Tyskland – Norge 4-5: Dette lærte vi av Norges seier mot Tyskland

Norsk jubelkveld i Danmark. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

OSLO (Nitten.no) Tyskland – Norge 4-5 (2-2, 1-1, 1-1, 0-1): Norge ga fra seg ledelsen tre ganger og måtte ha straffer for å slå Tyskland, men håpet om kvartfinale lever videre.

Norge hadde mye å bevise etter en svak åpningskamp mot Latvia og gikk hardt ut fra start mot Tyskland. Kanskje var noen av spillerne overtent, for Mathis Olimb røk tidlig på sin og Norges andre utvisning i turneringen. Lillebror Ken Andre Olimb bestemte seg for å forsvare familienavnet og presset tyskerne høyt i deres overtallsspill. Etter å ha vunnet pucken i rundvantet dro han seg inn foran tyskernes mål og ga Norge ledelsen før det var spilt to minutter.

Noen minutter senere var det Norges tur å spille i overtall. Petter Thoresens menn har slitt med uttellingen i overtall i oppkjøringen til mesterskapet, men mot Tyskland skulle det endelig løsne. Thomas Valkvæ Olsen måtte stå over gårsdagens kamp med en føling, men viste at han kan bli en viktig mann for Norge i VM da han fikk stå uforstyrret foran det tyske nettet og prikke inn 2-0 med kølleskaftet.

Som mot Latvia inviterte Norge motstanderne tilbake i kampen, men denne gangen som følge av fire raske utvisninger. På det fjerde forsøket klarte ikke det norske forsvaret å stå imot det tyske presset lenger. Steffen Thoresen var uheldig og satt pucken i eget mål etter at tyskerne krasjet det norske nettet. Bare minutter senere utlignet tyskerne og dermed gikk lagene til pause på stillingen 2-2.

I andre periode kom Norge igjen ut i hundre og før det var gått to minutter hadde evigunge Anders Bastiansen ført Norge i ny ledelse. Nordmennene fortsatte å være aggressive i forecheckingen og presset flere ganger tyskerne til å gjøre feil i egen sone, men da dommerne bestemte seg for å vise ut Mathis Olimb for ulovlig dropp, i beste fall en tvilsom avgjørelse, tok tyskerne tilbake initiativet og utlignet før Norge ble fulltallige.

I tredje periode spilte tyskerne i perioder Norge svært lavt og Norge slet med å få til noe spill i offensiv sone. Midtveis i perioden så det ut som Daniel Sørvik bestemte seg for at nok fikk være nok. Han førte pucken fra egen sone og til tyskernes blålinjen og dro i vei et langskudd. Pucken tok i et tysk kølleblad og og fikk en rar bue, men den tyske keeperen Timo Pielmeier sover nok ikke godt i natt etter å ha sluppet inn det som burde ha vært en usedvanlig enkel redning.

Det skulle derimot ikke gå mange sekunder før tyskerne for tredje gang utlignet en norske ledelse.

Ken Andre Olimb var nære ved å bli matchvinner kun sekunder før sluttsignalet, men måtte skuffet se at pucken strøk på utsiden av det tyske målet.

Ingen av lagene klarte å score i spilleforlengningen og kampen måtte dermed avgjøres på straffeslag. I VM er det best av fem straffeslag som gjelder og her var Norge fullstendig overlegne. Mathias Trettenes, Tobias Lindström og Anders Bastiansen var iskalde og scoret for Norge, mens Henrik Haukeland reddet alle de tyske forsøkene.

Norge står dermed med tre poeng etter to kamper og kan tillate seg å drømme videre om en kvartfinale.

Anders Bastiansen jubler etter å ha satt den avgjørende straffen mot Tyskland. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
  • Norge må holde seg ute av fryseboksen

Norge pådro seg usedvanlig mye utvisninger i oppkjøringen til VM, 51 på 8 kamper for å være nøyaktig. I åpningskampen mot Latvia besinnet de norske iskrigerne seg og måtte bare tilbringe to minutter i undertall. Mot Tyskland falt de tilbake til gamle synder og pådro seg seks utvisninger. To ganger ble de straffet og slapp inn mål. Skal du vinne kamper i VM må du ha like mange menn på isen som det andre laget.

  • For svake i målsonen – offensivt og defensivt

Norge blir ofte for snille i målområdet, både foran eget og motstanders mål. To ganger fikk tyskerne score etter å ha krasjet sonen foran Henrik Haukeland. Her må Norge tøffe seg opp foran resterende kamper i VM. Pucken må bort og du kan ikke tillate at motstander får stå å hakke etter den flere ganger. I offensiv sone må man også være mer kynisk og gå etter puck uansett. Motstanderne kommer til å gjøre det.

  • Keeperbytte

Henrik Haukeland fikk sjansen mellom stengene mot Tyskland. Lars Haugen spilte seg nok ikke ut av laget mot Latvia, men imponerte heller ikke nevneverdig. Trolig handler det mest om å få begge keeperne i gang i mesterskapet. Haukeland gjorde seg heller ikke bort, men ga bort en del farlige returer som skapte farligheter. Spesielt fordi Norge var for snille i sonen foran ham. Haukeland har hatt en bra sesong i svenske Timrå og ble kåret til «Årets målvakt» i Hockey Allsvenskan. Han holdt han nullen syv ganger, oppnådde en redningsprosent på 92,9 og slapp i snitt inn 1,72 mål per kamp. Best i ligaen i alle tre kategorier.

  • Dommerne

Lenge sto Norge oppført med fem utvisninger mot Tysklands ene, og selv om det jevnet seg noe ut mot slutten, må Norge tidvis ha opplevd det som urettferdig og mindre god dømming. Det er feil å si at dommerkvartetten gjorde noen store tabber, men spesielt Mathis Olimbs utvisning for feil dropp virket å være veldig streng. Samtidig kunne nok Tyskland flere ganger ha blitt utvist for lignende regelbrudd som Norge.

  • Lindström skyter og skyter, men får ikke uttelling

Tobias Lindström har skutt og skutt så langt i mesterskapet, men har til gode å få uttelling. Mot Tyskland hadde han seks skudd på mål uten å finne nettet bak keeper. Lindström scoret mest av alle i GET-ligaen denne sesongen og selv om uttellingen mangler så langt i VM er det nesten godt å vite at Norge har mer å gå på foran kampene som gjenstår. Fortsetter Lindström å gi seg selv sjanser kommer han til å score for Norge i dette mesterskapet.

  • Leon Draisatl

Leon Draisatl er en klassespiller. Mot Norge assisterte han tre av fire tyske scoringer. Det var tydelig å se at han har en helt annen ro og trygghet på isen enn de fleste andre. Pådro seg en utvisning for høy kølle mot slutten av spilleforlengningen og måtte seg straffeslagskonkurransen fra utvisningsboksen. Heldigvis for Norge.

  • Straffeslag

Apropos straffeslag: Mathias Trettenes, Tobias Lindström og Anders Bastiansen var sikre for Norge og scoret på hvert sitt forsøk. Trettenes og Bastiansen fintet lett ut tyskernes (svake) keeper, mens Lindström var iskald og plasserte pucken mellom bena på samme mann. Gode straffer er et verktøy som kan bli viktig senere i mesterskapet hvor nye og forhåpentligvis tette kamper venter.

  • Ken Andre Olimb

Ken Andre Olimb ble fortjent kåret til Norges beste spiller. «Kenna» var en faktor hele kampen med aggressiv forechecking, bra blikk og ikke minst sin 1-0 scoring. Han kan være servitør og avslutter, men kan også ta kampen foran buret. Yngstebror Olimb endte på +1 i +/- statistikken og klokket over 23 minutters spilletid.

  • Nye rekkekonstellasjoner – Thoresen tar grep

Petter Thoresen tok umiddelbare grep etter tapet mot Latvia. Norge stilte med nye rekkekonstellasjoner og det så ut til å ha ønsket effekt. Norge fremsto langt bedre enn i åpningskampen og Thoresens grep skal nok ha mye av æren. Aggressiviteten var høyere, fore- og backcheckingen bedre og «hvileperiodene» kortere. Mot Tyskland løsnet Norge 37 skudd på mål, mot kun 15 mot Latvia.

  • Thomas Valkvæ Olsen

Thomas Valkvæ Olsen gjorde sin første kamp for Norge i VM etter å ha sittet på tribunen mot Latvia. Han grep sjansen umiddelbart og bidro både med ett mål og en assist. TVO spiller til daglig i Södertälje i Hockey Allsvenskan. Denne sesongen gjorde han 34 poeng på 50 kamper, men bare én spiller scoret mer enn hans 23 nettkjenninger. 23 mål var for øvrig like mange som Jonathan Dahlén, som trolig spiller NHL-hockey for Vancouver Canucks neste sesong.

avatar

Journalist hos KS Publikasjoner og Mediehuset Nettavisen.

Legg igjen en kommentar