Vålerenga – Frisk Asker 3-4: Fem ting vi lærte av semifinale 1

Mikkel Christiansen ble matchvinner i semifinalen én mot Vålerenga. Foto: Roy Kvatningen

Reaksjoner og betraktninger etter den første semifinalen i NM-sluttspillet.

FURUSET (Nitten.no): Vålerenga ledet 3-1 etter 46,20 minutters spill. Martin Røymark, Tobias Lindström og Rasmus Ahlholm hadde scoret hvert sitt mål for hjemmelaget, mens Victor Granholm hadde putta for Frisk.

Det gikk mot 1-0-ledelse i best-av-sju-serien for seriemester Vålerenga. Nokså oppskriftsmessig, egentlig. Det var tross alt 30 poengs forskjell på disse to lagene i grunnserien.

Frisk Asker hadde likevel begynt å yppe seg. Det startet allerede i andre periode. Det var ingen fortjent 3-1-ledelse Vålerenga hadde. Da Garrett Thompson reduserte til 2-3 to minutter senere, ga dette et riktigere bilde av kampen.

Og da Endre Medby utlignet til 3-3 etter 52,06 minutter, var det ingenting å si på det heller.

Frisk Asker vant skuddstatistikken 12-7 i andre periode og 11-7 i den tredje. Kampen trengte en fjerde periode, og der var det Mikkel Christiansen som avgjorde til fordel for bortespesialistene fra Asker.

De kunne laste en 4-3-seier med på bussen hjem, etter å ha sluppet løs noen frigjørende jubelbrøl i garderoben, mens Vålerenga-spillerne i den andre garderoben spurte seg selv hvor dette gikk galt.

Her er fem reaksjoner eller betraktninger:

1) Tobias Lindström er kanskje Get-ligaens beste spiller. Ja, Patrick Thoresen er fenomenalt god. Rasmus Ahlholm også. Stefan Espeland må vurderes. Kanskje også Austin Cangelosi eller Jacob Lagace. Det er likevel vanskelig å plassere et navn høyere på denne listen enn Tobias Lindströms.

Svorsken var overalt i denne matchen. Han spilte fram Martin Røymark til 1-0. Han scoret 2-1-målet selv. Og så la han en vidunderlig pasning fram til Ahlholm, som kunne styre inn 3-1 fra kloss hold.

Før den krempasningen ble plassert på kakefatet, var Lindström foran eget mål og ryddet opp i en situasjon som så ut til å ende med utligning for Frisk Asker.

Glem heller ikke at Tobias Lindström scoret 44 mål på 48 matcher i grunnserien. Det er ti mål mer enn nummer to på målscorerlisten, rekkekameraten Ahlholm, og 16 mer enn nummer tre, Austin Cangelosi.

 

2) Førsterekka til Vålerenga innfridde i semifinale-åpningen. Lindström gjorde tre poeng, Røymark gjorde to og Ahlholm gjorde to. Ingen andre i Vålerenga bidro med målpoeng denne gang. Ikke at det var så enkelt for de andre rekkene å bidra – de hadde ikke så ofte is under beina.

Av de 70,39 minuttene som kampen varte, var fjerderekka med Morten Ask, Petter Grønstad og Villiam Strøm på isen i 16,05 minutter. Til sammen. Altså spilte de i snitt fem minutter og 22 sekunder. Tredjerekka med Thomas Olsen, Andreas Stene og Colin Spaberg Olsen spilte i snitt 12,38 minutter. Disse tallene er hentet fra hockey.no/live, så vi får ta dem med en klype salt. De er vel omtrent like troverdige som en fotballspillers rop på frispark, men de gir jo en pekepinn.

Lindström, Røymark og Ahlholm spilte ekstremt mye de siste ti minuttene av ordinær tid. Jeg vil gjette på sju minutter, bare basert på det inntrykket jeg fikk da jeg så matchen fra pressetribunen.

Fordelingen av istid var helt annerledes i Frisk Asker. Jan André Aasland rullerte på fire rekker. Fjerderekka lå i snitt rett over ti minutter og tredjerekka i snitt nærmere femten minutter.

 

3) Så var det også fjerderekka til Frisk Asker som avgjorde matchen. Mikkel Christiansen satte inn 4-3-målet, som for øvrig var hans fjerde på åtte kamper i dette sluttspillet.

– Det føltes sinnssykt kult! Det er en ganske ubeskrivelig følelse. Jeg har helt åpent mål også, så jeg ser at jeg kommer til å score. «Nå setter jeg den!». Det var rått! forteller Christiansen til Nitten.no.

– Det gikk litt i svart etterpå. Det må jeg ærlig innrømme, legger han til.

I garderoben til Frisk Asker etter kampen, fremhevet også trener Jan André Aasland innsatsen til fjerderekka.

– Jeg ga dem veldig skryt der inne. Det vi vil se fra dem, er at de skaper energi for resten av laget. I dag klarte de å flytte spillet oppover, i tillegg til å fullføre taklinger og skape energi. De skapte masse muligheter gjennom hele kampen. Jeg synes fjerderekka spilte en fantastisk kamp i dag, sier Aasland til Nitten.no.

Mikkel Christiansen har gått hockeyskolen og fremhever rekkekameratene framfor seg selv.

– Cato (Cocozza) og (Magnus) Geheb har sinnssyk motor. Jeg er litt dårligere trent, så jeg legger meg litt bak, men de jobber så hardt og jeg føler at de aldri blir slitne. De to siste matchene har vi vært gode. Vi prøver bare å jobbe hardt og gjøre småtingene riktig, og så har det gått vår vei, konstaterer Christiansen.

Jan André Aasland. Foto: Roy Kvatningen

4) Det er trist, men en semifinalekamp i verdens kuleste sport, mellom to lag som holder til 30 minutter fra hverandre, dro ikke engang tusen tilskuere til Furuset Forum. 956 tilskuere.

Produktet på isen er kjempebra. Det er nydelig underholdning. Det er rammen rundt som står til strykkarakter. Furuset Forum er jo ikke Vålerengas hjemmebane, og ventingen på Nye Jordal Amfi var alltid nødt til å bli antiklimatisk, men Furuset Forum er en liten arena om det bør være mulig å fylle.

Jeg sitter med en haug med spørsmål her. Er det fornuftig å spille semifinalekamper annenhver dag? Går det an å lage noe underholdning i pausene, enten på isen eller på storskjermen? Flere intervjuer? Den harde kjernen bryr seg nok ikke veldig, men fokuset må med laserpresisjon siktes inn på å skape nye hockeyfans. Da holder det ikke med to ganger 18 minutter venting per kamp, eller tre ganger 18 minutter som det ble denne gang.

5) Frisk Asker har altså vunnet samtlige fem bortekamper i sluttspillet så langt. Fire mot Lillehammer og én mot Vålerenga. Lørdag får vi se om laget også fortsetter trenden med å tape hjemmekamper.

Spørsmålet før kamp én var om det ville være fordelaktig for Frisk Asker å være inne i rytmen med kamp annenhver dag, eller om Vålerengas opphold på seks dager ville vise seg mer gunstig.

– Jeg tror at det kan være en fordel for oss at vi spilte tøffe kamper mot Lillehammer, og at vi vet hva som virkelig gjelder nå. Vi har gjort lange, gode kamper der, sier Aasland.

– Første periode er litt så som så. Der sleit vi litt. Vi kom skjevt ut, men så hadde vi en prat i pausen og ble enige om at vi må løfte spillet vårt og tørre å sette mer press på dem. Gutta gjorde en jævlig bra innsats. Vi lå på med høy intensitet og vant pucker. Vålerenga falt bakpå. Det dro vi nytte av, oppsummerer Frisk-treneren.

Vålerengas hvile slo altså ikke positivt ut i kamp én, men den kan jo komme til nytte senere i denne semifinaleserien, spesielt dersom den går inn i en kamp seks eller kanskje til og med sju.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar