Var ikke fornøyd med 34 mål på 62 kamper i NHL – forandret skuddteknikken

Auston Matthews scorer mål i et imponerende tempo denne sesongen. Foto: Tom Szczerbowski-USA TODAY Sports

Auston Matthews er ikke som alle andre superstjerner.

Forrige sesong var det bare Alexander Ovetsjkin som scoret flere mål per kamp i NHL enn Auston Matthews. Russerens 49 mål på 82 kamper ga ham et snitt på 0,6 mål per kamp. Amerikaneren endte med 0,55 mål per kamp etter å ha scoret 34 mål på 62 matcher.

Bak dem: Jevgeni Malkin, Patrik Laine, Nathan MacKinnon, William Karlsson, Taylor Hall, Brad Marchand, Connor McDavid og Tyler Seguin. Vi snakker altså om de aller beste målscorerne i sporten ishockey.

Man skulle tro at Matthews var fornøyd med produksjonen sin. Han var 20 år gammel forrige sesong (han ble 21 i september) og allerede en del av den ypperste verdenseliten.

Nope. Matthews var ikke fornøyd.

Bygde opp skuddteknikken på nytt
– Han scoret 40 den første sesongen sin og holdt tempo til 45 forrige sesong før han ble skadet, men han ville gjøre om på skuddet sitt. I sommer bygde vi det opp på nytt, forteller Darryl Belfry, en ferdighetstrener som jobber med utøvere på individuell basis.

– Han forandret hele greia. Hele greia. Hvordan han skyter, hvordan han beveger seg inn mot skuddet. Alle måtene han skyter på. Bevisstheten rundt hvordan og hvilke typer skudd han skal skape. Hvordan han kan utvide områder og typer skudd. Hele greia, forteller Belfry i podkasten «The Full 60» med Craig Custance.

Hele intervjuet er fascinerende.

Og ingenting der er mer fascinerende at en av verdens beste målscorere bestemmer seg for å bygge opp skuddet sitt på nytt.

– Han er ikke interessert i å være ganske god. Han er interessert i å være best. Alle ferdighetene hans er tilgjengelig for en reevaluering. Han er villig til å forandre alt dersom det gjør ham gjør ham litt bedre. Han vet at han har kapasitet til å gjøre det, fordi hans kapasitet for læring er så høy, utdyper Belfry.

Belfry forklarer at Auston Matthews ikke lenger er sentrert, men har vekten på det ene eller andre beinet hele tiden.

– Når du er det, gjør det at du kommer inn i selve skuddbevegelsen. De fleste må stoppe opp når de skyter, og når de slutter å bevege beina, skaper det en begrensning på hvor mye de kan endre vinkelen og hvor villedende skudd de klarer å ta. Og hvor mye kraft de klarer å generere de første tre meterne etter at pucken har forlatt kølla.

Hør intervjuet med Belfry her:

Belfry forteller at Matthews bare brukte 15 timer på å bygge opp skuddet sitt på nytt. Den påstanden kan høres drøy ut, men som ferdighetstreneren påpeker, hadde Matthews grunnferdighetene på plass. Endringen handlet på en måte bare om å sette sammen puslebitene på en annen måte.

Vel, puslespillet ser rimelig bra ut akkurat nå.

Auston Matthews scoret ti mål og 14 poeng på sine seks første kamper denne sesongen.

Fire nøkkelelementer
Her er en video av de sju første målene hans. Legg merke til bevegelsen han har når han forsøker å sentre helt i starten av videoen, og igjen helt i slutten av videoen. Den bevegelsen er ganske lik bevegelsen hans når han skyter. Det gjør det vanskelig for keeperne å vite hva som kommer til å skje når Matthews får pucken.

Journalist Justin Bourne i The Athletic har selv spilt ishockey på rimelig høyt nivå. Han fikk 16 matcher i AHL og deltok på flere NHL-treningsleirer før han la opp og satset på å skrive ord i stedet for å skyte pucker.

Bourne har hørt podkastintervjuet med Darryl Belfry og deretter analysert skuddet til Auston Matthews i en egen artikkel. Ifølge Bourne er det fire elementer ved skuddet til den 21 år gamle amerikaneren som skiller seg ut:

  • Hvordan han endrer vinkel
  • Treffpunkt på kølla idet pucken skytes
  • Plasseringen av hendene
  • Matthews’ fysiske utgangspunkt

Mange spillere trekker pucken noen centimeter inn mot seg før de skyter. Auston Matthews trekker den en hel fot inn mot seg. For de fleste spillere ville dette ha resultert i at de mistet kraft i skuddet, men Matthews klarer å unngå krafttap.

Dragningen innover gjør at keepere som har posisjonert seg for å ta imot et direkteskudd må justere posisjon på nytt – hvis de rekker det, da. Det blir også vanskeligere å blokkere skuddene hans, fordi han kan forskyve sin egen posisjon eller vente til motspilleren sklir ut av skuddbanen.

Den viktigste endringen er nok punkt to og tre. Matthews holder hendene sine usedvanlig høyt opp på kølla i skuddøyeblikket. Andre spillere lar den ene hånda skli litt ned før de skyter, noe som jo signaliserer til keepere at det kommer et skudd. Matthews holder den høyt. Og lar pucken ligge midt på bladet, for maksimal presisjon. Kraften kommer av spennet som kommer av at han holder så høyt i kølla.

Dette bildet illustrerer det perfekt:

Legg merke til hvordan Auston Matthews holder i kølla. Begge hendene er høyt oppe. Foto: Timothy T. Ludwig-USA TODAY Sports

Du kan nærmest se av dette bildet at det skuddet vil få skikkelig kraft, gjennom å se buespennet til kølla og hvordan pucken ligger midt på bladet. Det faktum at Matthews er 191 centimeter høy og veier 98 kilo, gjør at han er i stand til å gi skuddet ekstra stor kraft.

La oss sammenligne skuddteknikken til Matthews med en annen spiller, slik at det blir lettere å se forskjellen. NTB scanpix har for eksempel dette bildet av William Nylander idet han skyter. Og Nylander er selv en dyktig målscorer, med minst 20 mål to sesonger på rad i sin unge NHL-karriere.

Hendene til Nylander er plassert mer normalt, og pucken ligger lenger ut på køllebladet. Foto: Dan Hamilton-USA TODAY Sports

Har studert andre spillere
Auston Matthews forteller til Sportsnet at han har studert video for å se på skuddteknikken til to spillere: Nikita Kutsjerov og Jamie Benn. Han mener at det er helt nødvendig å utvikle seg, selv om han scoret 74 mål sine to første sesonger i NHL.

– Hvis du gjør det samme om og om igjen, kommer folk til å finne ut av deg, forklarer 21-åringen.

Han ønsket flere valgmuligheter.

– Hver gang jeg ser ham, er skuddet hans bedre. Han lurer keeperne hele tiden. Halvparten av gangene tror vi at han skal skyte høyt, og så skyter han mellom beina. Han kan forandre dette raskt, forteller lagkamerat Mitch Marner.

– Han forandrer vinkelen. Som en defensiv spiller, når du prøver å blokkere et skudd, så går du inn i skuddbanen basert på hvor pucken er, men han trekker den inn rundt beina og får av skuddet så lynraskt. Det er den villedende delen av det. Og han skyter presist også, sier Nazem Kadri, en annen lagkamerat i Toronto Maple Leafs.

I denne videoen fra desember i fjor, hvor Matthews snakker om kølla han bruker, en Bauer Sakic, ser du også hvor annerledes skuddteknikken hans var for et år siden:

Luksusproblem for Toronto
Skuddteknikken er bare én av forklaringene til suksessen som Auston Matthews opplever denne høsten. En annen årsak er at Toronto Maple Leafs i sommer sikret seg superstjernen John Tavares, som signerte en sjuårskontrakt verdt elleve millioner dollar i snitt per sesong.

Nå har Toronto Tavares, Matthews og Kadri – som selv scoret 32 mål forrige sesong – som sine tre beste sentere. Det gir Maple Leafs en dybde i midten som få andre lag kan matche.

Det gir også motstanderlagenes trenere hodepine. Hvilke spillere skal de sende utpå for å forsvare seg mot Auston Matthews og hans rekkekamerater Patrick Marleau og Kasperi Kapanen, og hvilke skal de sende utpå mot Tavares og hans makkere, Mitch Marner og Zach Hyman? Dette er et spørsmål hvor alle svar lett blir feil.

Torontos manager Kyle Dubas har sin egen hodepine. William Nylander nekter å signere en ny kontrakt og krever mer penger i lønn enn Dubas vil gi. Og når det problemet eventuelt blir løst, venter to andre problemer i kø: Både Matthews og Marner er nå inne i det siste året av sin førstegangskontrakt.

Sommeren 2019 skal begge gå kraftig opp i lønn.

Hvis Matthews fortsetter å score mål i nåværende tempo, blir han enda dyrere enn John Tavares. Marner vil neppe ligge langt bak. Det snakkes allerede om at duoen kan havne på henholdsvis 12 og 10 millioner dollar per sesong. I så fall må Toronto ut med 33 millioner for tre spillere.

Legger man til lønnsutgiftene til de andre spillerne som er under kontrakt 2019/20, vil Toronto Maple Leafs i så tilfelle ha 13 spillere under kontrakt og bare åtte millioner igjen å bruke på de ti siste spillerne som skal signeres – og listen over spillere uten kontrakt neste sommer inkluderer også blant andre William Nylander, Jake Gardiner, Kasperi Kapanen og Andreas Johnsson.

Med andre ord:

Det gjelder å utnytte målproduksjonen til Auston Matthews denne sesongen. Neste sesong kan laget rundt ham se svært annerledes ut.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar