Vanvittig videodrama da Frisk Asker vant femte finale

Kyle Bonis og Frisk Asker fikk til slutt med seg en omstridt borteseier i CC Amfi i femte NM-finale.

Storhamar må vinne to kamper på rappen hvis de skal forsvare forrige sesongs NM-tittel. Frisk Asker triumferte nemlig i den femte finalen på borteis, på meget kontroversielt vis. 

Et drama av de sjeldne i det femte finalemøtet endte med Frisk Askers tredje seier i finaleserien. Bortelaget gikk av banen med 3-2-seier etter forlengning, takket være Kyle Bonis’ andre scoring i kampen.

Dermed leder Bonis og co. også 3-2 i kamper, og kan vinne NM-gullet hjemme på mandag. Vingen skjøt inn matchvinnermålet mellom beina til Oskar Östlund. Det satte sinnene i kok hos mange av de 6498 på tribunene, som allerede var mektig irritert.

Det avgjørende målet skulle, ifølge mange med Storhamar-hjerte, aldri funnet sted. Vertene hadde nemlig en puck i målet helt i oppstartfasen på den ekstra spilletida. Allerede etter knappe 20 sekunder av spilleforlengelsen satte Robin Dahlstrøm inn 3-2, en scoring som først ble godkjent av hovedddommerne Roy Stian Hansen og Jørn McCall Ekeberg på isen.

Men etter tolv lange og smått utrolige minutter med gjennomgang av videobildene, landet dommerduoen – og linjedommerne – på et valg om å underkjenne målet. Skøyta til Troy Josephs var i litt kontakt med Frisk Asker-keeper Nicklas Dahlberg i målgården rett før Dahlstrøm satte pucken i nettet.

Dahlberg ville neppe ha kommet seg i posisjon til å redde Dahlstrøms avslutning uansett, men dommerne valgte omsider å trekke tilbake den opprinnelige avgjørelsen. Deres vurdering var at Jospehs var til hinder for Frisks burvokter.

En riktig beslutning, ifølge blant andre TV 2-ekspert Ole-Kristian Tollefsen. Vi er i alle fall enig med den tidligere landslagskapteinen i at avgjørelsen var utrolig vanskelig.

I Storhamar har man en annen oppfatning om måten den femte finalekampen ble avgjort på.

– Dommerne er redde og feige. De tør ikke å ta de tøffe beslutningene, og da blir det som det blir, tordnet Robin Dahlstrøm i intervju med TV 2 etter kampslutt.

Han mente også at Frisk Asker slapp unna med å ha seks utespillere på isen like før Bonis skjøt inn kampens siste mål. Gjestenes 2-3-scoring kom på en kontring, drøyt to minutter etter at spillet hadde blitt satt i gang igjen etter det lange avbruddet med dommernes videogjennomgang.

Storhamars Robin Dahlstrøm trodde han scoret sitt andre mål for kvelden i forlengningen av den femte NM-finalen . Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Trener Fredrik Söderström kalte dommernes tidsbruk for patetisk, og etterlyste kampledere som tør stå for egne valg, heller enn å søke hjelp fra repriser. Ofte sier ikke videobildene mer enn dommernes første oppfatninger, etter Storhamar-trenerens mening.

– Det er patetisk. Det må være umulig at det skal komme bedre bilder fra NASA med tiden. Det er blitt et problem i hockeyen at man som dommer ofte er for feig til å ta en beslutning. Og så skal man bruke videobilder som altfor ofte ikke sier så mye mer. Så står man der og blir mer stresset og nervøs, og så gjør man det litt for enkelt, sa Söderstöm til TV 2.

Lagene fullførte de første 60 spilleminuttene med to scoringer hver. De to tidligere Frisk Asker-spillerne Dahlstrøm og Mikael Dokken sendte Storhamar foran med både 1-0 og 2-1, mens Bonis og Christian Kåsastul utlignet ledermålene.

Frisk Asker fortsatte i sporet fra forrige finalekamp i Asker, skapte farligheter på overganger og var fryktelig nær ved å spolere kvelden for Storhamar-fansen også i den tredje perioden.

Marginer … imot
Dette er nok ikke en påstand som går rett hjem i Hedmark, men isolert sett var gjestene laget som ikke hadde marginene med seg i ordinær spilletid. Storhamar har dominert spillet og skuddstatistikkene i de fleste finalekampene så langt, men tendensen er på retur. Både torsdag i Askerhallen, og i denne finalen på Hamar, har Frisk Asker spilt betydelig jevnere med Söderströms tittelforsvarende mannskap.

Det er påpekt en del under tidligere NM-finaler at Frisk Asker har hatt hellet med seg. I det femte oppgjøret hadde de derimot ikke avgjørende centimetere og millimetere på sin side.

To ganger i den tredje perioden traff gjestene stengene bak Oskar Östlund. Sebastian Johansen slengte en retur i tverrliggeren. Bonis skjøt seinere fra baksida av mål da han traff Storhamar-målvakta og pucken gikk videre i den bortre stolperota. Med tanke på at resultatet da viste 2-2, er det liten tvil om at de hvit- og svartkledde var uheldige som ikke fikk med seg seieren i løpet av normal spilletid.

Snytt i siste sekunder
Når det er sagt, så skulle Storhamar fått sjansen til fem sekunder med fem mot tre helt på tampen av tredje periode. Og dermed også et overtallsspill fra start i spilleforlengelsen. Troy Josephs ble helt klart dratt ned da han kom seg forbi Sean McMonagle. Sistnevnte canadier tok et godt grep over skuldra til Josephs og dro landsmannen ned i isen.

– I en annen fase av matchen, så hadde nok det blitt en utvisning, kommenterte Erik Follestad Johansen i TV 2s sending.

Dessverre har nok den tidligere Frisk Asker- og Vålerenga-backen rett i det. Synd at kampens dommere lot denne potensielt helt avgjørende situasjonen passere.

Den utrolige bortestatistikken
Det skulle knapt vært mulig for et mannskap som endte 30 poeng bak tetlaget i grunnspillet, men  Frisk Askers antall triumfer på borteis i dette NM-sluttspillet er nå oppe i åtte. På ti kamper.

Det er nesten på grensa til det ufattelige. Som lavere rangert lag i alle runder, er man som kjent nødt til å vinne bortekamper for å gå vinnende ut av en kampserie. De fire triumfene mot Lillehammer var alle helt nødvendige for å avansere til semifinalene, ettersom Frisk tapte samtlige hjemmekamper mot samme motstander.

Mot hakket tøffere motstand i Vålerenga og Storhamar, har tigergutta til trener Jan André Aasland bare blitt enda sterkere på å frustrere konkurrentene sine.

Effektivitet
Frisk Asker fortsetter med å være det giftigste finalelaget offensivt. Storhamar hadde før den femte finalen bortimot dobbelt så mange avslutninger mot mål med 156 mot askerbøringenes 84.

Ikke overraskende var det hjemmelaget som sendte litt flere skudd innenfor målramma i CC Amfi også lørdag. Og nesten like forutsigbart var det at Frisk Asker brukte færre forsøk på å skaffe seg scoringer.

For andre finalekamp på rappen hadde ikke underdogen med seg forsvarsgeneral Henrik Ødegaard. Likevel fortsetter trener Aaslands rekker å dra best nytte av styrkene sine. Storhamar tok ledelsen to ganger, men Frisk Asker svarte begge ganger med utligninger i løpet av de fem påfølgende minuttene.

Så kom altså spilleforlengelsen, og alt dramaet som vi allerede har nevnt en del om. Det ble litt typisk for en thrillerkamp som denne at det var bortelaget som stakk av med seieren etter Storhamars annullerte mål like før.

Finale-gjengangeren
Robin Dahlstrøm har hatt et bra NM-sluttspill. Nå har han virkelig fått opp dampen foran målet til motstanderne i finaleserien. Lørdag satte 31-åringen inn sin fjerde scoring på de fem finalene.

Selv om Dahlstrøm har spilt en god del av karrieren i Sverige, og ikledd seg en rekke ulike draktfarger her i landet, har Storhamar-vingen faktisk spilt NM-finaler i fire av sine fem siste sesonger i norsk ishockey, og fem av de siste åtte. I finalespill for fire ulike klubber har det blitt to NM-titler så langt.

Lørdag gjorde han alt han kunne for å være en del av et norsk mesterlag igjen, med kampens første mål, om ikke annet. Oslogutten er en verdifull mann å ha med seg når det virkelig drar seg til i norske sluttspill. For hans del får vi håpe humøret er tilbake i Asker på mandag. Der må både han og Storhamar-kollegene ha hodet med seg for å overleve i denne finaleserien.

Sportsjournalist. Tribuneveteran i NM-sluttspill. Lagleder på breddenivå.

Legg igjen en kommentar