Vi spør sju profiler om hvem som er Get-ligaens beste defensive forward. Her er svarene

Manglerud Stars keeper Kris Joyce fortviler etter skåring av Kristian Forsberg . Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Du vil kanskje bli overrasket over hvor samstemte disse profilene er. Eller kanskje ikke.

Hver runde er over 100 forwards i aksjon i Get-ligaen. Hvem av dem er best i den defensive delen av spillet? Det spørsmålet er vanskelig å svare på for oss tilskuere.

Norsk hockey har ikke det samme apparatet til å samle inn like mange data som i NHL, der man kan finne tall på et bortimot uendelig antall parametere. Vi kan derfor ikke slå opp hvilke spillere som har flest gjenvinninger, flest blokkerte skudd eller best Corsi.

Det vi kan gjøre i stedet, er å spørre spillerne selv. Hvem er den beste defensive forwarden i Get-ligaen?

Hvem tror du?

Kandidatene er mange. For mange til at vi har lyst til å navngi dem her, fordi det bare ender med at vi utelater spillere som fortjener å bli nevnt.

Imponerende plusser
Hvordan måler man dessuten hvem som er best defensivt? Rasmus Ahlholm har gjort 46 poeng på 31 kamper, topper poengligaen og har +26. Tobias Lindström er nummer to med 45 poeng og +25. Det scores åpenbart sjelden mål imot dem når de er på isen.

En tredje Vålerenga-spiller, Martin Røymark, topper pluss/minus-statistikken med +31 på 26 kamper. Man kan nesten tolke dette som at hans lag i praksis har en ettmålsledelse i hver kamp. Men hvor stor vekt skal man egentlig legge på pluss/minus? Dette spørsmålet strides det om i hockeyverdenen.

– Jeg har alltid lagt stolthet i pluss/minus, selv om folk sier at den statistikken ikke er så nøyaktig. Jeg spiller mange minutter for Oilers, og legger stolthet i å ikke bli scoret på mens jeg er utpå der. Jeg tror på teorien om at forsvar vinner mesterskap, sier Jacob Lagacé i Stavanger Oilers til Nitten.no.

Kanadieren forteller at han hadde den samme holdningen i svenske Mora forrige sesong. I et lag der nesten alle andre spillere endte på minussiden, fra -8 til -17, endte Lagacé opp med +5.

– Det var fordi jeg ikke ville under 0. Noen ganger kan en spiller være uheldig med et rekkebytte og få en minus med en gang han setter skøytene på isen, men jeg synes generelt at pluss/minus er en statistikk som kan gi en indikasjon. Spesielt hvis du sammenligner med resten av laget, legger han til.

Pluss/minus er uansett ikke den eneste målestokken. Hvor dyktig man er til å vinne tilbake pucken, evnen til å lese spillet uten puck og posisjonere seg slik at motstanderne sliter med å finne åpninger og suksessraten i droppsirkelen er faktorer som også bør vektlegges.

Når dette er skrevet, er det på tide å gå over til hva våre ganske tilfeldig utvalgte spillerprofiler i Get-ligaen svarer. Dette er ingen statistisk gyldig undersøkelse, bare så det er presisert. Dette er kun de uhøytidelige meningene til en liten gruppe spillere.

Likevel er det verdt å merke seg hvor samstemte de er. Ingen av dem vet hva andre svarer og alle er stilt det samme spørsmålet og den samme formuleringen:

«Hvis man delte ut en «Selke Trophy» (beste defensive forward) i Get-ligaen, hvilken spiller ville du gitt det til? Det er ikke lov til å svar en spiller fra ditt eget lag.»

Jesper Hoel (t.v) mot Jørgen Langdalen under kampen mellom Manglerud Star Ringerike. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Svarene
Det er på tide å gi deg det du klikket deg inn for å lese, nemlig spillernes svar. De kommer her:

Tommy Kristiansen, Sparta:

– Uten tvil Kristian Forsberg.

Jesper Hoel, Manglerud Star:

– Det er flere kandidater, slik jeg ser det, men det er naturlig å nevne Kristian Forsberg, som har bevist over mange sesonger at han behersker den delen av spillet veldig bra.

Adrian Saxrud Danielsen, Lillehammer:

– Kristian Forsberg.

Anders Bastiansen, Frisk Asker:

– Kristian Forsberg.

Brede Csiszar, Vålerenga:

– Martin Røymark bør bli nevnt av noen av de andre, svarer Cziszar først. Så ber han om betenkningstid. Dagen etter kommer det en SMS hvor han svarer Patrick Thoresen, men noen minutter etter det igjen, kommer en ny SMS.

– Jeg endrer faktisk til Kristian Forsberg.

Patrick Ulriksen, Stavanger Oilers:

– Den beste er helt klart Kristian Forsberg, men hvis jeg ikke kan stemme på ham, blir det Andreas Stene.

Tobias Skaarberg, Ringerike Panthers:

– Jeg har litt sansen for Stephan Vigier i Stavanger. Han jobber bra over hele banen. Vigier er vel mest kjent for målene sine, men han er inne i box play og gjør jobben, dekker skudd og står på. Han er en ekkel spiller for meg som back. Han har et ganske bra skudd og er smart på isen. Jeg vil si Vigier, selv om det er mange som kunne fått den prisen.

Seks av sju svarer altså Kristian Forsberg, uten at noen av dem vet hva noen andre svarer.

– Dette er veldig hyggelig å høre! Jeg har aldri vært noen voldsom trussel offensivt, så det er godt at man blir lagt merke til for noe, kommenterer Forsberg selv.

32-åringen har spilt 31 matcher, gjort 6 mål og 16 poeng, har 20 utvisningsminutter, +11, vinner 55,1 prosent av droppene han tar (450 så langt denne sesongen) og har scoret ett mål i undertall.

Kristian Forsberg. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

– Helt «outstanding»
Vi runder av med noen ord fra Forsbergs sjef, manager Pål Haukali Higson i Stavanger Oilers. Det var disse ordene som kom først, under vår prat med Higson for noen dager siden. Det var disse ordene som ga oss ideen til denne artikkelen. Nitten spurte Higson om hvorfor det har gått så bra for Stavanger Oilers den siste tiden. Vi brukte første del av svaret hans i en artikkel om Stavangers vei tilbake til toppen. Andre del av svaret, den delen du skal få lese straks, holdt vi igjen fordi vi ville lage denne artikkelen her.

For sammenhengens skyld, gjengir vi hele Higsons svar på hvorfor det går så bra for Oilers nå:

– Det som er grunnen til at det går bra, er at man har en bra gruppe spillere som ennå har driven etter å vinne. De norske spillerne som har vært der lenge, setter standarden. Den innstillingen deres er avgjørende for å være god år etter år. Det er den kulturen og viljen til å være best, som er helt avgjørende for at vi er med og slåss. Også har kapteinen vårt vært helt «oustanding». Kristian har en helt fantastisk sesong.

– Han er ikke en poengmaskin, men han produserer jevnt og trutt. Det er alt det andre han gjør på banen som er avgjørende for at man kan vinne. Han er alltid god, men han har en enormt god sesong. At vi har en kaptein som gjør grovjobben og er villig til å gjøre den hver dag, selv om han er veteran, er en av årsakene til at vi gjør det så bra nå.

– Hvis Get-ligaen var NHL, hadde han vært kandidat for Selke Trophy hvert år. Uten tvil. Han hadde antagelig vunnet den jevnt og trutt. Han er en typen spiller. En veldig komplett spiller, som er ekstremt god defensiv, men også har offensive kvaliteter.

P.S. Nitten.no sendte også SMS til én spiller i Storhamar og én i Stjernen, i håp om å få ett svar fra hver klubb i Get-ligaen, men ettersom dette er en uhøytidelig sak og ikke en offisiell kåring, lot vi være å purre på svarene.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar