Verdens 50 beste spillere

Slip knivene og forbered deg på å bli provosert over listen til Nitten.no. … Les mer >Verdens 50 beste spillere

Connor McDavid, Erik Karlsson og Sidney Crosby er tre av verdens beste spillere. Det er nok alle enige om. Foto: Reuters / NTB scanpix
Connor McDavid, Erik Karlsson og Sidney Crosby er tre av verdens beste spillere. Det er nok alle enige om. Foto: Reuters / NTB scanpix

Slip knivene og forbered deg på å bli provosert over listen til Nitten.no.

NEW YORK (Nitten.no): Enda en sesong er ført inn i historiebøkene til National Hockey League (NHL) og sommeren er i gang for fullt. Vi kan likevel ikke la det hindre oss i å tenke ishockey.

Det er på tide å oppsummere. Og ingen oppsummeringer er morsommere enn å sette sammen en rangering over de beste spillerne i verden.

Listen er først og fremst ment som underholdning og for å skape en debatt, men det ligger likevel en hel del arbeid bak rangeringen. Man kan alltid diskutere hvilke kriterier som er viktigst, men i dette tilfellet har vi lagt vekt på prestasjoner i årets sluttspill, årets grunnserie og de tre siste årenes grunnserier, samt mål, poeng, primærpoeng, primærpoeng per 60 minutter istid og kvaliteten på motspillerne.

50) William Karlsson, Vegas Golden Knights

Svensken var største sensasjonen i det største sensasjonslaget, for å si det enkelt. 43 mål er imponerende! Det var tredje best i hele NHL denne sesongen. Svensken fulgte opp med sju mål og 15 poeng på 20 kamper i sluttspillet.

49) Mikko Rantanen, Colorado Avalanche

Det var mye snakk om Nathan MacKinnon i Colorado denne sesongen, noe som er litt urettferdig overfor Rantanen. Finnen scoret 84 poeng og var 15. best i hele ligaen blant spillere med minst 600 minutter med sine 3,28 poeng per 60 minutter istid.

48) Shayne Gostisbehere, Philadelphia Flyers

Ette ren sensasjonell debutsesong og en noe skuffende oppfølging, slo Florida-gutten tilbake med 65 poeng og 13 mål for Flyers. Hans 2,26 poeng per 60 minutter istid er best blant alle backene i ligaen. Blant spillere med minst 2000 minutter de siste tre sesongene, er Gostisbehere fjerde best i NHL med 1,94 poeng per 60 minutters spill.

47) Ryan Suter, Minnesota Wild

Wild-klippen leverte nok en gang meget solid spill. Han hadde nest mest istid per kamp i ligaen, med 26,47 minutter, og endte opp med 51 poeng på 78 kamper. Suter er lett å undervurdere fordi han sjelden gjør det spektakulære, men lagkameratene hans vet hvor god han faktisk er.

46) John Klingberg, Dallas Stars

Den svenske spilldirigenten i Dallas noterte nest flest backpoeng med 67 og befestet sin posisjon som en av verdens beste offensive backer. Det er bare 13 backer i NHL som har levert over ett primærpoeng per 60 minutter istid som samtidig har spilt over 2000 minutter, og Klingberg er en av disse 13. Klingberg har faktisk aldri gjort mindre enn 40 poeng på en NHL-sesong.

45) Tyler Seguin, Dallas Stars

Arbeidsinnsatsen til Seguin kan tidvis diskuteres, men talentet er helt rått. I en alder av 26 år har han rundet 200 mål og 500 poeng i NHL. Forrige sesong ble det 40 nettkjenninger og 78 poeng.

44) Aleksander Barkov, Florida Panthers

Noe av det vanskelige med å sette sammen en liste som dette, er at man så lett finner tall som viser hvor fantastisk god en spiller er, og dermed får lyst til å flytte spilleren skyhøyt på rankingen. Barkov regnes som en av ligaens beste defensive forwards og leverte likevel 78 poeng på 79 matcher forrige sesong.

43) Jack Eichel, Buffalo Sabres

Den ensomme svale i Buffalo skal endelig få selskap. Nå kommer Casey Mittelstadt og Rasmus Dahlin, og med dem kommer også optimismen tilbake i Sabres. Det er en stund siden den var på besøk. Eichel har levert 2,58 primærpoeng per 60 minutter de siste tre sesongene, til tross for at han tidvis har vært ganske alene på isen.

42) Jamie Benn, Dallas Stars

Når Benn bestemmer seg for å ta over en kamp, er han vanskelig å stanse. Hvis han hadde hatt samme fenomenale arbeidsinnsats som en viss Sidney Crosby, hadde nok Benn vært langt høyere på denne listen. Benn er nummer tolv i NHL de siste tre årene i poeng per 60 minutter istid med 2,98 og nummer 26 i ligaen i primærpoeng per 60 minutter med 2,16.

41) Patrik Laine, Winnipeg Jets

En målmaskin av ypperste merke. 80 mål på 155 kamper i grunnserien, 44 mål denne sesongen og dermed scorer han også høyt i primærpoeng. Han forsvant litt da det dro seg til for Winnipeg i sluttspillet og det koster ham noen plasser på denne listen.

40) Brent Burns, San Jose Sharks

Ingen back har gjort flere poeng enn Burns de siste tre årene, ei heller Erik Karlsson. Hans 218 er tre mer enn Karlsson, mens Victor Hedman og Klingberg er nummer tre og fire et stykke bak. Forrige sesong var litt svakere for Burns, men 67 poeng er fremdeles ekstremt imponerende.

39) Marc-Andre Fleury, Vegas Golden Knights

Keepere er vanskelige å plassere inne blant utespillere, men vi må jo finne plass til noen av dem. Fleury har aldri vært så god som han er nå. Hans toppnivå er minst like høyt som før, samtidig som stabiliteten er bedre. Denne sesongen hadde han bare fire skikkelig dårlige kamper, ifølge modellen til Rob Vollman i Hockey Abstract. Hans 92,7 i redningsprosent var tredje best i ligaen, og hans 2,24 i innslupne mål per kamp var best.

38) Vladimir Tarasenko, St. Louis Blues

En pur målscorer. Den typen er vanskelig å finne. 112 mål på 242 matcher de siste tre sesongene, imponerende 2,85 poeng per 60 minutter istid, noe som er bedre enn storheter som Taylor Hall, Claude Giroux og Ryan Getzlaf.

37) Brock Boeser, Vancouver Canucks

Men Tarasenko slår ikke Brock Boeser der. Den unge Canucks-vingen spilte seg rett inn på denne listen med 29 mål og 55 poeng på 62 matcher for et av ligaens dårligste lag. Han leverte 2,97 poeng per 60 spilte minutter. Boeser er inne på topp 15 i NHL i både poeng per 60 minutter og primærpoeng per 60 minutter (2,33). Det skal bli gøy å følge ham sammen med Elias Pettersson framover.

36) Colton Parayko, St. Louis Blues

Her skal vi stikke fram hodet litt. Alex Pietrangelo får ha oss unnskyldt, han er en fantastisk back, men vi mener at Parayko er ørlite grann bedre. Og vi elsker potensialet hans. Han er et monster med sin høyde, fart, rekkevidde og skuddstyrke og vil vise seg som en av ligaens beste backer så fort det er han som er backsjefen i et lag og han ikke må spille andrefiolin.

35) Ryan Getzlaf, Anaheim Ducks

Mål er blitt sjelden var fra denne kanten, men som playmaker er han fremdeles en av verdens aller beste. Anaheim er et helt annet lag når Getzlaf er frisk enn når han er ute med skade. Det samme kan man si om mange lag med stjernespillere, men det virker å utgjøre en ekstra stor forskjell når Getzlaf mangler hos Ducks.

34) Seth Jones, Columbus Blue Jackets

Columbus Blue Jackets var et stolpetreff unna 3-0-ledelse i kamper mot Washington Capitals i sluttspillet, og Jones er lagets beste back. Vi snakker kvalitet, med andre ord. Jones er den komplette typen, farlig offensivt og fenomenalt god defensivt. En framtidig Norris Trophy-vinner.

33) Mitch Marner, Toronto Maple Leafs

Det vil kanskje overraske noen at Marner er inne blant topp 35 her, men han er ubegripelig kreativ og god. Ikke bare var hans 3,08 poeng per 60 spilte minutter i grunnserien meget bra, men han økte dette til 4,52 i sluttspillet, noe som overgår de fleste. Det er ikke mange spillere vi tror kan snappe Art Ross Trophy fra Connor McDavid i årene som kommer, men Marner har potensial til det.

32) Nicklas Bäckström, Washington Capitals

Dette er kanskje den mest anonyme spilleren på listen, men Bäckström er en av ligaens beste defensive forwards og farligste playmakere og det har han vært i en årrekke. Han belønnes for sin stabilitet med en plass her. 23 poeng på 20 matcher på ferden mot Stanley Cup. 71 poeng på 81 kamper i grunnserien. 227 poeng på 238 kamper de siste tre årene.

31) John Carlson, Washington Capitals

Tiden som undervurdert back er nok over for John Carlson etter at han signerte en åtteårskontrakt verdt åtte millioner dollar per sesong og vant poengligaen for backer med 68 denne sesongen, og deretter toppet det med 20 poeng på 24 kamper da Capitals vant Stanley Cup. En veldig smart spiller.

 

30) Connor Hellebuyck, Winnipeg Jets

Winnipeg Jets ble et av NHLs beste lag takket være gjennombruddet til Connor Hellebuyck. Han endte sesongen som nummer én i seirer (44), tre i redninger (1892), seks i redningsprosent (92,4) og fire i innslupne mål per kamp (2,36) blant keepere med minst 30 starter. Han slapp inn 0,9 mål færre per kamp enn den andre Winnipeg-keeperen, Steve Mason.

29) Pekka Rinne, Nashville Predators

Vezina-vinneren var nummer tre i seirer (42), ni i redninger (1706), fire i redningsprosent (92,7) og tre i innslupne mål per kamp (2,31). Han leverte også stabilt spill i grunnserien med 67,8 prosent kvalitetsstarter, etter Rob Vollmans modell for Hockey Abstract. Rinnes 40 kvalitetsstarter var best i NHL.

28) David Pastrnak, Boston Bruins

Fikk et slags stjernegjennombrudd i sluttspillet, da han ikke bare vartet opp med 14 assists på 12 kamper, men satte 6 mål i tillegg. Hans 5,19 poeng per 60 minutter istid i sluttspillet var nest best (bare slått av Jake Guentzels 5,78). Pastrnak leverte 62 primærpoeng i grunnserien, det samme som Sidney Crosby, og har vist seg som en dobbelt trussel offensivt med sin målteft og sine farlige pasninger.

27) John Tavares, New York Islanders

Tavares har ikke den toppfarten som NHL-eliten ellers ser ut til å ha, men han er målfarlig og smart og tåler godt å spille mot det andre lagets beste spillere i kamp etter kamp. 37 mål og 84 poeng denne sesongen, 220 poeng på sine 237 siste grunnseriekamper. Det laget som får signaturen hans i sommer, får en legitim stjernesenter.

26) Artemi Panarin, Columbus Blue Jackets

Teknisk og kreativ russer som har vist seg å tidvis være et helt angrep alene. Gjorde 3,02 poeng per 60 spilte minutter denne sesongen og ligger på 2,97 de siste tre årene. Det er elitetall og bedre enn for eksempel Getzlaf og Giroux. Han er bortimot uerstattelig for Blue Jackets.

25) Mathew Barzal, New York Islanders

Noen vil kanskje mene at dette er for høyt eller for tidlig, men tallene viser at Barzal er blitt en av ligaens beste spillere. Han vant fortjent Calder Trophy. 85 poeng på 82 matcher, hele 3,45 poeng per 60 spilte minutter. Det er tredje best i hele ligaen, bare slått av Connor McDavid (3,52) og Jevgeni Malkin (3,66). Barzal er 13. best i NHL i primærpoeng per 60 minutter. Få spillere kan dominere et bytt som Barzal, så han passerer den såkalte «øyetesten» også, om man foretrekker å dømme etter den.

24) Filip Forsberg, Nashville Predators

Det er kanskje litt overraskende for noen, men Forsberg er bare 23 år gammel. Han har utviklet seg til den soleklare forward-stjernen i Preds og imponerte stort i årets sluttspill, der han scoret sju mål og 16 poeng på 13 matcher. I grunnserien vartet han opp med 64 poeng på 67 matcher, og 3,28 poeng per 60 spilte minutter.

23) Anze Kopitar, Los Angeles Kings

Slovaken er ikke bare en av NHLs beste defensive forwards, han er også en av de beste offensive. Denne sesongen ble det 35 mål og 92 poeng på 82 kamper. Hadde han levert lignende tall i fjor også, ville han ha vært høyere plassert her.

22) P.K. Subban, Nashville Predators

Undertegnedes favorittspiller I NHL. Byr på seg selv hele tiden utenfor isen, og er en seriøs og god lagkamerat på isen, der han kombinerer solid defensivt spill med smarte offensive valg. Resultatet ble Norris Trophy-nominasjon denne sesongen. Selv om han ikke vant denne gang, har han allerede ett trofe stående. 59 poeng på 82 matcher i grunnserien. 150 poeng på 216 kamper de siste tre sesongene.

21) Johnny Gaudreau, Calgary Flames

Prototypen på det moderne NHL, hvor størrelse er mindre relevant enn før. Gaudreau er Calgarys beste offensive spiller og den motstanderne fokuserer på i bytt etter bytt, men likevel prikker han inn poeng etter poeng. 84 poeng 80 kamper denne sesongen, 223 på 231 de siste tre årene.

20) Blake Wheeler, Winnipeg Jets

En skikkelig lederfigur og hardtarbeidende feinschmecker som leverer assists på et nivå svært få kan matche. Denne sesongen ble det 86 assists på 98 kamper, om vi legger sammen grunnserie og sluttspill. I tillegg scoret han 26 mål.

19) Claude Giroux, Philadelphia Flyers

Flyers-stjernen endte på andreplass i poengligaen med 102 poeng på 82 kamper, inkludert 34 mål og 68 assists. Han var ikke like synlig i sluttspillet, ellers ville han trolig ha fått innpass i topp 15 her. Når han er god, er han veldig god.

18) Mark Scheifele, Winnipeg Jets

Førstesenteren til Winnipeg har utviklet seg til å bli en av ligaens ti beste sentere. 14 mål på 17 kamper i sluttspillet er råsterkt. 60 poeng på 60 matcher i grunnserien og 203 på 210 kamper de siste tre årene. Utfyller Blake Wheeler på en perfekt måte.

17) Jevgeni Kuznetsov, Washington Capitals

Sluttspillets poengkonge har vært noe ustabil i prestasjonene i sin tid i NHL, men ser nå ut til å ha etablert seg på et skyhøyt nivå. 3,35 poeng per 60 spilte minutter i grunnserien er knallsterkt, og dette fulgte han opp med 12 mål og 32 poeng på 24 kamper i sluttspillet. Framtidens Capitals-sjef.

16) Steven Stamkos, Tampa Bay Lightning

Den beste rekken i NHL er ofte førstrekken til Lightning, som består av Stamkos, Nikita Kutsjerov og hvem som helst eller hva som helst. Også kjent som Vladislav Namestnikov eller J.T. Miller.  Stamkos har et fryktet skudd, som både er hardt og presist, og kan slå pasninger i tillegg. Hans 3,06 poeng per 60 spilte minutter de siste tre sesongene er meget bra.

15) Sean Couturier, Philadelphia Flyers

Philadelphia Flyers løftet seg denne sesongen og mye av årsaken til det ligger nok i at Couturier fikk rollen som førstesenter og blomstret for fullt offensivt. Han var ikke langt unna å slå ut Pittsburgh Penguins nesten på egenhånd i sluttspillet, da han gjorde ni poeng på fem kamper til tross for skade. 31 mål og 76 poeng i grunnserien. Vi kan garantere at denne senteren er blant de første som blir nevnt hvis du spør en NHL-stjerne hvilken senter han helst ikke vil møte i sluttspillet.

14) Patrick Kane, Chicago Blackhawks

Denne målsniken holder fremdeles et høyt nivå. Hans forrige sesong tilsier kanskje en litt lavere plass på denne listen, men vi må vurdere spillerne over litt mer enn ett år og derfor får Kane plass blant topp 15. Chicago-stjernen leverte 27 mål og 76 poeng på 82 matcher nå, og har bidratt med 271 poeng på 246 kamper de siste tre årene. Ingen andre har flere poeng i denne perioden.

13) Auston Matthews, Toronto Maple Leafs

Matthews hadde et skuffende sluttspill, men vi får gå ut i fra at det blir et unntak og ikke en trend. Torontos førstesenter er en rimelig komplett pakke og leverte 3,36 poeng per 60 minutter denne sesongen. Han har 74 mål og 132 poeng på 144 kamper i NHL allerede, til tross for at han fremdeles bare er 20 år gammel.

12) Drew Doughty, Los Angeles Kings

Hvor verdifull Drew Doughty er, vil vi kanskje få se om et drøyt år, hvis han forsvinner når kontrakten er unnagjort. For Kings’ del får vi håpe han forlenger. En fantastisk back som vel ikke har noen svakheter. Gjorde 60 poeng på 82 kamper denne sesongen.

11) Brad Marchand, Boston Bruins

Det er vanskelig, bortimot umulig, å like Brad Marchand som person, men som spiller er han en drøm. Målfarlig. Tøff. Har spilleforståelse. Er god defensivt. Leverer i sluttspill, ikke bare i grunnserien. Marchand har gjort 110 mål og 231 poeng på 225 kamper de siste tre årene og landet på 34 mål og 85 poeng å 68 kamper forrige sesong. Det gir et snitt på 1,25 poeng per kamp, noe bare McDavid og Malkin overgikk.

10) Alex Ovetsjkin, Washington Capitals

Conn Smythe-vinner denne sesongen. Maurice «Rocket» Richard-vinner denne sesongen. Stanley Cup-vinner denne sesongen. Vi forstår godt at Alex Ovetsjkin feiret som en tenåring i Ibiza etter alt dette. Russeren har scoret 132 mål de siste tre sesongene, 49 av dem kom i årets grunnserie.

9) Erik Karlsson, Ottawa Senators

Karlsson har utviklet seg defensivt under Guy Boucher i Ottawa, men mangler fremdeles medspillere på elitenivå og blir noe ensom. Det er vel kanskje derfor han liker å ta pucken og føre den selv. En av bare fire backer med over 2 poeng per 60 spilte minutter de siste tre årene. Og en fryd å se spille!

8) Victor Hedman, Tampa Bay Lightning

Endelig har denne giganten inntatt backtronen i NHL! Hedman vant fortjent Norris Trophy denne sesongen. Hans rekkevidde, bevegelighet, køllebruk og spilleforståelse er på ypperste nivå. 63 poeng på 77 matcher i grunnserien ble etterfulgt av 11 på 17 i sluttspillet. Fortalte til Nitten.no i Las Vegas nylig at han fortsatt mener at han kan bli bedre.

7) Patrice Bergeron, Boston Bruins

Alle treneres drøm. Alle medspilleres drøm. Vinnerskalle. Ledertype. Målscorer. Playmaker. 16 poeng på 11 kamper i sluttspillet. 63 poeng på 64 kamper i grunnserien. Du kan egentlig bare velge en fem-ti superlativer og vi vil si «Ja, det passer på Bergeron».

6) Nikita Kutsjerov, Tampa Bay Lightning

Det så lenge ut til at Kutsjerov skulle vinne poengligaen i NHL denne sesongen. Faktisk virket det som om det gikk opp for ham selv og at den erkjennelsen gjorde at det knytte seg for ham. 100 poeng på 80 kamper er likevel eksepsjonelt sterkt. 39 mål. 17 poeng på 17 sluttspillkamper. Vi trodde virkelig at vi skulle få plass til ham på topp 5 her, men slik gikk det ikke.

5) Jevgeni Malkin, Pittsburgh Penguins

3,97 poeng per 60 spilte minutter denne sesongen. Det er bedre enn Connor McDavid. 3,66 poeng per 60 spilte minutter de siste tre sesongene. Det er også bedre enn Connor McDavid. Har vunnet Stanley Cup tre ganger. Det er også bedre enn Connor McDavid. På den annen side spiller Malkin i samme lag som Sidney Crosby og flere andre klassespillere. Malkin gjorde 1,26 poeng per kamp denne sesongen. Det var tredje best i NHL.

4) Nathan MacKinnon, Colorado Avalanche

Nest beste poengsnitt per kamp hadde nemlig Nathan MacKinnon, som løftet Avalanche fra bunnen av NHL og inn til et sluttspill med sine 97 poeng på 74 matcher. Vi har snakket mye om poeng per 60 spilte minutter i denne rankingen, og få kan matche MacKinnons 3,95 i grunnserien der. Bare Malkin, faktisk, som hadde 3,97.

3) Taylor Hall, New Jersey Devils

Når du leder et lag til sluttspill på egenhånd, er du god. Taylor Hall gjorde 41 poeng mer enn nummer to i den interne poengligaen hos Devils. Hans 93 poeng på 76 kamper er derfor ekstremt imponerende. Hans alvorsprat med manager Ray Shero etter forrige sesong har virkelig fått en effekt. Det blir spennende å se hvordan dette Devils-laget utvikler seg videre under Hall og Shero.

2) Sidney Crosby, Pittsburgh Penguins

Hvis du påstår at Sidney Crosby er verdens beste spiller, skal ikke vi protestere. 30-åringen leverte et fantastisk sluttspill med 21 poeng på 12 kamper og vartet opp med 89 poeng på 82 kamper i grunnserien. Han er en vinnertype som ofrer individuelle poeng for lagets beste. Det føles litt hipp som happ hvem man plasserer øverst av Crosby og vår nummer én.

1) Connor McDavid, Edmonton Oilers

Connor McDavid får likevel tronen. Han er NHLs poengkonge og har ufattelige 256 poeng på 209 kamper de siste tre sesongene, til tross for at han spiller på et lag som har variert fra å være dårlig til å være middels. Han har trolig det høyeste toppnivået og en stabilitet som ikke er mye dårligere.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “Verdens 50 beste spillere”

  1. Glimrende liste, med gode argumenter. Har sett vanvittig mye NHL de siste to årene, og har igrunnen bare ett ankepunkt: Kuznetsov bør ligge høyere, i mine øyne som nr to bak McDavid. Ikke fordi jeg er WSH fan (er DET), men så samtlige playoff-kamper de spilte ifjor og iår, samt mye i grunnserien. Han er den komplette playmaker og avslutter, med suveren hockey IQ, iskald mentalt (på isen), om enn noe «roligere» i bevegelsene enn McDavid.

Legg igjen en kommentar