Usikker på om agenten er til å stole på? Du kan få svaret i en app

Josh Healey (innfelt) har laget appen The Sports Aux for å hjelpe spillere med å finne riktig agent.

Mammas spøkefulle kommentar ble starten på et prosjekt som Josh Healey håper vil hjelpe alle hockeyspillere som er i kontakt med agenter.

Hvis du søker opp Josh Healey hos eliteprospects.com, ser du at han er en 24 år gammel back som er under kontrakt med NHL-klubben Calgary Flames og spiller for deres farmerlag Stockton Heat.

Etter fire år på Ohio State University, er Edmonton-gutten nå inne i sin andre fulle sesong i AHL. Hans karriere som profesjonell ishockeyspiller er godt i gang.

Nå har han også en agent han er fornøyd med. Det er ingen selvfølge at han kom seg dit.

Et vanskelig valg
Det å velge en agent, er nemlig vanskelig. I den bransjen finnes det mange ærlige og kvalifiserte personer, ofte med jusutdannelse, men det er også en reell fare for å komme borti en ukvalifisert og uærlig person hvis hovedfokus er å tjene raske penger.

Og alle er flinke til å selge seg inn som den rette agenten.

Se for deg at du er 18 år gammel og to agenter tar kontakt. Begge er svært hyggelige, kommer med lovord om hvor talentfull du er og understreker viktigheten av å treffe riktig med valg av klubblag eller liga. De har erfaring og kan hjelpe deg å manøvrere i denne jungelen.

Begge lover å hjelpe deg med å få en god proffkontrakt. Begge slenger dritt om den andre agenten og advarer deg på det sterkeste mot å inngå et samarbeid med konkurrenten. Hvis én av dem snakker sant i kritikken av den andre, er det ikke lett å vite hvem du skal stole på.

Josh Healey ble kontaktet av to agenter fra samme firma da han var 18 år. Han hadde ikke spilt i noen av de store juniorligaene i Canada og hadde null erfaring med agenter. Foreldrene hans visste heller ingenting om denne bransjen.

Etter at en samtale med den ene agenten i en hockeyarena var i ferd med å fullføres, spøkte moren til Josh Healey overfor agentene med at de skulle søke dem opp på nettsiden RateMyAgent.com.

– Du skulle sett ansiktet hans. «Finnes det noe sånt?» spurte han. Jeg svarte «Jeg aner ikke. Jeg bare spøkte», forteller Pam Healey til The Athletic.

Neste gang de møtte agenten, var omtrent det første han sa at det ikke finnes noe sånt som RateMyAgent.com. Agentens frykt for å bli evaluert av kundene sine, tente interessen hos Josh Healey.

«Mamma, det er en briljant idé!» utbrøt han.

Bygde appen selv
Josh Healey ble ikke draftet, og konsentrerte seg om finansstudier ved Ohio State mens han jobbet med å forbedre seg som back også. Han utviklet seg så bra som hockeyspiller at Calgary Flames signerte ham som free agent 25. mars 2017.

 

Etter at han forlot skolen for å spille profesjonell ishockey, begynte han å jobbe med ideen som moren sådde fem år tidligere. Josh Healey bestemte seg for å bygge en app hvor spillere kan evaluere agentene sine anonymt, slik at spillere kan velge mellom agenter basert på tilbakemeldingene fra deres eksisterende eller tidligere kunder.

Fredag i forrige uke ble appen The Sports Aux – en forkortelse for The Sports Auxiliary – sendt inn til godkjennelse hos Apple Store. Nå er appen tilgjengelig for nedlasting.

Ingen spillere får legge inn evaluering av en agent uten å bli verifisert først.

– Min erfaring er at det å finne en agent handler om å bruke jungeltelegrafen. Det er bare sånn du finner en agent. Noen kjenner noen som har en agent og han fikser et møte. Hvis du liker agenten, går du får ham, ellers leter du videre, sier Josh Healey.

The Sports Aux har som ambisjon å fikse dette problemet. Ikke bare i Nord-Amerika, men også i Europa. Inkludert Norge.

Og ikke bare når det gjelder agenter. Spillerne kan også evaluere trenere.

– Ja, akkurat nå har vi 532 agenter og 157 byråer fra hele verden i databasen, og disse tallene fortsetter å vokse. Vi har gjort vårt beste for å finne informasjon om disse agentene og byråene, for å hjelpe spillere i alle land med å finne den rette agenten (og treneren). Denne informasjonen kan være navn, sted, personlig info, ligalisens og mue mer, forteller Josh Healey til Nitten.no.

Norske spillere allerede i databasen
Appen er foreløpig gratis. På sikt er planen – forståelig nok – å innføre en abonnementsløsning. Hvis produktet faller i smak hos spillerne, kan dette bli en god biinntekt for Healey, som tjener en beskjeden lønn på 70.000 dollar i AHL denne sesongen.

Bare i NHL er det 1427 spillere under kontrakt. Det er rundt 350 spillere i SHL, 350 i DEL og 625 i KHL. Det finnes altså flere tusen profesjonelle hockeyspillere – og enda flere unge og håpefulle juniorer.

Appen byr på informasjon til nytte for fans også. Du kan for eksempel søke opp Vålerenga og se hvilke spilleroverganger osloklubben har hatt den siste tiden, eller du kan sjekke statistikken til for eksempel Rasmus Ahlholm.

Eller du kan gå lavere ned i seriesystemet i Norge og hente fram statistikken til spillende trener James Sixsmith i Lørenskog, som spiller i andredivisjon, og se at han har gjort 21 poeng på åtte kamper denne sesongen.

– The Sports Aux bruker en database fra Sverige som heter eliteprospects.com. Vi henter ut informasjonen vår derfra, hvilket gir oss spillernavn, statistikk og annen informasjon. Spillere i Sverige og Norge, og andre land, vil allerede finne seg selv i vår database, sier Healey til Nitten.no.

Han har ingen ambisjon om å henge ut noen agenter offentlig. Derfor er det ikke mulig for fans eller oss journalister å se hvilke agenter som representerer hvilke spillere og hva slags score agentene har fått av kundene sine.

– For øyeblikket vil publikum ikke få tilgang til hvilken nåværende agent en spiller bruker. Dette er et spørsmål vi har diskutert internt, og det kan muligens bli tilgjengelig i framtiden, men for øyeblikket vil dette være utilgjengelig, forteller Healey.

– Kan luke vekk mange agenter
Han håper at appen vil gjøre spillerne bevisste på at agentene jobber for dem, ikke omvendt.

– Spillere skifter agenter av forskjellige årsaker. Jeg har hørt om tilfeller så ille som at en agent stjeler penger, og noe så trivielt som å ikke returnere telefonoppringninger – og alt imellom dette. Agentene stilles ikke til ansvar og det er ingen åpenhet mellom agenter og spillere når slikt skjer.

Hans nåværende agent, Jeff Helperl, støtter prosjektet.

– Dette kan luke vekk mange. Det er en del der ute som prøver seg selv om de ikke engang har agentlisens. Dette er definitivt en måte å få informasjon på og finne ut hvilke spørsmål du bør stille en agent.

Mamma Pam Healey er selvfølgelig positiv.

– For de gode agentene vil dette være fantastisk. For de som er litt lugubre, tror jeg de vil få noen interessante kommentarer. De vil nok bli nødt til å gjøre litt selvreflektering, konstaterer Pam Healey.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar