– Viktigheten av å vinne droppen er undervurdert

Jacob Lagcé tar dropp mot Petter Kristiansen i Frisk. Foto: TV2sumo.no

Alle vet at det er viktig å vinne droppen, men er vi egentlig klar over hvor viktig det er? 

Sesongen 2018/19 av Get-ligaen er 15 serierunder gammel nå (16 for Lillehammer) og vi begynner å få et tydelig bilde av lagenes styrkeforhold. Nå vet vi også hvem som er ligaens beste på dropper. Dette forandrer seg jo en hel del fra sesong til sesong, på grunn av spillerstallenes store turnover.

– Undervurdert felt
Lillehammers Austin Cangelosi er den klart beste spilleren i Get-ligaen når det gjelder å vinne dropper. Amerikaneren har vunnet 63,8 prosent av de 298 droppene han har tatt.

Tobias Lindström i Vålerenga er en like klar nummer to, med sine 60,7 prosent (290 dropper).

På tredjeplass i vår oversikt (vi har ekskludert alle som har tatt færre enn 100 dropper) finner vi Jacob Lagacé i Stavanger Oilers. Han vinner 58,3 prosent av sine dropper.

Stavanger Oilers skiller seg positivt ut her, med tre spillere blant de fem beste i Get-ligaen. Kristian Forsberg er nemlig nummer fire med 57,9 prosent og Stephan Vigier nummer fem med 56,6 prosent.

– Dette er et undervurdert felt. Det handler om å ha pucken eller ikke. Når du har pucken, blir det sjelden mål mot. Vinner du den i egen sone, starter du med å diktere spillet. Dette er nok en faktor mange ikke tenker så mye over, som er ekstremt viktig, sier TV 2s hockeyekspert Erik Follestad til Nitten.no.

Follestad poengterer at det er viktig å ha mer enn én god dropper i laget, og at dette er spillere som får ekstra stor betydning når et lag befinner seg i over- eller undertall.

– Hvis du taper droppen i et overtallsspill, går det kanskje et halvt minutt før du er inne i sonen igjen, og spiller du i undertall, kan du kjøpe deg et halvt minutt.

Her er listen over ligaens beste droppere:

Selv om tilskuere og media kanskje ikke diskuterer dropper i ishockey særlig ofte, er dette naturligvis et tema klubbene har stort fokus på.

Spillernes ferdigheter i droppsirkelen påvirker hvordan trenerne bruker dem. I spesielt viktige situasjoner kan for eksempel en trener sende to gode droppere utpå isen samtidig.

– Det er viktig å vinne droppen på slutten på matchen. Da kan man fort bli ivrig og bli vist bort, og da kan du sette inn en annen dropper. Det er også viktig hvilken fatning man har. Dette er noe trenerne tar med i vurderingen, forteller Follestad.

Hvis den spilleren som tar droppen, vet at det er en annen god droppspiller på isen, kan han også tøye grensene for hva dommerne tillater og gi seg selv større sjanse til å vinne droppen.

Erik Follestad. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Store likheter med tabellen
Som Erik Follestad påpeker er det viktig å vinne droppen fordi det laget som gjør det, starter spillet med pucken og er per definisjon dermed i angrepsmodus.

Men nøyaktig hvor viktig er det?

Vi kan kombinere droppstatistikken med tabellen i Get-ligaen for å se om det gir oss noen svar.

Forrige sesong var Stavanger best i Get-ligaen på dette området. Oilers vant 53,7 prosent av alle dropper. Storhamar og Lillehammer fulgte rett bak, med henholdsvis 53,5 og 53,4 prosent, mens Frisk var fjerde best med 53,3 prosent.

Kongsvinger var dårligst med sine 42,5 prosent, mens Lørenskog var nest dårligst med 44,2. Også Manglerud Star (45,7) og Stjernen (49,5) lå under 50 prosent.

Her er lagstatistikken for dropper forrige sesong:

Sammenligner man med sluttabellen, ser vi at de fire dårligste på dropper også endte på de fire siste plassene. Storhamar vant grunnserien forrige sesong, foran Sparta og Lillehammer, med Frisk på fjerdeplass. Vi ser altså at det også i toppen av tabellen er likheter med dropprangeringen.

Her er tabellen for forrige sesong:

Bortsett fra at Stavanger og Sparta omtrent bytter plasser i de to tabellene, ser det veldig likt ut. Dette kan være tilfeldig. Eller?

La oss gå enda en sesong tilbake, til 2016/17. Da vant Stavanger Oilers grunnserien foran Lørenskog og Storhamar, med Frisk som nummer fire og Vålerenga som nummer fem. Manglerud Star og Kongsvinger endte på henholdsvis 9.- og 10.-plass.

Sammenligner vi tabellen der med hvor bra lagene var i droppsirkelen, ser vi at Vålerenga er nummer fem, Manglerud Star nummer ni og Kongsvinger nummer ti i begge tabellene. Stavanger Oilers, Lørenskog og Sparta beveger seg bare én plass og Lillehammer flytter to plasser. De tre øvrige lagene beveger seg tre plasser.

Seks av ti lag ligger altså omtrent samme sted på begge tabeller.

Trenden fortsetter denne sesongen
Denne sesongen er Ringerike og Manglerud Star foreløpig svakest på dropper. Manglerud Star vinner bare 41,8 prosent. Ringerike stikker av med 46,8 prosent og er dermed bare én prosent bak Sparta.

Stavanger Oilers er best med 55,3 prosent og Lillehammer nest best med 53,4. Storhamar følger på tredjeplass og Frisk på fjerdeplass.

Storhamar og Stavanger Oilers har begge 32 poeng og ligger øverst i Get-ligaen, med Vålerenga som nummer tre med 31 poeng og Lillehammer som nummer fire med 27. Manglerud Star og Ringerike ligger sist med åtte poeng hver.

Allerede 15 kamper inn i 2018/19-sesongen er det altså likheter mellom tabellene for poeng og dropper.

– Det er ganske interessant at det gjenspeiler seg i tabellen, sier TV 2s hockeyekspert Erik Follestad til Nitten.no.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “– Viktigheten av å vinne droppen er undervurdert”

Legg igjen en kommentar