Vil jobbe for at alle lagene får mikrobrikke-systemet

Organisasjonssjef Kristoffer Holm i Norges Ishockeyforbund. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Revolusjonen i norsk hockey er et langt steg nærmere. Topplederne vil jobbe for at mikrobrikke-teknologien som Storhamar har tatt i bruk, blir tilgjengelig for alle lagene i Get-ligaen.

Storhamar brukte i tirsdagens kamp mot Lillehammer for første gang Wisehockey-systemet i en vanlig seriekamp. Systemet, som Nitten har beskrevet i detalj tidligere, henter informasjon om spillernes bevegelser gjennom radiosignaler fra mikrobrikker som sys inn i draktene, og fra pucken gjennom en brikke som er plassert i den.

Det er hamarselskapet Innit AS som står for implementeringen hos Storhamar, og som har rettighetene til systemet i Norge.

Systemet vil kunne gi trenere, publikum i arenaen og TV-seerne nøyaktig informasjon om hvor hardt et skudd er, hvor det treffer, hvor fort en spiller skøyter, hvor langt en spiller skøyter og så videre. Dette kan altså utslette alle problemene som hockey.no/live har med feil istid, feil skuddstatistikk og slike ting.

Og det er i grunnen bare den menneskelige kreativiteten som setter grensene for hva systemet gir av informasjon.

Ønsker samarbeid
Denne datainnsamlingsteknologien er på full fart inn i ishockeyens verden. I NHL blir den innført i alle seriekamper for alle lag fra høsten av. Norsk ishockey må velge mellom å henge med på utviklingen eller se seg forbigått av andre nasjoner.

Heldigvis er ledelsen i norsk hockey innstilt på å henge med.

Det bekrefter Norges Ishockeyforbund overfor Nitten.no.

– Vi, altså Norsk Topphockey og Norges Ishockeyforbund, ønsker å bidra til innføringen av ny teknologi og i så måte et samarbeid med Innit om Wisehockey, forteller organisasjonssjef Kristoffer Holm i ishockeyforbundet til Nitten.no.

– Målsettingen må være alle klubbene, bekrefter han.

Et samarbeid mellom forbundet og klubbene – gjennom Norsk Topphockey – er nok den rette veien å gå. Innit AS anslår at kostnaden for hver klubb vil ligge på opp mot en million kroner. I tillegg må nettkapasiteten i arenaene utbedres.

Det er mulig at TV 2 og Norsk Tipping vil se en økonomisk interesse av å bidra i et slags spleiselag her. «Hvem har det hardeste skuddet i kampen mellom Storhamar og Vålerenga?» kan være et attraktivt spillobjekt. Og grafikken som leveres under kampene, vil kunne løftes til nye høyder med slik informasjon i realtid.

Grafikk fra tirsdagens match mellom Storhamar og Lillehammer. Foto: Wisehockey

 

Vil ta tid å utnytte dette skikkelig
Storhamar-trener Fredrik Söderström er glad for å ha fått tilgang til Wisehockey-systemet, selv om det foreløpig kun innhenter informasjon fra kamper som spilles i CC-Amfi. Altså kun hjemmekampene.

– Jeg konstaterer som førsteinntrykk at det kommer til å ta sin tid før vi innser hva vi egentlig får ut av dette. Jeg sier ikke det som noe negativt, men dette åpner opp for en masse muligheter. Man kan se dette på ulike måter. Delvis kan man tenke «Hvorfor skal vi ha dette? Det fungerer vel sånn som det var?», men det er som samfunnet ellers: teknikken tar mer og mer over. Dette er åpenbart et bra verktøy å ham sier Söderström til Nitten.no.

– Når det er så enormt mange muligheter; hvordan går man egentlig fram for å finne ut hva man vil få ut av dette systemet?

– Min tanke er at det handler om å føle seg litt fram. Hva sier disse sifrene oss egentlig? Helt fra begynnelsen av har vi vært klare overfor våre spillere på at dette ikke er noe som kommer til å forandre hverdagen vår eller snu opp-ned på alle våre forutsetninger, men heller noe som kan komplettere det som allerede forekommer i det hockeylivet vi lever.

Grafikk fra tirsdagens match mellom Storhamar og Lillehammer. Foto: Wisehockey

Får korrekt informasjon
Storhamars trener forteller at bare i løpet av første periode av kampen mot Lillehammer, var det en differanse på to og et halvt minutt på istiden som Aaron Irving var oppført med hos hockey.no/live og den Wisehockey viste at han faktisk hadde.

– Og akkurat istid er, sånn jeg ser det, et veldig viktig verktøy for å se om man bør redusere istiden litt for noen. Det er jo begrenset hvor mye en kan spille.

Söderström fikk også rapporter fra Lillehammer-kampen om spillernes toppfart og skuddhastighet. Han er dog ikke like sikker på hvilken nytteverdi denne informasjonen har.

– Jeg stilte noen spørsmål til spillerne våre, om hvordan de forholder seg til noe av dette, for eksempel at Niklas Fogström hadde størst toppfart hos oss. Jeg spurte ham, for det er ikke en du med det blotte øyet oppfatter som en rask spiller. Men hans svar var i mine øyne gjennomtenkt og korrekt. Han sa «Jeg holder byttene korte, noe som gjør at jeg kan holde høy kraft og energi når jeg er i spill». Hvilket påviser en annen diskusjon, nemlig dette med lengde på byttene, som jeg er litt opptatt av. Det jeg håper å kunne se med dette systemet, er at mye av det man gjør feil, skjer i slutten av et bytt, helt enkelt fordi kropp og hode blir slitent.

– Den direkte anvendelsen tirsdag, var mest at det var en teknisk frekk opplevelse, konstaterer Söderström.

Han tror at det kan ta flere år før ishockeyen har bygd opp nok kompetanse til å utnytte systemet skikkelig. Og er opptatt av at han som trener aldri må glemme betydningen av å ha «den gode samtalen» med spillerne bare fordi han kan fordype seg i tall.

Fredrik Söderström. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Trenger mer hjelp
– Toronto har visstnok rundt 50 personer ansatt i analyseavdelingen sin. Hvordan skal dere trenere i Get-ligaen få tid til å utnytte systemet full ut?

– Der har vi en utfordring. Det merker jeg allerede i dag. Allerede før dette ble en del av vår hverdag, fantes det mange kilder vi kan gå til for å få informasjon. Vi har Spiideo, vi har Interplay, og vi har samtaler med spillerne. Det var noen som spøkte med meg i går og spurte om vi skulle ansette en IT-sjef også. Det kan man le av, men det ligger et poeng i det. Jeg vil tro at for Storhamars del, og for de andre norske lagene, så trenger vi å utvikle støtteapparatet. Det har jeg vært opptatt av siden jeg kom hit. Jeg har vært pådriver for at vi trener på formiddagene, vi har to trenere på heltid og en målvakttrener som legger ned veldig mye tid, og likevel ser jeg at utviklingen går mot ytterligere en trener.

– Det er ikke fordi jeg ønsker å gjøre mindre arbeid, men fordi det finnes mer å jobbe med på det individuelle planet. Hvis dette her kommer inn, må vi ha noen som forstår systemet, som forstår hockey og kan få noe ut av dette. Jeg har vondt for å se at det i nærtid skal være aktuelt i alle arenaer, av økonomiske grunner, av taktiske grunner, men også fordi det finnes for få som kan forvalte det vi får fram, sier Söderström til Nitten.no.

Denne brikken kan forandre norsk hockey som vi kjenner den

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar