Ti tanker om «Hockey Classic»

Lillehammer 20181117.
Hockey Classic-kampen i Håkons Hall på Lillehammer mellom mjøsrivalene Lillehammer og Storhamar.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Forventningene til sesongens Hockey Classic var store. Lillehammer mot Storhamar har de siste par sesongene utviklet seg til å bli en toppkamp i norsk ishockey, og rammen rundt sesongens tredje oppgjør mellom lagene kunne knapt blitt bedre.

LILLEHAMMER (Nitten.no): Lillehammer og Storhamar er to av ligaens fremste formlag, men i en tilnærmet fullsatt Håkons Hall var kvaliteten på tribunen ofte like god som den på isen. 9165 tilskuere skapte en stemning undertegnede knapt kan huske å ha opplevd tidligere på en norsk hockeyarena.

Det startet riktignok ganske tamt i Håkons Hall. Tempoet var lavt og begge lag spilte med liten risiko. Det så lenge ut som første periode skulle ebbe ut målløs, men med drøye fire minutter igjen på uret smalt det fra hjemmelaget. Alexander Reichenberg, som spilte sin tredje kamp etter å ha vært ute med skade i flere måneder, sendte av gårde et skudd som ble reddet, men på returen steg Simen Kaltrud Nystuen frem og fikk æren av å sette kveldens første puck i nettet og samtidig sende hjemmepublikummet til himmels.

I andre periode kom Storhamar ut med en helt annen innstilling og i løpet av ti minutter hadde hedmarkingene snudd kampen på hodet. Niklas Fogström utlignet først til 1-1, assistert av Eirik Saltsen og Martin Rønnild, før Saltsen selv satte inn 1-2, også denne gangen registrerte Rønnild en assist på målet.

Storhamar dominerte på isen og bortefansen dominerte fullstendig på tribunen. Lillehammer så nesten lammet ut og et nytt surt tap mot erkerivalen fra Hamar virket sannsynlig, men da alt virket som mørkest kom hjelpen i form av et power break.

– De første ti minuttene i andre periode var vi ikke med, da var vi svake. Det var ikke bare det at de scoret to mål, men det kjennes som vi ikke er med i det hele tatt, synes jeg, sier Lillehammer-trener Mikael Kvarnström til Nitten.no.

– Så, etter det andre power breaket, med cirka åtte minutter igjen, synes jeg vi finner tilbake til vår identitet, slik vi ønsker å spille, fortsetter han.

Hva sier du til spillerne for at det skal snu?

– Det er akkurat det da, at vi må finne tilbake. Man har to veier å gå når man har gått fra å lede med ett til å ligge under med ett. Da finnes det to veier å velge mellom. Enten tar du den veien vi valgte og begynner å spille vårt eget spill, eller så går du og gjemmer deg. Nå tok vi rett vei og det er jeg takknemlig for, smiler Kvarnström.

Storhamar beholdt riktig nok ledelsen til andre pause, men det var tydelig at hjemmelaget hadde innsett alvoret. Det tok bare to minutter av tredje periode før den hjemvendte sønn, Alexander Reichenberg, utlignet for Lillehammer. Håkons Hall tok nok en gang fyr, men denne gangen var det de røde som hadde mest å juble for.

Lillehammer fortsatte å sette Storhamar og deres keeper Oskar Östlund under stort press, men Östlund, som for øvrig ble kåret til Storhamars beste spiller, holdt Storhamar inne i kampen. Med få minutter igjen på klokken sto det hele fremdeles og vippet på 2-2. Da bestemte Austin Cangelosi seg for at han ville det annerledes. Amerikaneren satte stor fart og snek seg mellom to forsvarere, fintet ut Östlund og satte pucken kontrollert i nettet.

– Det er nesten litt uklart, det var så mye begeistring, men vår forsvarer sendte pucken til Reichenberg, han slapp den til meg og jeg hadde litt igjen på tanken og så at det var litt avstand mellom deres forsvarere. Jeg bestemte meg for å gå på nett, senket skulderen, og når jeg dro den tilbake var det bare å sette den i det tomme nettet, sier Cangelosi til Nitten.no.

– Det var et ganske spesielt øyeblikk, sier han, og smiler fra øre til øre.

Dermed er det Lillehammer som har skryterett rundt Mjøsa de neste ukene, og selv om Storhamar fortsatt ligger på topp av tabellen, fremstår Get-ligaen jevnere og mer spennende i toppen enn på lenge.

Lillehammer 20181117.
Jubel etter at Stian Nystuen ga hjemmelaget ledelsen 1-0 i Hockey Classic-kampen i Håkons Hall på Lillehammer mellom mjøsrivalene Lillehammer og Storhamar.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Kommet for å bli

«Hockey Classic» er forhåpentligvis en tradisjon som har kommet for å bli på Lillehammer. Arrangementet har på to år utviklet seg til å bli en publikumsfest uten like i norsk ishockey. Over 9000 tilskuere var for andre året på rad samlet i Håkons Hall og skapte en fantastisk ramme for et klassisk Mjøsderby. Lillehammer-publikummet var kanskje i overtall, men fikk sterk konkurranse fra bortefansen som ankom med en stor delegasjon lidenskapelige tilhengere. Trykket fra tribunen var i perioder så stort at man kunne kjenne betongen i det gamle OL-anlegget riste. Det var rett og slett en mektig opplevelse.

Flere må ta ansvar

Norsk ishockey trenger flere arrangementer som «Hockey Classic». Da Stjernen og Sparta møttes i «Winter Classic» på Fredrikstad Stadion i 2017 bidro dette, akkurat som arrangementet i Håkons Hall, til økt medieoppmerksomhet rundt Get-ligaen. I en idrett hvor ressursene er så små er klubbene helt avhengig av markedsinntekter, og økt oppmerksomhet vil naturligvis gjøre klubbene mer interessante for eventuelle sponsorer. Når en liten by med 28000 innbyggere klarer å fylle en hall med nesten 10000 tilskuere bør andre klubber i større byer klare noe tilsvarende eller enda større. Hva med en kamp på Intility Arena i 2019/20-sesongen?

Beholde stammen

Lillehammer startet sesongen svakt med fem tap på de første syv kampene, men har siden vært et av de sterkeste lagene i ligaen. Det var kanskje ikke så overraskende med tanke på at Lillehammer mistet hele førsterekka fra forrige sesong til Stavanger Oilers. Det er likevel gledelig å se at Lillehammer endelig har klart å beholde en stamme i laget fra en sesong til den neste. Ofte har Lillehammer måttet bygge lag fra bunnen hver sommer og det gjør det vanskelig å gjenskape resultater. Et mer stabilt Lillehammer vil nødvendigvis gjøre klubben mer interessant for gode norske og utenlandske spillere, som ofte har sett på Lillehammer som en mellomstasjon i karrieren.

Austin Cangelosi

Merk deg navnet. Austin Cangelosi kom, som importspillere flest, til Lillehammer med store forventinger knyttet til seg, men har kanskje ikke levd helt opp til disse – ennå. Amerikaneren måler bare 171 centimeter på strømpelesten, men da kampen sto og vippet på 2-2 sent i tredje periode sto han for kampens desidert største prestasjon. Det har tatt litt tid for Cangelosi å komme i gang på Lillehammer, men han ser stadig bedre ut.

– Jeg hadde en treg start, men har fått fantastisk støtte av spillerne og trenerne som har trodd på meg og gitt meg selvtillit, så jeg føler jeg spiller bedre og bedre for hver kamp, sier Cangelosi til Nitten.no

Resten av ligaen er herved advart.

Austin Cangelosi setter pucken bak Storhamars målvakt Oskar Östlund og gir hjemmelaget ledelsen 3-2 i Hockey Classic-kampen i Håkons Hall på Lillehammer. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Storhamar i andregir

Storhamar leder Get-ligaen, men har i følge HA-journalist Anders Bakkerud fortsatt ikke spilt opp mot sitt beste i hjemlig serie. Underveis i kampen mot Lillehammer var det umulig å ikke tenke i de samme baner. Storhamar gjorde det de måtte, men sjelden så mye mer. Da Lillehammer skrudde opp tempoet midtveis i andre periode ble bortelaget hengende etter, men med tanke på at de skal spille returkamp mot Skellefteå i Champions Hockey League allerede på tirsdag er det kanskje forståelig.

Buret ute av stilling

Christoffer Bengtsberg fikk mye pepper av bortefansen i første og tredje periode da målburet gang på gang havnet ute av stilling. Til hans forsvar var det tydelig fra pressetribunen at det var altfor løst, men med det sagt skjedde det likevel ikke en eneste gang da Storhamars keeper Oskar Östlund sto der i andre periode. Løse mål har også tidligere i sesongen vært et tema i norsk ishockey, og kanskje er dette noe man bør se nærmere på.

Her kan du lese mer om det løse målburet og hva Bengtsberg selv hadde å si om saken.

Get-ligaens beste spiller

Patrick Thoresen gjorde ikke mye ut av seg mot Lillehammer, men det er likevel en nytelse å se på ham spille ishockey. Det er noe med de beste spillerne, det ser alltid ut som de har så mye bedre tid enn alle andre, og Patrick Thoresen er intet unntak. Det kan ikke være noe tvil om at han holder et nivå som kunne tillatt ham å fortsette karrieren i ligaer langt bedre enn den norske, og Storhamar bør prise seg lykkelige over at han likevel valgte å komme hjem.

Den hjemvendte sønn

Fra en hjemvendt sønn på Hamar til en hjemvendt sønn på Lillehammer. Alexander Reichenberg vokste opp i Lillehammer og har flere sesonger bak seg i klubben. Foran 2015/16-sesongen valgte han å forlate moderklubben til fordel for erkerivalen Storhamar, hvor han i løpet av to sesonger gjorde 65 poeng på 87 kamper. Etter to sesonger i Storhamar gikk ferden videre til HC Sparta Praha i den tsjekkiske ligaen. Her pådro han seg en alvorlig kneskade og har vært satt ut av spill i flere måneder. Før inneværende sesong tok Lillehammer likevel sjansen og hentet Reichenberg hjem. Han mistet de første 17 kampene denne sesongen, men har svart med fem poeng på sine første tre kamper etter skadeavbrekket.

– Han har fått trent bra fysisk, men at han allerede etter tre kamper er så skikkelig og så rolig med pucken er veldig imponerende, sier Lillehammer-trener Mikael Kvarnström.

– Han er antageligvis en av de dyktigste spillerne i ligaen, supplerer rekkekamerat Austin Cangelosi.

Lillehammer ser ut til å ha gjort et klokt valg da de tok sjansen på en skadet Alexander Reichenberg.

Sluttspillfølelse

En sluttspillkamp er noe helt annet enn en vanlig seriekamp. Spillerne takler litt hardere, dommerne tillater litt mer og stemningen på tribunen tar litt ekstra av. Hockey Classic brukte litt tid på å ta av, men utover i andre og tredje periode ble det virkelig fyr i teltet. Kanskje var det bare på grunn av den magiske stemningen på tribunen, men det føltes mer som en avgjørende sluttspillkamp enn kamp 20 i en lang grunnserie.

Kampen om en «hot streak»

Lillehammer sto foran Hockey Classic med syv strake hjemmeseire i ligaen. Storhamar på sin side hadde tatt poeng i samtlige bortekamper denne sesongen (de tapte riktignok i forlengning mot Vålerenga tidligere i høst, men taperen i forlengning får som kjent med seg ett poeng). Med seier i Håkons Hall har Lillehammer dermed vunnet åtte strake hjemmekamper og holder fortsatt liv i sin hot streak, og med tre strake bortekamper og Ringerike i neste hjemmekamp er det trolig en stund til Lillehammer taper hjemme neste gang.

avatar

Journalist hos KS Publikasjoner og Mediehuset Nettavisen.

Legg igjen en kommentar