Trist å høre Gary Bettmans vitnemål om hodeskader i NHL

Gary Bettman. Foto: Lehtikuva / Martti Kainulainen / Reuters

NHL-bossen hevder at koblingen mellom fysisk spill i hockey og varige hjerneskader kun er antagelser.

Onsdag vitnet NHL-direktør Gary Bettman og visedirektør Bill Daly overfor Parlamentet i Canada under en høring om idrettsrelaterte hodeskader.

Høringen bød Bettman på muligheten til å erkjenne at det eksisterer en sammenheng mellom fysisk voldelig spill og varige hjerneskader. National Football League (NFL) har akseptert denne koblingen, men NHL-ledelsen har så langt nektet å gjøre det samme.

Bettman ble som ventet spurt om koblingen mellom CTE (Kronisk Traumatisk Encephalopathy) og ishockey.

– Jeg tror ikke det finnes, basert på alt jeg vet – og hvis noen har informasjon om det motsatte, vil vi gjerne høre den – noen uomtvistelig kobling, bare anekdotiske antagelser, svarte Bettman.

CTE ble først oppdaget i 2005 og forskningen er fremdeles på et tidlig stadie. Datamengden er fremdeles såpass liten at forskerne ikke har satt to streker under svaret, selv om de mener at de allerede har funnet det. Derfor kan Bettman komme med en slik uttalelse uten at det er direkte løgn.

La dette likevel være klart: Svaret til Bettman handler om å beskytte hockeysporten slik vi kjenner den, ikke om å beskytte spillerne som utøver den. Svaret hans handler om å beskytte klubbeiernes investering i sporten.

– Hvis noen har en interesse av at dette problemet ikke skal eksistere, klarer ikke jeg å omvende dem, men bevisene er overveldende, sier Dr. Ann McKee, den ledende CTE-forskeren i USA, til Eyewitness News.

32 år gamle Andrew Carroll hoppet i døden fra parkeringsgarasjen ved O’Hare International Airport i Chicago for et år siden. Den tidligere Minnesota Duluth-spilleren orket ikke å leve lenger.

Derek Boogaard ble bare 28 år gammel. Han ble funnet død i 2011 etter en overdose med det smertestillende middelet oksykodon kombinert med alkohol. Boogaard var kanskje den mest fryktede slåsskjempen i hele NHL, men hadde selv blitt påført flere hjernerystelser og sleit med depresjon. Samme sommer ble Wade Belak (35), som også var involvert i mange slåsskamper i NHL, også funnet død. Hans dødsfall ble først omtalt som et selvmord og senere som et uhell.

Bob Probert er kjent som en av de tøffeste spillerne i NHLs historie. Han pådro seg 3300 utvisningsminutter i løpet av 935 matcher i NHL, men etter karieren ble han involvert i narkotika og havnet flere ganger i politiets søkelys. Han døde av hjertesvikt i en alder av 45 år.

Todd Ewen ble 49 år gammel før han tok sitt eget liv, etter å ha slitt med depresjon, angst og hukommelsestap i 20 år. Oppførselen hans hadde endret seg drastisk og han kunne brått bli voldelig. I løpet av sine 518 kamper i NHL var Ewen involvert i nærmere 150 slåsskamper og pådro seg 1911 utvisningsminutter.

– Han var redd for det livet som lå foran ham. Han var redd for det som skjedde med hjernen hans og hvor mye verre det ville bli. Og hvor han ville ende opp. Han sa det til meg mer enn én gang; «Jeg vil ikke være en byrde for deg. Det føles som om jeg blir gal. Det føles som om jeg utvikler Alzheimer eller demens. Det skjer noe med hjernen min», forteller Todd Ewens enke Kelli til TSN.

15. februar 2015 ble Steve Montador funnet død i sitt hjem i Mississauga. Han var en populær lagkamerat i løpet av sine 571 kamper i NHL, men hadde selv uttalt at han ikke trodde at han ville bli gammel. Montador var 35 år da han gikk bort. Fire dager etter hans dødsfall, fødte kjæresten til Montador en sønn.

Felles for alle disse ishockeyspillerne, er at de led av CTE. Det er også flere tidligere NHL-spillere i denne kategorien.

110 av 111 tidligere NFL-spillere som er undersøkt, hadde CTE. Den store utfordringen for forskere som Ann McKee, er at det per dags dato ikke er mulig å identifisere CTE før etter at døden har inntruffet. Derfor går datainnsamlingen sakte.

Ann McKee holder til hos Boston University. I et samarbeid med det amerikanske krigsveterandirektoratet, universitetet og Concussion Legacy Foundation har det blitt samlet inn 640 hjerner og nærmere 400 av dem er det funnet CTE hos.

Symptomene på CTE er hukommelsestap, depresjon, selvmordstanker, aggressiv oppførsel og i enkelte tilfeller problemer med å gå eller snakke. Sykdommen deles inn i fire stadier.

Selv om mange av spillerne vi har nevnt som eksempler her var såkalte slåsskjemper, er det ikke nødvendigvis slåssingen alene som fører til CTE. Det finnes faktisk flere eksempler på at personer har utviklet CTE uten engang å ha hatt en hjernerystelse.

Forskerne tror at man kan få CTE av gjentatte smeller mot kroppen også, uten at hodet nødvendigvis blir truffet. Hvis en kroppstakling i hockey er kraftig nok til at hjernen treffer hjerneskallen, påføres hjernen en liten skade. Hvis dette skjer mange nok ganger, oppstår CTE. Slåsskjemper er likevel mer utsatt enn en gjennomsnittlig NHL-spiller, fordi slåsskjemper som regel fokuserer mer på kroppstaklinger.

Alt tyder på at det er mange eks-spillere som lever med CTE i dag. Den tidligere Chicago Blackhawks-spilleren Daniel Carcillo er åpen om sine problemer og har blitt en slags fanebærer for dem som krever at NHL skal anerkjenne problemet.

Carcillo var involvert i søksmålet mot NHL som endte med et forlik hvor 318 spillere får 22.000 dollar hver i erstatning, samt mulighet for inntil 75.000 dollar til å dekke medisinsk behandling. Carcillo takket nei til dette og vil ha sin egen rettssak. Forliket koster NHL 18,9 millioner dollar.

I onsdagens høring argumenterte Gary Bettman med at kroppstaklinger vil forsvinne dersom man forbyr all hodekontakt, fordi høye spillere ikke kan takle lave spillere uten nærkontakt med hodet til den lavere spilleren.

Han argumenterte også med at trusselen om en slåsskamp fører til mindre stygt spill og henviste til meningsmålinger blant spillerne i NHL på dette feltet.

I lys av denne logikken er det vel bare å avvikle fengselsvesenet og heller ansette slåsskjemper i politiet og gi dem som oppgave å banke opp lovbrytere. Etter NHLs logikk skal dette føre til færre lovbrudd.

Mer lesestoff:
https://concussionfoundation.org/CTE-resources
https://www.theatlantic.com/health/archive/2019/04/hockey-cte-todd-ewen-brain-injury/587818/
https://theathletic.com/tag/concussions-in-the-nhl/
https://www.si.com/nhl/2018/05/07/cte-nhl-hockey-head-trauma

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar