Tror du Jordan Binnington kun er et blaff? Ikke være så sikker

Jordan Binnington i aksjon for St. Louis. Foto: Gary A. Vasquez / USA Today Sports / NTB scanpix

St. Louis Blues kan ha funnet den langsiktige løsningen på keeperproblemet sitt.

Jake Allen har vært førstekeeper i St. Louis Blues de siste fire-fem årene. Han er en kanadisk juniorverdensmester som ble draftet tidlig i andre runde i 2008, hvilket er høyt for en keeper.

Allen har vist et fenomenalt høyt toppnivå i NHL. Dessverre har han også et lavt bunnivå og et svært varierende mediannivå.

Denne sesongen har Jake Allen vært en stor del av problemet i St. Louis Blues. Hans redningsprosent på 90,1 kunne ikke redde jobben til trener Mike Yeo og hans mål imot-snitt på 2,98 har banet vei for andre alternativer mellom stengene til Blues.

Allen er blitt 28 år. Og hvis vi skal være ærlige, og det bør man jo være, så er hans årslønn på 4,35 millioner dollar nå det eneste som holder ham fast til NHL. Pluss det faktum at Ville Husso, som mange anså som den neste førstekeeperen i St. Louis, har slitt med skader og baklengsmål i AHL.

Blues lå på sisteplass i NHL 2. januar.

Nå er St. Louis på sjetteplass i den vestre avdelingen, nummer tre i Central-divisjonen og har åtte poengs margin ned til sluttspillstreken. Laget har tangert klubbrekorden gjennom å vinne ti kamper på rad.

Årsaken er først og fremst Jordan Binnington, den 25 år gamle keeperen som fikk en toveiskontrakt på ett år og 650.000 dollar den 6. juli i fjor, for å vokte målet for klubbens farmerlag San Antonio Rampage.

Ble proff i 2014
Binnington har spilt profesjonell hockey siden 2014, men debuterte først fra start i en NHL-kamp denne sesongen. Kanadieren holdt attpåtil nullen og hjalp St. Louis til 3-0-seier mot Philadelphia Flyers 7. januar.

– Jeg var nok litt nervøs, men samtidig rolig og fokusert på å gjøre jobben min og stoppe pucken ett skudd av gangen, et minutt av gangen. Jeg forsøkte å nyte opplevelsen. Før jeg visste ordet av det, var kampen over, oppsummerte Jordan Binnington etterpå.

Han var glad for å endelig få sjansen til å starte en kamp. To ganger tidligere denne sesongen, hadde han kommet innpå i tap, noe han også gjorde tilbake i 2015/16-sesongen. Det tok nesten sju år fra han signerte sin første kontrakt med St. Louis i 2012, til han spilte sin første kamp fra start.

– Jeg håper at jeg får spille mer og bli en del av løsningen her og en del av klatringen oppover, sa Binnington ifølge NHL.com etter debutseieren.

Han ante neppe at håpet skulle bli så til de grader innfridd.

Etter at Jake Allen sto den neste kampen, og St. Louis tapte 1-3 mot Dallas, fikk Binnington sjansen igjen 10. januar. Det endte med nok en seier, 4-1, og nok en imponerende forestilling av den 25 år gamle AHL-keeperen. Han reddet 28 av 29 skudd her.

Trener Craig Berube, som overtok da Yeo fikk sparken tidligere i sesongen, fulgte magefølelsen og ga Binnington tillit i den neste kampen til Blues. Det ble også en seier, 3-1 mot Dallas. Så var det tilbake til førstekeeper Allen igjen, som denne gang leverte 28 redninger i en 4-1-seier mot Washington Capitals.

Ettersom Blues spilte kamp også dagen etter, fikk Binnington en ny sjanse. Denne gang mot New York Islanders, Nok en gang slapp han kun inn ett mål i ordinær tid. Islanders vant 2-1 etter overtid. Men Allen sto mot Boston Bruins to dager senere – 17. januar – og falt tilbake til sin velkjente ustabilitet med et 2-5-tap.

Etter dette har Binnington stått ti av tolv kamper. Blues har vunnet ti kamper på rad og laget har faktisk ikke sluppet inn et eneste mål i de siste tre kampene. Binnington har holdt nullen i sine to siste kamper (Allen har én av disse tre shutoutene) og kan vise til en fenomenal redningsprosent på 93,7 og bare 1,57 innslupne mål per kamp etter 16 kamper denne sesongen.

Han har vunnet 12 av sine 14 starter.

Var et stort talent
Av alle keepere i NHL som har spilt minst fem kamper, er Binnington best i både redningsprosent og innslupne mål. Han har også ligaens beste redningsprosent i spill fem mot fem, med hele 95,4.

Nå lurer selvfølgelig St. Louis-fansen på om Jordan Binnington er «the real deal». Er han et blaff eller løsningen på keeperproblemet som klubben har slutt med å så mange år?

Vel, det er faktisk lov til å være optimistisk her.

Binnington brukte rett nok lang tid på å debutere i NHL, men han har vært et stort talent i mange år. Som junior ble han kåret til den beste keeperen i Memorial Cup – den viktigste juniorturneringen i Canada – tilbake i 2011. Han ble kåret til årets beste keeper i OHL i 2013, foran navn som John Gibson, Malcolm Subban, Garret Sparks og Alex Nedeljkovic. Da hadde han flest shutouts i ligaen med sine sju nuller, og det laveste snittet i innslupne mål med 2,17.

Han fikk også plass i det kanadiske juniorlandslaget i 2013.

– Hans dybde da han spilte i OHL var litt for aggressiv for varig suksess på høyere nivå, men når det gjelder positur og bevegelse, var han mer moden enn alderen tilsa, og det inkluderer god posisjonering av hodet og velkalkulerte manøvreringer. Han hadde råvarene til å utvikle seg til en kvalitetsproff, skriver keeperekspert Cat Silverman i The Athletic.

Her ser vi hva hun sikter til når det gjelder posisjonering:

På grunn av plassmangel i Blues’ daværende farmerlag, Chicago Wolves, som hadde Jake Allen som førstekeeper, måtte Binnington starte proffkarieren sin i ECHL. Det er lett å tolke dette som et dårlig tegn, men Binnington viste seg som en av de beste keeperne der og etablerte seg året etter i AHL, da Allen ble forfremmet til NHL.

Binnington har holdt seg over 90 i redningsprosent hver sesong i AHL, og de to siste årene har han fremstått som veldig stabil, med redningsprosent på 92,6 forrige sesong og 92,7 denne.

Det er ikke unaturlig om en keeper som er meget talentfull på juniornivå i tenårene, bruker tid på å takle det neste nivået og så mestrer NHL også når han først får sjansen der. I en podkast nylig forklarte manager Doug Armstrong at det er vanskelig å poste veldig god statistikk som keeper i AHL, fordi forsvarsspillet der er mer ustrukturert og til mindre hjelp for keeperne enn hva tilfellet er i NHL.

Så det er ikke sikkert at suksessen til Jordan Binnington i NHL er helt tilfeldig. Det er faktisk mulig at Jordan Binnington er løsningen for St. Louis Blues. Også på lang sikt.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar