– Vi fleipet om at vi aldri kunne spille for Stavanger Oilers igjen

Dan Kissel i aksjon for Stavanger Oilers. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Dan Kissel returnerer til Stavanger Oilers – og risikerer å miste statistikken som ubeseiret i sluttspillet. Oilers vant NM-tittelen i samtlige fem sesonger da Kissel var der sist.

– Mark (Van Guilder, red.anm.) og jeg fleipet om at vi aldri kunne spille for Stavanger Oilers igjen. Presset er på meg nå, ler Dan Kissel (32).

Det ble for noen dager siden kjent at 32-åringen har signert en toårskontrakt med Stavanger Oilers. Kissel returnerer dermed til stavangerklubben han oppnådde så enormt stor suksess med. I perioden 2012 til 2017, altså fem sesonger, vant Stavanger Oilers sluttspillet fem ganger. De tre siste årene tok rogalandsklubben attpåtil «The Double».

Dominerer i Sveits
Mark Van Guilder (35) var med på den siste dobbeltriumfen, og bidro med 28 poeng på 14 sluttspillkamper, mens Kissel leverte 25 poeng. Så dro de to amerikanerne til Sveits, der de nå har spilt for Visp i NLB i to sesonger og virkelig bidratt til å sette byen på kartet – selv om Sepp Blatter fremdeles må regnes som den mest berømte personen med røtter i Visp.

I skrivende stund har Van Guilder 54 og Kissel 51 poeng på 41 seriekamper denne sesongen. De er nummer én og to i klubbens interne poengliga med rik margin. Nummer tre på listen har 16 poeng færre enn Kissel. Amerikanerne er begge blant topp sju i NLBs poengliga.

Alt tyder på at Stavanger Oilers har sikret seg en skikkelig god forsterkning fra neste sesong av. Dan Kissel skal fullføre sesongen i Sveits før han og familien returnerer til Norge.

Overfor Nitten.no forteller Kissel at han håper å være minst like god i comebacket som han var i den første perioden, da han produserte 112 mål og 278 poeng på 214 grunnseriekamper, og 81 poeng på 76 sluttspillkamper.

– Tiden får vise. Jeg liker å tro at jeg har modnet, at jeg er den samme spilleren, men litt bedre defensivt. Jeg tror at jeg er litt mer ansvarlig defensivt nå, forteller Kissel.

– Kroppen føles bra. Jeg har vært ganske heldig gjennom karrieren, med begrensede skader, legger han til.

Selv før Kissel reiste til sveitsiske Visp, var målet å returnere til norsk hockey og Stavanger Oilers en gang. Kona Iselin er norsk, og de har to små jenter. Det passer familien Kissel bra å returnere til Norge i sommer.

– Hvordan har dere trivdes i Sveits?

– Livet har vært bra. Vi bor i de sveitsiske alpene. Det bor bare 7-8000 mennesker her, og vi flyttet opp til fjellene i fjor. Kona får stått masse på ski, både langrenn og alpint, forteller Kissel til Nitten.no.

– Det høres ut som vakre omgivelser?

– Ja, det er det.

Idylliske Visp. Foto: Wikimedia Commons

Dan Kissel har likt seg på isen her også. Klubben spiller normalt for godt over 3000 tilskuere, og er klar for sluttspillet som nå er rett rundt hjørnet.

– Det sportslige har også vært bra. Jeg har fine erfaringer her. Laget, fansen og organisasjonen har behandlet meg bra. Vi er en liten klubb, og de beste sveitsiske spillerne går til større og rikere lag, så det er vanskelig, men vi gjorde det bra i fjor (kvartfinale, red.anm) og ligger på sjetteplass nå, oppsummerer amerikaneren.

– Hvordan blir det å forlate dette og komme tilbake til Norge?

– Vi gleder oss veldig. Det var alltid planen å prøve noe nytt i et par år og så reise tilbake. Det blir deilig, bedyrer Kissel.

Han er takknemlig for at Oilers-manager Pål Haukali Higson viste forståelse for at han ønsket å ta to år i Sveits og fleksibilitet med tanke på returtidspunktet.

Tilfeldighet ledet til Norge
32-åringen fra Illinois vokste opp tvers over gata for ishockeyarenaen Southwest Ice Arena i Crestwood. Han begynte å spille ishockey bare fire år gammel, inspirert av både pappa Davids hockeyinteresse og av at storebroren Steven allerede spilte.

Det viste seg raskt at Dan var god, selv om de fleste i vennegjengen hans drev med andre idretter.

Hans far har i et intervju med Chicago Tribune fortalt at Dan, mens han gikk på high school, ble kåret til den beste spilleren i en turnering hvor Jonathan Toews også deltok. Etter to sesonger i den beste amerikanske juniorligaen, USHL, fortsatte Kissel karrieren på collegenivå, for universitetslaget Notre Dame.

Da ble kampene hans sendt på TV – og da oppdaget også vennene hans hvor god Kissel faktisk var i ishockey. I Notre Dame spilte han sammen med framtidige NHL-profiler som Kyle Palmieri, Riley Sheahan og Ian Cole.

– Dan snakket aldri om suksessen sin da vi vokste opp. Selv ikke da vi gikk hjem til ham etter skolen praktisk talt hver eneste dag i sjuendeklasse. Han snakket aldri om alle målene han scoret eller utmerkelsene han vant. Det er en av de unike tingene med Dan, han er kanskje den aller mest jordnære personen jeg kjenner, med tanke på alle de imponerende tingene han har utrettet, forteller barndomsvennen Dan Ludwig i Chicago Tribune-artikkelen.

Dan Kissel ble likevel ikke draftet av noe NHL-lag. I mange år var de største klubbene i Nord-Amerika skeptiske til spillere under 180 centimeter. Kissel opplevde det som vanskelig å komme seg til AHL også.

Etter tre sesonger i ECHL, de to siste i Alaska, ønsket han å prøve seg i Europa.

– Proffkarrieren min i USA føltes over. Jeg ville oppleve europeisk hockey, for å forbedre meg der, og samtidig egentlig få betalt for å se verden, forklarer Kissel til Nitten.no.

Det var en tidligere lagkamerat som hadde spilt i Norge, som anbefalte Kissel å gjøre det samme. Så han tok noen telefoner, snekret sammen en video med høydepunkter fra tidligere kamper og fikk kontrakt med Stavanger i 2012.

Det snudde opp-ned på verdenen til Dan Kissel.

– Jeg hadde ikke sett for meg alt dette da jeg dro fra USA. Ting forandrer seg når du møter en jente, ler Kissel.

Han giftet seg med Iselin Haugland i 2016. Datteren Emily fyller fire år til høsten og Elina er som nevnt fem måneder gammel. Nå er planen å slå seg til ro i Stavanger i noen år, selv om paret også har gått til anskaffelse av et hus i nærheten av Chicago hjemme i Illinois.

– Det er planen vår å bli i Stavanger nå, på grunn av barna våre. Men i yrket mitt er det aldri godt å vite.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar