Trøbbelet med Trouba

Winnipeg Jets spiller et høyt spill med en back klubben ikke har råd til å miste.

En lønnsmegler i NHL har besluttet at Jacob Trouba skal tjene 5,5 millioner dollar kommende sesong. Jets har 48 timer på seg til å akseptere beslutningen. Hvis klubben sier nei, blir Trouba fristilt og kan signere for en hvilken som helst klubb.

Det skjer selvsagt ikke. Trouba er altfor verdifull for Winnipeg Jets.

Megleren ble koblet inn da Winnipeg og den 24 år gamle backen ikke klarte å bli enige om en kontrakt seg imellom. Partene var inne til megling i nesten seks timer på lørdag, ifølge Mike McIntyre i Winnipeg Free Press.

Dette er andre gang på rad hvor forhandlingene mellom Trouba og Winnipeg har vist seg ekstremt vanskelige. For to år siden gikk amerikaneren glipp av sesongstarten ettersom partene ikke kom til enighet før 7. november, en drøy måned inn i 2016/17-sesongen. Den gang signerte han til slutt en toårskontrakt verdt 3 millioner dollar per sesong.

Det bør bekymre Winnipeg-fansen at disse forhandlingene nok en gang var trøblete, av flere grunner. Vi skal gå igjennom dem her.

Punkt 1: Trouba er en eliteback.

Jets har under manager Kevin Cheveldayoff utviklet seg til å bli et av NHLs beste lag og spilte seg fram til semifinale i sluttspillet forrige sesong, der det ble tap for sensasjonslaget Vegas Golden Knights.

En av hovedårsakene til denne positive utviklingen, er nettopp Jacob Trouba. Sammen med Josh Morrissey har han dannet et backpar som tilhører de aller beste i NHL når det gjelder å temme motstandernes stjerner.

Samtidig produserer han faktisk godt offensivt, Jacob Trouba. Han leverte 24 poeng på 55 kamper forrige sesong. Det ser kanskje beskjedent ut, men det er før du kikker nøyere etter. Han produserte 1,03 assists per 60 minutter istid i spill fem mot fem, 0,64 førsteassist per 60 minutter, samt 1,22 poeng per 60 minutter istid. I tillegg sendte han av gårde 7,31 skudd per 60 minutter.

Hvis man sammenligner dette med Victor Hedman, som ble tildelt Norris Trophy som NHLs beste back forrige sesong, kommer Trouba meget godt ut. Hedman lå langt bak i assists per 60 minutter med 0,67 mot Troubas 1,03 og i førsteassists med 0,34 mot Troubas 0,64.

I poeng var Hedman marginalt foran med 1,25 mot 1,22.

Troubas 1,03 var også bedre enn Drew Doughty (0,83) og P.K. Subban (0,68) i assists per 60 minutter, og han slo også begge i poeng, der Doughty gjorde 1,02 per 60 og Subban gjorde 1,06. Doughty og Subban var de to andre finalistene i utdelingen av Norris Trophy.

Doughty skrev i sommer en åtteårskontrakt verdt 11 millioner dollar. Hedman signerte i 2016 en åtteårskontrakt verdt 7,875 millioner dollar, mens Subban allerede i 2014 inngikk en åtteårskontrakt verdt 9 millioner dollar per sesong.

Punkt 2: Trouba gjør Byfuglien mer effektiv.

Troubas defensive styrke, spesielt i par med Morrissey, har også gjort det mulig for trener Paul Maurice å skjerme Dustin Byfuglien fra spill i undertall. Han spilte bare 82,65 undertallsminutter på 69 kamper forrige sesong, mot 178,67 sesongen før.

I tillegg tar altså Trouba og Morrissey seg av motstandernes førsterekker.

Maurice kan dermed sende Byfuglien oftere på isen når motstanden er lettere, og den norskættede backen kan bruke mer energi på det han virkelig mestrer, nemlig å utfolde seg offensivt.

Punkt 3: Trouba er vanskelig å erstatte.

Hvis Trouba forsvinner, blir han også ekstremt vanskelig å erstatte. Winnipeg er en iskald by om vinteren og Jets har i mange år slitt med å lokke til seg spillere på grunn av klimaet der. Det er nok noe lettere nå som laget tilhører eliten i NHL, men været i den kanadiske byen vil nok fremdeles utgjøre et problem.

Dette får man bekreftet hvis man kikker på hvilke spillere klubben har fått signaturen til de siste årene når overgangsvinduet har åpnet 1. juli. Steve Mason og Dmitrij Kulikov er de største navnene og det forteller vel egentlig alt.

Winnipeg Jets har dermed satt seg i en trøblete situasjon. Det er vanskelig å se for seg at Cheveldayoff har et særlig godt forhold til Troubas agent Kurt Overhardt etter forhandlingene i 2016 og 2018.

For to år siden handlet det mindre om penger enn om bruken av Trouba. Maurice satte den høyrefattede backen, som ble valgt som nummer ni totalt i 2012-draften, på venstresiden og det likte Trouba dårlig. Han krevde å få spille mer på høyresiden.

Den gang satt imidlertid klubben med de beste kortene på hånden, ettersom spillere i NHL ikke står fritt til å signere med andre lag før de får status som «unrestricted free agent» (UFA), noe de som oftest gjør i 27-årsalderen. Etter at toårskontrakten ble signert i november 2016, fikk Trouba likevel spille på høyresiden.

Hvis man ser hvordan Winnipeg Jets har prestert etterpå, er det åpenbart at han hadde et poeng i sin påstand om at det ville være det beste.

Kommende sesong, når hans nye kontrakt på 5,85 millioner er fullført, er Jacob Trouba bare ett år unna å kunne forlate Winnipeg Jets som UFA.

P.S. Winnipeg Jets har inngått nye kontrakter med en rekke spillere i sommer. Keeper Connor Hellebuyck signerte en seksårskontrakt verdt 6,17 millioner dollar per sesong. Adam Lowry skrev under på en treårskontrakt som gir ham 2,917 millioner dollar i snitt per år. Brandon Tanev har fått en ettårskontrakt på 1,15 millioner dollar.

Toppfoto: Dennis Wierzbicki / Reuters / NTB scanpix

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar