Vålerenga har fortsatt draget på damene

Vålerenga trekker fremdeles mange kvinnelige tilskuere, fire år etter at TV-suksessen Iskrigerne hadde premiere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Suksessen med Iskrigerne ser ut til å ha gitt osloklubben en varig effekt.

VÅLERENGA/FURUSET (Nitten.no): Vålerenga opplevde en oppgang i antall kvinnelige tilskuere etter at realityserien «Iskrigerne» hadde premiere i 2014.

– Vi har cirka 40 prosent kvinnelige følgere i sosiale medier og kvinner utgjør 36 prosent av billettsalget, forteller daglig leder Morten Sandø i Vålerenga til Nitten.no.

Han er usikker på hvordan disse tallene står i forhold til andre hockeylag i Norge.

– Men jeg vet at andre klubber jobber med arrangementer for å trekke kvinner til kamper, fordi man ønsker å løfte det.

Stavanger Oilers arrangerte sist helg konseptet «Hockey & Heels» mot Lillehammer, hvor 3738 tilskuere møtte opp og fikk se hjemmelaget slå opplandsklubben 4-2 på damenes aften.

– De har kjørt det konseptet med bra suksess hvert år, sier markedssjef Glenn Jensen i Vålerenga.

To primærmålgrupper
Vålerenga har gjort en undersøkelse for å få mer inngående kunnskap om sine egne tilskuere. Der kom det fram at to primærmålgrupper utgjorde rundt 60 prosent av publikumsgrunnlaget. Den ene gruppen kalles «Tilfeldige Tobias» og den andre «Støttende Svein» internt i klubben.

– «Tilfeldige Tobias» er det yngre segmentet, og ligger opp til cirka 35 å. Der er man veldig opptatt av å gjøre ting sammen med andre. «Støttende Svein» ligger opptil 45-50 år og er veldig familiedrevet. Den største målgruppen er «Tilfeldige Tobias», som er der 1-5 ganger i året. Hvis du klarer å gjøre noe med den gruppen, så de kommer oftere på kamp, kan du løfte publikumssnittet. Det er en kjensgjerning at gutter synes det er ålreit at det er noen jenter der også., sier Sandø.

– Det er viktig overfor sponsorer også, med tanke på hvem som ofte er beslutningstagerne i familien, legger Jensen til.

I Vålerenga er handlingsrommet begrenset mens klubben låner Furuset Forum. Noen små tiltak er gjort der, men hovedfokuset er på hva klubben kan gjøre for å sørge for at tilskuerne får en mer helhetlig underholdningsopplevelse når de kommer inn i Nye Jordal Amfi.

– I «Tilfeldige Tobias» er det både jenter og gutter. Det er vel 60 prosent gutter og 40 prosent jenter. De er opptatt av at det skal være en opplevelse å gå på kamp. Arrangementet og fasilitetene er viktige for dem. For «Støttende Svein» er det hockeykampen som står i sentrum, forteller Jensen.

– Den type publikum vil også se bakenfor, vite litt mer, få vite hvem Martin Laumann Ylven er og hva han gjør på fritiden. Skal vi få denne sporten til å vokse, må vi klare å tilfredsstille denne målgruppen på alt rundt hockeyen. Vi har fortsatt en jobb å gjøre der. Iskrigerne var en sånn greie, utdyper Sandø.

Maiken, Anne og Nina likte ishockey også før Iskrigerne kom ut. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Under tirsdagens kamp mot Stavanger Oilers i Furuset Forum, snakket Nitten.no med flere kvinner som var på plass for å se hockeylaget til Vålerenga.

Deres svar samsvarer bra med Vålerengas egen undersøkelse.

– Jeg har gått på kamper siden 1980-tallet og har spilt hockey selv. Jeg elsker ishockey og jeg elsker Vålerenga, sier Anne, mens datteren Maiken forteller at hun ofte var med sin mor på kamp da hun var barn og at hun kom tilbake til hockeyarenaene etter at Iskrigerne ble sendt.

– Iskrigerne var gøy. Du ble litt kjent med spillerne, sier Maiken til Nitten.no.

– Hva ville dere fokusert på dersom dere hadde ansvaret for å lokke flere kvinnelige tilskuere på hockeykamper?

– At det er mye som skjer. Mange mål, sier Anne.

– Hele arrangementet, legger Nina Johansen til.

Så haster de tre damene inn i arenaen igjen for å se starten av andre periode.

Jacob Lagacé scoret to mål og Phil Lane ett for Stavanger Oilers, mens Martin Røymark puttet Vålerengas eneste scoring. Kampen endte dermed 3-1 i favør Oiliers, som nå er nummer to i Get-ligaen med 29 poeng, tre bak serieleder Storhamar. Vålerenga ligger på tredjeplass med 28 poeng.

Stavanger Oilers-trener Todd Bjorkstrand tar i mot spillerne i garderoben etter seieren i eliteseriekampen i ishockey mellom Vålerenga og Stavanger Oilers i Furuset Forum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar