William Nylander har signert – men Toronto har uansett ikke plass til ham neste sesong

William Nylander. Foto: Tom Szczerbowski-USA TODAY Sports

Forhandlingene mellom William Nylander og Toronto Maple Leafs har vært vanskelige. Så vanskelige at partene ikke annonserte en avtale før tidsfristen var ute.

Nylander har signert en kontrakt med Maple Leafs, melder klubben via Twitter kort tid etter at Darren Dreger hos TSN var først ute med å melde at partene har inngått en avtale som gjelder over seks år. Kollega Bob McKenzie fulgte opp med at lønnen i snitt er 6,9 millioner dollar per sesong.

Torontos lønnstak belastes med 10,2 millioner dollar denne sesongen, noe som passer den kanadiske storklubben utmerket, mens belastningen i år to til seks er 6,9 millioner dollar. Dette opplyser klubben selv.

Må trolig trades uansett
I Toronto Maple Leafs har klubbledelsen insistert på at William Nylander er en essensiell del av langtidsplanene deres. Bob McKenzie meldte fredag at Toronto enten kom til å inngå en kontrakt med Nylander eller la ham være utenfor NHL denne sesongen, og la til at det å trade forwarden var et langt mindre sannsynlig utfall.

Elliotte Friedman er en av få journalister i Nord-Amerika som virker å tro at Nylander forsvinner fra Toronto Maple Leafs.

– Den ene tingen jeg virkelig tror på, uansett hva som skjer, er at dette er William Nylanders siste sesong i Toronto Maple Leafs. Uansett om han signerer eller ikke, er dette slutten. Jeg tror at Toronto senest trader ham innen draften, sier Friedman.

Hvorfor dette synspunktet ser ut til å være minoritetens, er en gåte.

Det er faktisk helt åpenbart at William Nylander ikke har en framtid i Toronto Maple Leafs etter denne sesongen. Og det har vært helt åpenbart i noen uker nå.

Auston Matthews og Mitch Marner spiller nemlig nå på et så høyt nivå at begge vil få et tosifret millionbeløp i dollar per sesong når de signerer nye kontrakter neste sommer. Det spekuleres at Matthews kan komme opp på Connor McDavid-nivå, altså 12,5 millioner dollar, og at Marner vil få rundt 10 millioner dollar per sesong.

Man kan også spørre seg om Nylander er mer verdifull enn Jake Gardiner, men også Gardiner ser ut til å bli umulig å finne rom til utover inneværende sesong.

Selv om Toronto lar Jake Gardiner gå som free agent og fyller opp backbesetningen med unge, billige – og meget spennende – unggutter som Rasmus Sandin og Timothy Liljegren, og gå inn i 2019/20-sesongen med Morgan Rielly og Nikita Zaitsev som de eneste backene med en lønn på over én million dollar, vil ikke Toronto har råd til Nylander, Matthews og Marner.

Det er dessuten lite trolig at et lag med Stanley Cup-ambisjoner stiller med et så urutinert backkorps.

Skjermbilde fra capfriendly.com

Hvis kanadierne klarer å kvitte seg med Patrick Marleaus siste år på 6,25 millioner dollar, så er det i teorien mulig å få plass til Nylander. Toronto kan imidlertid ikke kjøpe ham ut, for kontrakten ble signert etter at Marleau fylte 35 år, så den vil telle mot lønnstaket uansett. Han har dessuten en «No Movement Clause» og kan derfor ikke trades uten å gi sitt samtykke. Det er lite trolig at han ønsker å forlate Toronto i en alder av 40 år. Det kommer heller ikke til å stå klubber i kø for å få lov til å gi 6,25 millioner dollar til en 40-åring.

Toronto belastes dessuten fremdeles for en andel av kontrakten til Phil Kessel – 1,2 millioner dollar fram til 2022.

Selv om manager Kyle Dubas satser på urutinert backer og i tillegg klarer å trylle bort Marleau, vil det bli vanskelig å beholde Nylander. På forwardsiden skal Kasperi Kapanen, Andreas Johnsson, Pär Lindholm, Tyler Ennis og Josh Leivo ha nye kontrakter eller erstattes med billige spillere.

Nei, Toronto kommer ikke til å ha plass til William Nylander neste sesong. Og dette er nok mye av årsaken til at forhandlingene har vært så vanskelige. Hvorfor skulle Nylander gi Toronto rabatt når han vet at han ikke kommer til å spille for Toronto?

Det ser derfor ut til at denne sesongen er den beste sjansen Toronto har til å vinne Stanley Cup, for hva det er verdt. Vi så jo med Washington Capitals at man ikke nødvendigvis har det beste laget når man har den beste stallen.

Hvordan kan Toronto beholde alle storkanonene sine?

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar