største stjernen i Vancouver.

Debutsesongen i NHL endte med 28 mål og 66 poeng. Hadde han spilt for et bedre lag, hadde det blitt langt mer. Pettersson har en teknikk som overgår de fleste og en spilleforståelse som verden knapt har sett maken til.

Du gjør lurt i å følge ekstra nøye med Pettersson i årets VM, for det kan bli det siste han spiller på fryktelig mange år. Vancouver kommer til å kjempe om Stanley Cup-titler i løpet av en sesong eller to og i årevis framover, blant annet på grunn av Elias Pettersson.

Moritz Seider, Tyskland
Seider fylte nettopp 18 år og omtales som et av de største talentene Tyskland noensinne har hatt på backplass. Nå skal det legges til at konkurransen om den tittelen ikke er knallhard – kandidatene er Christian Ehrhoff, Uwe Krupp og Dennis Seidenberg, men det forteller likevel at vi snakker om et stort talent.

NHLs Central Scouting regner Seider som den sjette beste spilleren i Europa som er tilgjengelig for NHL-draften i juni. Det betyr at han kan bli draftet i første runde.

Seider er en stor (191 cm) og tung (90 kilo) back som spiller med modenhet og ro. Han er sterk langs vantet, men har også god mobilitet og er dyktig på et svært viktig område, nemlig soneutganger. Uansett om han skøyter med seg pucken ut av egen sone selv, eller om han velger pasninger i lengderetningen, er hans suksessrate i vellykkede soneutganger høy.

 

Vi avslutter med én spiller vi gruer oss til å se:

Rudolfs Balcers, Latvia

Forklaring bør være unødvendig, men dersom du har dårlig hukommelse, vil nok denne videoen hjelpe:

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar