Wayne Gretzky kjenner igjen seg selv i Elias Pettersson

Elias Pettersson. Foto: Jeff Curry-USA TODAY Sports

Den unge svensken i Vancouver Canucks er oppe i 32 poeng på 27 matcher etter seieren mot Columbus Blue Jackets.

Elias Pettersson scoret ett mål og plukket opp sin 16. assist for sesongen da Vancouver snudde kampen mot blåjakkene fra 1-2 til 3-2 i løpet av de siste 3,04 minuttene.

16 mål og 16 assists på 27 kamper gir Pettersson et snitt på 1,19 poeng per kamp.

Det er eksepsjonelt høyt for en nykommer i NHL. Hvis vi ser på alle «rookiene» i NHL siden lønnstaket ble innført, altså etter at «dead puck era» tok slutt, ser vi at Elias Petterssons poengproduksjon er den tredje beste.

Alexander Ovetsjkin er best med 1,31 poeng per kamp. Han gjorde 52 mål og 54 assists – totalt 106 poeng – på 81 matcher sesongen 2005/06. Den samme sesongen gjorde Sidney Crosby 1,26 poeng per kamp etter en sesong med 39 mål og 102 poeng.

Alle andre spillere ligger minst 0,1 poeng per kamp bak Elias Pettersson. Det inkluderer Jevgenij Malkin (1,09), Connor McDavid (1,07) og Patrick Kane (0,88).

Det er ikke bare produksjonen til Elias Pettersson som imponerer. Det er også måten han plukker poengene på, enten det er med millimeterpresise håndleddsskudd eller eksepsjonell kreativitet.

– Sånn jeg ser det, har han mange likhetstrekk med meg. Spilleforståelsen og playmaker-evnene er på høyde med alle andre akkurat nå, og det er nok der sammenligningene kommer fra – fra playmaker-evnene hans, sier Wayne Gretzky til Sportsnet.

Elias Pettersson fylte 20 år i november og er fortsatt ganske spinkel av vekst. Det skremte kanskje et par lag fra å velge ham i draften, men det ser på ingen måte ut til å hemme ham i verdens beste liga.

– Han spiller kanskje på en ganske lik måte som Sidney Crosby eller det jeg gjorde, på den måten at han må bruke øynene og spilleforståelsen sin, og stole på instinktene sine, siden han ikke er noen stor gutt, tror Gretzky.

Ser vi på statistikken for førsteårsspillere gjennom hele NHL-historien, altså drøyt 100 år, ligger Elias Pettersson blant de 20 beste med sitt snitt på 1,19 poeng per kamp. Teemu Selännes rekord på 1,57 poeng per kamp blir vanskelig å slå. Han debuterte i NHL med 76 mål og 132 poeng på 84 kamper for Winnipeg Jets sesongen 1992/93. Peter Stastny er nummer to med 1,42 poeng per kamp og Mario Lemieux nummer tre med 1,37.

Morten Ask «tok ikke en Elias Pettersson» – han tok en «Morten Ask»

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar