Video skal gjøre Victor Björkung til stjerne i Get-ligaen

Victor Björkung scoret et lekkert mål da Frisk snudde 0-4 til 5-4 mot Lillehammer. Foto: Friskasker.no/TV2sumo.no

Victor Björkung kom til norsk ishockey midt i sesongen. Scott Hillman bruker video for å hjelpe svensken i gang i Frisk Asker.

25-åringen fra Stockholm debuterte for Frisk Asker 2. desember, tre måneder inn i sesongen 2018/19. Han ble hentet fra Esbjerg Energy, som fristilte ham etter at laget fikk en skjev sesongstart.

Det er Frisk Asker glad for.

I skrivende stund har han spilt fire matcher for askerlaget. Han har scoret ett mål og bidratt med to assists i tillegg.

– Jeg er en offensiv back som liker å gå på skøyter, skyte mye og anvende kreativitet i offensiv sone. Gjerne en bra første pasning ut av egen sone som setter i gang angrep. Jeg liker alle faser av spillet. Både overtall og undertall. All is er bra is for meg, sier Björkung til Nitten.no.

Frisk Asker har ikke lagt skjul på hva hovedoppgaven hans er.

– Det er offensivt jeg skal bidra mest, men jeg må fortsatt ta hånd om den defensive delen, anvende fart og kreativitet – uten at det går på bekostning av det som skjer bakover.

Roser treneren
Svensken virker å ha taklet overgangen til norsk hockey godt og skryter av måten han har blitt tatt imot av alle i og rundt klubben. Det gjør også at han slapper av og spillet hans på isen blir bedre. Samtidig erkjenner han at det er en omstillingsfase.

– Det har blitt mye video med trenerne for å lære spillestilen, som er ny for meg. Det er alltid nye ting å lære når man kommer til et nytt lag, men alle her har vært veldig imøtekommende og trenerne viser at de har troen på meg.

Hovedtrener Scott Hillman har gjort et klart inntrykk på svensken allerede.

– Scott er på detaljnivå med video, og ønsker å vise og lære bort mye via det. En av de første tingene han sa til meg, var at han ønsket å lære bort og gjøre meg til en bedre spiller. Det synes jeg er det beste med Scott – han er en trener som vil hjelpe spillere med å ta det neste steget. Det finnes alltid deler man kan forbedre og jobbe med – særlig i egen sone, sier 25-åringen.

Björkung liker spillestilen til Frisk Asker.

– Det kjennes ut som det systemet og spillestilen vi har nå, favoriserer meg som back og den backtypen jeg er. Det er kanskje litt lettere forsvarsspill enn det jeg har spilt tidligere. Det kjennes bra enn så lenge.

Nå er målet å hjelpe Frisk Asker med å utfordre topplagene i Norge. Etter 1-4-tapet for Vålerenga søndag, ligger askerlaget på femteplass med 43 poeng. Det er hele sju poeng opp til fjerdeplassen, men samtidig ikke mer enn 13 til serieleder Stavanger Oilers.

– Fansen gjør rett i å ha høye forventninger til oss, for vi som lag forventer ingenting mindre enn å gå hele veien, konkluderer Björkung.

Victor Björkung setter inn 2-4-målet mot Lillehammer. Bilder fra TV2sumo.no

Ga råd til Mathias Emilio Pettersen
Viktor Björkung dro til USA som 18-åring for å spille college-hockey på Ohio State University. En blandet opplevelse, ifølge ham selv, men også en morsom og lærerik erfaring.

Avgjørelsen om å reise ut, ble tatt da han hadde valgene om å signere en juniorkontrakt med et A-lag i Sverige, finne en annen plass i landet å spille eller reise over dammen for å prøve seg på college. Spill i USHL ble det beste alternativet hans.

Å reise ut som ung idrettsutøver har lenge vært et kontroversielt tema her hjemme. Björkung understreker at det samme eksisterer i Sverige. Han husker at han selv fikk spørsmål fra forbundet om hvorfor han reiste ut når han kunne finne like god hockey innenfor svenske landegrenser.

Björkung virker ikke bry seg nevneverdig om slike meninger. For ham var amerikansk hockey noe han ville prøve. Han forteller at det handlet om hva han ønsket å få ut av sitt eget spill.

Svensken traff Mathias Emilio Pettersen og hans far for noen år tilbake da nordmannen sto framfor det samme valget om å reise ut eller ikke. Björkung merket at Pettersen allerede på det tidspunktet var fast bestemt på at det var noe han virkelig ville og hadde tro på. Derfor oppfordret også svensken nordmannen til å gjøre det.

– Det kommer alltid til å finnes ulike meninger. Men man skal ikke bry seg så mye om hva andre tenker. Jeg tenker at man bør gjøre det man selv vil med sin hockey. Hvis det å reise ut er noe du virkelig vil gjøre, så gjør det. Det er en opplevelse for livet og noe man tar med seg videre uansett. Det finnes så mye hockey der borte i Nord-Amerika, og et helt annet liv enn det man får oppleve i Skandinavia eller Europa, for den del.

Det lå ingen dramatikk bak Björkungs egen retur fra USA til hjemlandet etter to år. Han var klar for å spille seniorhockey. Etter opphold i Allsvenskan-klubbene Timrå og Pantern, gikk turen videre til dansk hockey. Han forteller at Danmark var det beste valget fordi han ønsket å spille mye og utvikle deler av spillet han ikke hadde hatt mulighet til å jobbe med tidligere.

Norsk agent
At Björkung denne sesongen havnet i Frisk, var ikke noe som krevde lang overtalelse eller betenkningstid.

– Jeg har en norsk agent, så da jeg skulle forlate Danmark, var Norge et bra alternativ. Da vi fikk kontakt med Frisk, gikk prosessen veldig raskt. Frisk ville ha noen til å bidra offensivt og gå raskt på skøyter – og både jeg og agenten min føler at det passet med min spillestil, så da var det ikke så mye å tenke over. Det gikk kjempefort, sier Björkung til Nitten.no.

Den største opplevelsen så langt, er utvilsomt matchen mot Lillehammer. Den vant Frisk Asker 5-4 etter å ha ligget under 0-4. En oppildnet Björkung beskriver den opplevelsen som helt magisk.

– Nesten alt gikk feil i første periode, men så hadde vi en god pauseprat i garderoben – uten frustrasjon eller panikk. Anders Bastiansen sa at nå går vi ut til andre periode, gjør to mål og ser hva som skjer. Så kommer vi ut og gjør to mål, og etter det så vi hva som skjedde, ler svensken, som selv scoret det andre av disse to målene.

Björkung håper at Lillehammer-kampen blir en sesongvender for Frisk Asker, selv om søndagens møte med Vålerenga ble en nedtur.

Selv har han altså gjort tre poeng på fire kamper. Han er klar over at det forventes at produksjonen fortsetter. Likevel understreker han ydmykt at prestasjonene til laget som helhet er viktigst.

– Kommer det noen poeng, er det moro, men det viktigste er at vi får flere seirer, så vi kan klatre enda høyere opp på tabellen. Jeg synes vi skal være der oppe. Og det tror jeg vi kommer til å være i slutten av sesongen. Det er en god følelse i garderoben nå. Vi kommer til å bli tøffe å møte framover, avslutter Victor Björkung.

avatar

Sportsglad 26-åring fra Asker. Praktikant hos Nitten.no.

Legg igjen en kommentar