Vinnerne og taperne i draften etter dag 1

Klubbledelsen i Detroit Red Wings var i ekstase over at Filip Zadina var tilgjengelig da det ble deres tur med valg nummer seks i draften. Foto: Jerome Miron / Reuters / NTB scanpix
Klubbledelsen i Detroit Red Wings var i ekstase over at Filip Zadina var tilgjengelig da det ble deres tur med valg nummer seks i draften. Foto: Jerome Miron / Reuters / NTB scanpix

DALLAS (Nitten.no): Detroit Red Wings trodde knapt sine egne øyne og ører. Hva i alle dager driver Arizona Coyotes med?

Tsjekkeren Filip Zadina er kanskje den beste målscoreren i draftkullet 2018, sammen med Andrej Svetsjnikov fra Russland. Mens russeren gikk som nummer to til Carolina Hurricanes, etter at fenomenet Rasmus Dahlin ble valgt først, måtte Zadina vente overraskende lenge på å høre sitt navn bli lest opp fra scenen i American Airlines Arena.

Montreal Canadiens valgte Jesperi Kotkaniemi.

Ottawa Senators valgte Brady Tkachuk.

Begge deler kan forklares, selv om ekspertisen sier at begge hoppet over den beste tilgjengelige spilleren. Blant oss journalister i arenaen, gikk praten om hvor flaks Arizona Coyotes hadde, som kunne få Zadina med sitt femtevalg.

Så valgte John Chayka i stedet å drafte Barret Hayton.

Her og nå, i juni 2018, er det bare én måte å oppsummere dette på: Feil.

Detroit Red Wings’ speidersjef Tyler Wright forteller at han ville ha kalt oss gærne om vi før draften hadde sagt at Filip Zadina ville bli deres med sjettevalget.

– Vi er i ekstase, for å være helt ærlige. Det var et lite sjokk, sier Wright.

– Vi var ute etter ferdigheter og han har alt. Vi forsøkte å analysere ham på hvert enkelt felt, for å se hvor kreativ han er, hvor god spilleforståelse har han. Han kan mer enn å score mål. Han har god spilleforståelse. Han kan slå pasninger. Han jobber hardt. Han spiller i undertall. Han kan score på forskjellige måter. En veldig god, offensiv hockeyspiller.

Hayton mangler både eksplosiviteten og målteften til Zadina. Det er usikkert om han er kapabel til å bli en førstesenter i NHL. Når du sitter med et femtevalg i draften, bruker du ikke det på en andresenter. Chayka er overbevist om at Hayton kan bli noe mer.

– Jeg tror at alle ønsker en umiddelbar analyse. I realiteten, når du drafter, så må du se tilbake i tid for å finne ut hvem som hadde rett og hvem som tok feil. Vi er trygge på vårt valg. Vi forsøker å bygge gjennom midten og vi mener at vi nå har fantastisk dybde på senterplass, sier Chayka til Arizonasports.com.

Barret Hayton leverte 21 mål og 60 poeng på 63 kamper forrige sesong. Arizonas speidersjef Tim Bernhardt sammenligner ham med Jonathan Toews.

– Han er ikke «flashy», men når du ser de små detaljene i spillet hans og hvor konkurransedrevet han er, var det noe som virkelig var tiltrekkende for oss, sier Bernhardt.

Nitten.no tar sjansen på å dømme allerede nå, og dømmer Arizona Coyotes til den største taperen i første runde. Om ikke annet, er det gøy å finne tilbake til denne artikkelen om fem år og dømme Nitten.no til en enda større taper.

Den største vinneren ble dermed Detroit Red Wings, som fikk Filip Zadina med sjettevalget.

Les mer: – Jeg skal bevise for dem at de tok en dårlig beslutning

Zadina var ikke den eneste årsaken til at Detroit er vårt valg som dagens store vinner. Red Wings hadde nemlig også 30.-valget og fikk også der en spiller mange trodde ville være strøket fra listen på det tidspunktet.

Joe Veleno (18) var rangert som nummer 8 blant nordamerikanske spillere av NHL Central Scouting, nummer 10 av McKeen¨s Hockey, nummer 10 av International Scouting Service og nummer 14 av Future Considerations.

Detroit fikk ham med valg nummer 30.

Veleno leverte 48 poeng på 33 kamper for Drummondville Voltigeurs forrige sesong, samt elleve poeng på ti sluttspillkamper.

Detroits speidersjef sammenligner ham med Dylan Larkin.

– Jeg liker ikke å gjøre sammenligninger, men han har lignende skøyteferdigheter og offensive egenskaper som Dylan Larkin, sier Tyler Wright.

Planen til Red Wings var i utgangspunktet å sikre seg en kvalitetsback, men mulighetene til å velge Zadina og Veleno var umulige å motstå.

VINNERNE: Detroit Red Wings, New York Islanders, New York Rangers, Buffalo Sabres, Los Angeles Kings, San Jose Sharks.

Islanders fikk Oliver Wahlstrom og Noah Dobson med henholdsvis valg 11 og 12, til tross for at begge var nevnt som kandidater til topp 6. Rangers hadde tre valg og brukte alle godt. Vitali Kravtsov er en spennende ving, mens K’Andre Miller og Nils Lundkvist er lovende backer. Los Angeles Kings tok en spiller vi liker veldig godt, nemlig Rasmus Kupari.

TAPERNE: Arizona Coyotes, Montreal Canadiens, Ottawa Senators, Dallas Stars.

Artikkelen oppsummerer Arizona, Montreal og Ottawa. Vi synes ellers også at Ty Dellandrea ble tatt i overkant tidlig av hjemmelaget her i Dallas.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar