Storhamar utlignet og satte rekord: – Blir nok stående veldig lenge

Dette målet fra Patrick Thoresen var gull verdt for Storhamar som nå er tilbake i rute i jakten på NM-gullet. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Lederfigurene Patrick Thoresen (35) og Christian Larrivée (36) låste opp det stengte buret bak Frisk Askers keeper. Nederst følger noen av våre tanker etter at NM-favoritten utlignet til 2-2 i kamper.

To seine scoringer fra veteranen Christian Larrivée avgjorde den fjerde NM-finalen borte mot Frisk Asker definitivt. Canadieren banket inn både 1-3 og 1-4 i sluttminuttene torsdag. Det ga i tillegg en gjev rekord til sistnevnte, i ett oppgjør der askerlaget imponerte, selv om de kom bakpå tidlig.

Mikael Dokken sendte inn 1-5 i tom kasse helt i sluttsekundene. For en gangs skyld var ikke Frisk Asker det mest effektive laget i angrep. Dermed står det 2-2 i kamper etter fire NM-finaler, og Storhamar har vunnet tilbake hjemmefordelen som glapp med 0-1 i CC Amfi på tirsdag.

Til forskjell fra forrige kamp, så klarte hedmarkingene å få hull på nullen til Frisk Asker. Det skjedde i tillegg tidlig, og det satte preg på både spillet og et hjemmelag som måtte jage scoring for første gang på nesten to fulle kamper.

Jan André Aaslands menn var veldig nær ved å klare et comeback fra 0-2, men satte ikke sjansene som ville tatt dem tilbake i denne finalekampen for alvor. I den tredje perioden hadde Storhamar klart bedre kontroll og sendte inn scoringene som drepte spenningen.

Dermed blir det minst to finaler til i årets NM-sluttspill. Først på lørdag da Storhamar spiller foran egne fans igjen ved Mjøsas bredd. Så skal finalelagene tilbake til Asker i sjette kamp på mandag.

Thoresens tryllestav
Det måtte noe spesielt til for å sette sluttstrek for Nicklas Dahlbergs rundt 70 redninger uten baklengsmål. Nettopp det fant Patrick Thoresen fram allerede etter drøye to minutters spill.

Kapteinen vant en duell rett foran Frisks mål og klarte deretter, på nærmest utrolig vis, å lempe pucken forbi hjemmelagets standhaftige målvakt. Akkurat i det han hadde falt i isen, greide Thoresen samtidig å gjøre det ingen lagkamerater hadde klart siden tredje periode i finale nummer to. 0-1 satt nemlig i garnet til høyre for Dahlberg.

Men hvordan klarte den tidligere KHL-stjernen det kunststykket han utførte der?

– Hehe. Jeg har ikke sett målet på TV-bildene selv. Sånn som jeg husker det, så vinner jeg pucken fra en av Frisk-spillerne før jeg mister litt balansen. Da jeg faller i isen må jeg bare prøve å slå løs etter pucken, og er litt heldig som treffer, forklarer Thoresen for Nitten.no

– Det kan hende den er borti spaken eller beinet til Dahlberg før den går i bue over. Det var vel det man kaller flaks, og det var ikke meninga å sette inn pucken på den måten, fortsetter han.

Thoresen skal uansett ha honnør for den prestasjonen. Sånne scoringer viser hvor verdifull han er for Storhamar og underholdningen i norsk topphockey. 35-åringen har to Gagarin Cup-trofeer på merittlista som sluttspillmester i KHL, men mangler NM-gullet han så gjerne vil ha med klubben han spilte for som tenåring.

Rekordmannen fra Québec
Med to og et halvt minutt igjen av tredje periode skjøt Christian Larrivée inn 1-3 via Victor Björkung. Det betydde ikke bare at Larrivée avgjorde denne finalekampen. Han tangerte også Ole Eskild Dahlstrøms Storhamar-rekord for antall mål i NM-sluttspill.

Bare minuttet etterpå sendte 36-åringen i vei et nytt slagskudd, som også fant veien til nettet bak Nicklas Dahlberg. Med det kapret den mangeårige Storhamar-profilen rekorden helt for seg selv. Ifølge TV 2 står Larrivée nå med 49 sluttspillmål i Storhamar-drakt. Den målstatistikken står det stor respekt av!

Det var historisk sus over nettsusen til Christian Larrivée i fjerde finalekamp. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Han har vært en hærfører for Storhamar i mange år, og har spilt ekstremt mange gode sluttspill. Han er en spiller som alltid leverer mot slutten av sesonger når kampene blir enda viktigere. Han fullfører taklinger inn i kroppen og er i tillegg veldig god med pucken, roser lagkaptein Patrick Thoresen i samtale med Nitten.no.

– Rekorder er gøy, og den der blir nok stående veldig lenge. Jeg kommer i alle fall ikke til å slå den. Det er helt sikkert, sier en smilende Thoresen, som satte sitt tredje mål i dette NM-sluttspillet i fjerde finalekamp.

Tigerkrefter i tredjerekka
Anført av Mats Frøshaug spilte Frisk Askers tredjerekke med Petter Kristiansen og Endre Medby seg skikkelig varme i denne finalekampen. Frøshaug, som har to NM-sølv fra før med Lørenskog, er åpenbart ikke lysten på å ende opp som nest best også i den tredje NM-finalen i karrieren.

30-åringen fant rekkekompis Kristiansen med en flott pasning fra baksida av Storhamar-buret og var servitør på reduseringen til 1-2. Flere ganger i midtperioden var Frøshaug også drivkraften bak store målsjanser. Keeper Oskar Östlund og borteforsvaret var under sterkt press, men unngikk 2-2.

Det skal man være glad for hos de blå og gule. Særlig den andre perioden viste at Frisk Asker er fullt kapable til å dominere banespillet over tid mot den store finalefavoritten.

Temperatur
Det tok ikke mange sekundene før det tenninga hos spillerne tok fyr ute på isen torsdag. Flere spillere fra hvert lag smalt sammen i basketak, og to fra hvert mannskap fikk ordre om å kjøle seg ned i fryseboksen. Frisk-kaptein Anders Bastiansen fikk en ekstra tominutters utvisning, ettersom dommerne mente han startet det hele.

Scenene som utspant seg i løpet av de første ni sekundene av første periode la grunnlaget for fyrverkeriet som skulle komme etterpå. Først var det Storhamar og kaptein Thoresen som endelig skulle få en slutt på Dahlbergs dominans mot samtlige motspillere som har løsnet skudd i retning Frisks mål de siste kampene.

Seinere dro bortelaget nytte av en utvisning på Christian Kåsastul, etter mer knuffing i vertenes sone. Robin Dahlstrøm styrte inn mål nummer to etter halvspilt første periode.

Men så kom Petter Kristiansens redusering akkurat så kjapt som alle med hjerte i Frisk Asker, både spillere og publikum, trengte. Energien steg merkbart hos vertskapet. Det løftet hjemmelaget framover og kunne fort ha ført til 2-2 i andre periode.

Sild i tønne
Askerhallen har sin sjarm, som spesielt en del spillere vil hevde. Den utslitte arenaen ved Risenga har dog klare begrensninger og mangler som ikke gjør til den verdig finalearena i NM-sammenheng.

Oppstarten på tredje periode ble utsatt i flere minutter på grunn av overvann på isen. Med 2728 tilskuere, fullsatte tribuner og god trøkk i hallen var det rett og slett for varmt til at spillflaten ble klar i tide etter vanning.

For ikke å snakke om plassmangelen og de utdaterte forholdene mediene må jobbe under når de dekker NM-finaler i Asker. Det var også et stort problem under finalene mot Stavanger Oilers for to sesonger siden, men er ikke utbedret.

Det er mange som gleder seg til Frisk Asker har en ny hjemmearena klar om noen år. Representanter for norske medier inkludert.

Sportsjournalist. Tribuneveteran i NM-sluttspill. Lagleder på breddenivå.

1 Reply to “Storhamar utlignet og satte rekord: – Blir nok stående veldig lenge”

  1. Du refererer til at Bastiansen får to minutter mer for å «starte det hele». Mener du dette stemmer? Hvis ikke er det vel på sin plass å nevne at det ikke var korrekt i et referat av kampen?

Legg igjen en kommentar