Vålerenga-spiller legger opp som 24-åring

 

Tallak Lyngset flytter utenlands – for å satse på medisinstudier i stedet for ishockey.

– Det er på tide å satse på noe annet å fokusere på noe annet. Jeg er ganske sikker på at dette er riktig valg. Jeg er blitt 24 år, så jeg har hatt god tid på å tenke over dette, sier Tallak Lyngset til Nitten.no.

24-åringen har spilt 136 matcher i Get-ligaen for Vålerenga, og var tidligere på U20-landslaget. Nå er karrieren som hockeyspiller over.

– Jeg har ikke bra nok karaktersnitt til å komme inn på studiene i Norge. Derfor blir det Ungarn. Da kan jeg ikke fortsette i Vålerenga, konstaterer Lyngset.

– Hvilke reaksjoner har du fått på dette valget?

– Veldig mye positivt. Folk er litt overrasket, det er ikke akkurat stereotypisk hockey, kanskje, men jeg har fått stort sett bare positive tilbakemeldinger. Folk er stolte og synes det er et tøft valg.

Backen har brukt god tid på valget og snakket med mange før beslutningen ble tatt.

– Jeg har rådført meg masse med legene i Vålerenga, i Lørenskog, fastleger og alt som er. Jeg har snakket med nesten alle leger i Oslo, humrer Lyngset.

– Hvordan ser arbeidsmarkedet ut for tiden?

– De sier at det trengs leger hele tiden, så jeg håper jo på å få jobb, men det er tøff konkurranse i Oslo. Først må jeg ta utdannelsen, så får vi se hva som skjer.

En legekarriere varer uansett lenger enn en hockeykarriere, og med mindre man blir en godt betalt spiller i en av verdens beste ligaer, er det vanskelig å kompensere for denne forskjellen. Sånn sett er det vanskelig å si noe annet enn at Lyngset gjør et trygt valg på lang sikt.

– Hockeykarrieren er kortlevd. Det er gøy når du holder på, men det er ikke noe å falle tilbake på. Jeg har vært ganske jordnær når det kommer til mitt eget talent. Jeg har skjønt lenge at jeg ikke hadde en særlig større framtid enn Get-ligaen. Jeg føler ikke at jeg kaster bort noe, selv om det samtidig er trist. Det er jo gøy og jeg har brukt mye tid på det, men man kan ikke gå rundt og dvele over det. Sånn er det bare, på en måte, sier Lyngset til Nitten.no.

24-åringen flytter til den ungarske byen Szeged i slutten av august. Den ligger sør i landet, nede ved grensen til Serbia og Romania, og kalles Solskinnsbyen på grunn av sitt fine vær. Szeged er den fjerde største byen i Ungarn med et innbyggertall på rundt 160.000.

Lyngset har ennå ikke besøkt byen. Lagkamerat Brede Csiszar, som er halvt ungarer og kjenner byen, kan dessuten anbefale den, forteller backen, som også fristes av å bo utenlands og ta til seg nye impulser mens han er ung.

– Szeged er en studentby. Jeg vet ikke så altfor mye om den, annet enn at det er en forholdsvis stor by med et anerkjent universitet i idylliske omgivelser, forteller Csiszar til Nitten.no.

Vålerenga-veteranen vil savne Lyngset.

– Han var en kompromissløs, fysisk spiller som alltid satte laget foran seg selv. En solid, defensiv back som vi alltid kunne regne med i undertallsspillet vårt, oppsummerer Csiszar.

Studiene vil ta minst seks år, så Lyngset anser seg som definitivt ferdig som spiller på toppnivå.

– Men jeg kan jo kanskje komme tilbake og være en del av det medisinske apparatet i Vålerenga. Det hadde vært gøy! Det er idrett jeg har lyst til å drive med. Man savner jo å være rundt gutta. Når man ser på de legene rundt oss, hvor gøy de synes det er, så har den tanken slått meg, sier 24-åringen til Nitten.no.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar