Vi måler Elias Pettersson (19) opp mot de beste i verden – se hvordan det går

Elias Pettersson i duell med Casey DeSmith i Pittsburgh Penguins. Foto: Anne-Marie Sorvin-USA TODAY Sports

I NHL-draften 2017 ble Elias Pettersson draftet som nummer fem av Vancouver Canucks. Et år senere har tenåringen fra Sundsvall debutert i ligaen – og markert seg så sterkt i sesongåpningen at starten kan sammenlignes med den til ligaens aller største stjerner.

Pettersson ble kåret til månedens nykommer i NHL for oktober. I en måned han mistet seks kamper på grunn av en hodesmell som holdt han ute fra isen i to uker. Han startet sesongen med åtte poeng på fire kamper – derav to poeng i debutkampen – før skadeavbrekket. Siden comebacket på tampen av oktober har han prestert upåvirket av skaden og det har sett ut som om han aldri var borte.

Syv poeng på de siste fire kampene. Totalt står Pettersson med 15 poeng på ni kamper per i dag. Ni mål. Han nyter tidenes sesongåpning av en Canucks-nykommer. Det plasserer han ikke bare på suveren listetopp over nykommere i ligaen denne sesongen. I skrivende stund har han det nest høyeste snittet av poeng per kamp av alle spillere i NHL med 1.67. Samtidig har prestasjonene bidratt til at Canucks har blandet seg inn helt i toppen av tabellene.

Han er den 16. spilleren i NHLs historie til å score ni mål eller flere i løpet av karrierens ni første kamper. Om vi stryker ligaens aller første sesong, altså sesongen 1916/17, og kun ser på de 100 siste årene, er det bare seks spillere som har klart dette.

Rekordaften
Sesongens høydepunkt så langt for Pettersson kom natt til lørdag 3. november, da svensken så til de grader var delaktig i Vancouvers 7-6 triumf i overtid mot Colorado Avalanche hjemme i Rogers Arena – kanskje sesongens beste NHL-kamp så langt. Fem poeng ble det før signalslutt – tidenes yngste med fem poeng i en kamp i Canucks-historien.

Blant dem den målgivende pasningen i tilleggstiden og en virkelig spektakulær assist til Brock Boeser i ordinær tid. Fra midtsonen utnyttet Pettersson spillets «hybrid icing»-regel og sendte av gårde en tilsynelatende uskyldig, men perfekt timet pasning ned i rundvantet bak motstandermålet. Pucken spratt ut igjen foran målgården og ble ekspedert i mål av Boeser – som hadde vunnet skøyteduellen mot to Avalanche-backer på vei fram.

Faktisk har 14 av Petterssons 15 poeng til nå vært direkte nettkjenning eller den siste og avgjørende målgivende pasningen. Kun ved en av anledning har unggutten vært tredje sist på pucken.

Men hvor god er svenskens debut og sesongåpning egentlig? Jo – den er så god at vi faktisk kan lete blant spillere på aller øverste hylle for å finne lignende sesongstarter.

Best blant nåtidens største
Blant de mest suksessfulle draft-valgene de siste sesongene finner vi Edmontons Connor McDavid, Torontos Auston Matthews, Winnipegs Patrick Laine og Matthew Barzal i Islanders.

Barzal og Matthews har vunnet prisen som årets nykommer i NHL de siste to sesongene. Laine er spilleren med nest flest mål i NHL de siste par årene med 87. McDavid – verdens kanskje aller beste hockeyspiller – er spilleren med flest poeng i grunnserien de siste to sesongene og vinner av prisen som ligaen beste spiller to ganger i samme periode.

Hva skjer når disse spillerne møter Pettersson i ren tall-duell? Vel – Auston Matthews gjorde ti poeng på sine første ni kamper i NHL. Patrick Laine åtte. Matthew Barzal sto med tre poeng etter sine første ni kamper. Og Connor McDavid? Ni poeng på sine ni første kamper. 48 poeng på 45 kamper i sin første sesong. Et poengsnitt på 1.07 per kamp.

Hvis vi i tillegg ser på Petterssons egen draft-klasse fra 2017 – der New Jerseys Nico Hischier og Philadelphias Nolan Patrick ble valgt foran svensken – så gjorde Nolan tre poeng på sine ni første kamper, mens Hischier gjorde syv. Pettersons sesongåpning tyder på at Canucks kanskje har gjort et av de aller beste draft-valgene det siste tiåret.

Hva så om vi da går enda lengre og sammenligner åpningen med noen av de største spillerne ligaen har sett i nyere tid?

Siden tusenårsskiftet er det et fåtall spillere som har dominert poenglistene over tid og derfor kan trekkes fram i denne sammenhengen. Tre av dem regnes blant de ypperste i nyere tid. To av dem har spilt hele sin NHL-karriere i Pittsburgh Penguins. En annen har herjet for Washington Capitals i over et tiår. Vi snakker om Sidney Crosby, Jevgenij Malkin og Alexander Ovetsjkin.

Hvordan klarer deres åpninger seg poengmessig sammenlignet med nykommer Elias Petterson?

Sidney Crosby gjorde tolv poeng på sine ni første kamper i NHL. 102 poeng på 81 kamper. Et poengsnitt på 1.26 poeng per kamp. Jevgenij Malkin hadde samme antall poeng på sine ni første kamper. 85 poeng på 78 kamper i sin første sesong. 1.09 poeng per kamp. Alexander Ovechkin gjorde ti poeng på sine ni første kamper. 106 poeng på 79 kamper i debutsesongen og 1.31 poeng per kamp. De er nærme Pettersson, men faktisk ikke på høyde med samme sesongåpning for en nykommer.

Overgår legender
For moro skyld: Hva så med debutene til de tre spillerne som topper poenglisten i NHL gjennom tidene, satt opp mot Petterson?

Tidenes hockeyspiller Wayne Gretzky gjorde ti poeng på sine ni første kamper i NHL – i 1979 – Edmonton Oilers første offisielle NHL-sesong. 137 poeng på 79 kamper ble det i debutsesongen. 1.79 poeng per kamp. Andremann på listen – Jaromir Jagr – hadde fire poeng på sine ni første og 57 poeng på sine første 80 kamper i NHL. Et poengsnitt på 0.71 poeng per kamp.

Tredjemann Mark Messier gjorde kun tre poeng på sine ni første kamper og 33 poeng på 75 kamper i sin første sesong. 0.44 poeng per kamp.

Bortsett fra den totale poengfangsten til «The Great One» i hans første hele sesong, så står altså Pettersson for den beste sesongåpningen for en nykommer i ligaen blant disse gigantene. Og så langt er han i rute til å gjøre den beste debutsesongen av de alle – med unntak av Gretzky.

Akkurat der er han unnskyldt.

Vi får altså følgende liste for et gjevt utvalg sesongåpninger av nykommere i NHL (Første ni kamper):

 1 Elias Pettersson – 15 poeng
2 Sidney Crosby – 12 poeng
3 Jevgenij Malkin – 12 poeng
4 Wayne Gretzky – 10 poeng
5 Alexander Ovetsjkin – 10 poeng
6 Auston Matthews – 10 poeng
7 Connor McDavid – 9 poeng
8 Patrick Laine – 8 poeng
9 Jaromir Jagr – 4 poeng
10 Matthew Barzal – 3 poeng
11 Mark Messier – 3 poeng

Beste Canucks-nykommer noensinne
Elias Pettersons vanvittige sesongåpning gjør at han også nyter den beste sesongåpningen av en nykommer i Vancouver Canucks noensinne. Den beste til nå har vært russeren Pavel Bure – som i 1991-1992 sesongen samlet inn 34 mål og 65 poeng. En spiller som senere ble innlemmet i hockeyens Hall of Fame. Bure – som vant årets nykommer i NHL den sesongen – sto med fire poeng på sine første ni kamper.

Han fyller 20 år senere denne måneden. Ennå er han liten av vekst til en NHL-spiller å være, men en mer robust fysikk vil kunne løfte spillet hans ytterligere over de kommende sesongene. Han slutter ikke å imponere og har virkelig presentert seg for idrettsverden på hockeyens aller største scene.

Hovedpersonen selv bare nyter situasjonen:

– Jeg har det moro. Det har alltid vært en drøm å spille i NHL. Nå er jeg her. Det kjennes bra og jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag, sier Pettersson til ligaens offisielle nettsted.

Med spillet han viser, er han per dags dato en suveren favoritt til å vinne prisen som årets nykommer i NHL. Det er tidlig ennå, men han er på vei mot å bryte den magiske 100-poeng grensen på en sesong.

Det skal litt til i det gjeve selskapet han nå befinner seg, men kanskje er det heller ingen umulighet at det hviskes om hans navn når prisen til årets spiller i NHL – uansett alder – skal deles ut i juni 2019. Kanskje er det ikke lenge før vi omtaler han som Sveriges og Europas beste aktive spiller i NHL. Kanskje.

Det er bare å merke seg navnet Elias Pettersson for Vancouver Canucks med én gang.

Og det beste av alt: Det er mye mer i vente!

avatar

Sportsglad 26-åring fra Asker. Praktikant hos Nitten.no.

Legg igjen en kommentar