Zuccarello kan tape titalls millioner på Rangers’ slagplan

NEW YORK (Nitten.no): Langtidsprosjektet til New York Rangers kan få store konsekvenser for Norges største profil. 

Etter to sesonger på rad med i gjennomsnitt 60 poeng – 61 og 59 – stoppet det på 53 poeng for Mats Zuccarello sesongen 2017/18. Er 30-åringen på vei nedover? New York-pressen skrev flere ganger underveis i sesongen at Zuccarello ikke var like god som i foregående år.

Den konklusjonen bør man ikke uten videre godta.

For å forklare nærmere, kan vi først gå igjennom noen tall fra naturalstattrick.com:

Da han gjorde 59 poeng sesongen 2016/17, spilte Zuccarello 639,40 minutter med Derek Stepan som senter i spill fem mot fem og 361,52 minutter med Mika Zibanejad. Stepan ble nummer 66 i poengligaen i NHL med 55 poeng og Mika Zibanejad, som mistet 26 kamper på grunn av skade, hadde det 99. beste poengsnittet per kamp.

Ingen av dem er elitesentere – de var henholdsvis nummer 45. og 50. blant sentere i NHL i poengsnitt per kamp. De er imidlertid solide andresentere, og Zuccarello fungerte bra sammen med begge. Stepan og Zuccarello hadde en Corsi (forklaring her) på 53,78 sammen, mens Zibanejad og Zuccarello hadde 50,31. I begge tilfeller ble tallene enda bedre når Chris Kreider var tredjemann i rekka.

Svakere medspillere

Dette var altså i sesongen 2016/17. Denne sesongen ble Mats Zuccarello brukt annerledes av trener Alain Vigneault. Derek Stepan forsvant i en trade til Arizona Coyotes i fjor sommer og Mika Zibanejad har spilt mest sammen med Kreider og Pavel Butsjnevitsj. Dermed ble Zuccarello henvist til andre rekkekamerater.

30-åringen fra Oslo spilte som regel i andre- eller tredjerekka.

– Det har litt å gjøre med at vi har en del yngre spillere og må spre laget litt ut. Da har nok kanskje jeg blitt ofret, siden jeg er en av de eldste, sier Mats Zuccarello til Nitten.no.

Vi har ikke nøyaktige tall på hvor mange minutter Mats Zuccarello har spilt med J.T. Miller eller Kevin Hayes som senter, ettersom begge har spilt både senter og ving. Takket være naturalstattrick.com vet vi at han fikk mest istid sammen med Rick Nash på den andre vingen. De to spilte i 2017/18-sesongen sammen i 339,39 minutter i fem mot fem.

Zuccarello fikk også 367,22 minutter med Miller og 362,49 minutter med Hayes.

I 228 minutter den nylig avsluttede sesongen var enten David Desharnais, Filip Chytil, Lias Andersson, Paul Carey eller Peter Holland senter for Mats Zuccarello. Det er faktisk mer enn nordmannen fikk sammen med Mika Zibanejad i 2017/18.

I løpet av sine 222,49 minutter sammen hadde Mika Zibanejad og Mats Zuccarello en Corsi på 53,02. I bare 18,34 av disse minuttene fikk de med seg Chris Kreider som tredjemann. I 146,04 av minuttene var de sammen med Rick Nash. Det førte til en knallsterk Corsi på 62,78, men samtidig scoret de kun to mål og ble påført seks baklengsmål.

Hvis man har sett Rick Nash spille hockey de siste tre sesongene, vet man at han ikke har sin styrke i hverken å slå pasninger eller plassere seg i scoringsposisjoner. Han er god til å gå solo – og det er alt. For en spiller som Zuccarello, som er en så fremragende playmaker, er dette en bortimot meningsløs rekkekamerat.

Fornøyd med å runde 50

De senterne Zuccarello altså spilte mest sammen med, var Kevin Hayes og J.T. Miller. Sistnevnte ble tradet, mens Hayes endte på 69.-plass blant alle senterne i NHL i poeng (44). I fjor var det Derek Stepan som var nordmannens senter oftest – og Stepan endte på 33.-plass blant alle NHL-senterne med sine 55 poeng.

Legger vi raskt til hvilke vinger han spilte sammen med, og hvordan de produserte, gjorde Nash 0,47 poeng per kamp for Rangers før han ble sendt til Boston Bruins. Michael Grabner (197,58 minutter) gjorde 0,53 poeng per kamp og Jimmy Vesey (226,37 minutter) gjorde 0,35 poeng per kamp. Zuccarello fikk til sammenligning bare 71,00 minutter sammen med Chris Kreider – og bare 6,25 minutter sammen med Pavel Butsjnevitsj.

I tillegg ble istiden sammen med lagets beste back – Ryan McDonagh – redusert fra 442,46 minutter til 257,42 minutter. Snaut 200 minutter med McDonagh ble byttet ut med istid sammen med John Gilmour, Kevin Shattenkirk og Neal Pionk.

Disse tallene argumenterer for at Zuccarello led minst like mye av svakere medspillere som dårlig spill selv.

– Det er klart at hele sesongen har vært mentalt tøff. Det er tøft å gå inn til kamper når du vet at du ikke kommer til sluttspill og kanskje kan bli tradet. Det skal bli godt å komme seg litt bort og slappe av mentalt, sier Zuccarello diplomatisk.

Hvor mange poeng mer kunne Norges beste hockeyspiller ha gjort med Zibanejad som fast senter? 60 er sannsynlig. 65 er rimelig. Zuccarello vil imidlertid ikke klage over hvordan han blir brukt av treneren.

– Det har selvfølgelig vært en prosess, det der, å spille med nye spillere hele tiden. Ut ifra den sesongen vi har hatt som lag, og jeg som person, får man vel si seg fornøyd med å runde 50 poeng, sier Zuccarello til Nitten.no.

Nå som vi har sett på de to forrige sesongene, kan vi kikke videre mot den neste.

Tung sesong i vente?

New York Rangers har startet en gjenoppbygging. Laget er revet ned og i ferd med å bygges opp igjen. Det ligger an til en sesong med flere tap enn seirer mens Rangers gir uerfarne spillere som Filip Chytil, Lias Andersson, Neal Pionk, Tony DeAngelo og Vinnie Lettieri mer erfaring i NHL.

Zuccarello kommer til å få en enda mer sentral rolle i laget neste år, med mindre han trades før draften. Nordmannens lederskap får en nøkkelrolle i utviklingen av disse unge spillerne. Manager Jeff Gorton håper også at Zuccarello vil hjelpe noen av dem til å bli framtidige ledere selv.

– Vi har en del utvikling å gjøre når det gjelder lederskap i spillergruppen. Det er ingen tvil om at Marc Staal og Mats Zuccarello alltid har vært gode røster i garderoben. Vi må integrere flere i den gruppen og det er vi i ferd med å gjøre, sa Alain Vigneault til Nitten.no før han fikk sparken fra trenerjobben.

For Mats Zuccarello blir trolig 2018/19 en ny sesong med rekkekamerater som er utenfor topp 50 i poengproduksjon i sine respektive posisjoner. Det kan bety enda en sesong hvor nordmannens poengproduksjon blir skadelidende, dersom han ikke får spille med Zibanejad og Kreider mesteparten av tiden. På spørsmål fra Nitten.no om han tror at han ville gjort flere poeng om han spilte for en annen klubb, er ikke Zuccarello avvisende.

– Jo, det kunne jeg sikkert, sier 30-åringen.

Hva er den lønnsmessige konsekvensen av 50-55 poeng i stedet for 60-65 for en ving? Det svaret kompliseres av faktorer som alder, målratio, draftposisjon, klubbens lønnsrom og så videre, men disse ti poengene kan fort utgjøre en million dollar i lønn.

Patric Hörnqvist signerte i februar en femårskontrakt verdt 5,3 millioner dollar per år. Cam Atkinson sikret seg i november 5,875 millioner per sesong de neste sju årene. Begge gjorde færre poeng i bedre lag – men flere mål, det skal også sies – enn Zuccarello. Nikolaj Ehlers signerte en sjuårig kontrakt verdt 6,0 millioner i året. Det gjorde han i oktober, etter å ha gjort 64 poeng i fjor. Disse tallene indikerer at et anslag på én million dollar ekstra for ti poeng ekstra, ikke er helt på jordet.

Vil bli i New York

Hvis Zuccarello i stedet trades til et annet lag, er det trolig at han vil få bedre rekkekamerater – kanskje bedre enn han noensinne har hatt. Etter det Nitten.no erfarer var både San Jose Sharks og Calgary Flames interessert i Zuccarello ved trade deadline. Havner han i et av disse lagene, kan han få sentere som Joe Pavelski (24. beste poengplukker blant sentere i 2017/18), Logan Couture (32. best) eller Sean Monahan (26. best). I så fall kan poengproduksjonen øke ytterligere.

Hvilket vil gi ham enda bedre kort på hånden når neste kontrakt skal forhandles fram. Regelverket mellom NHL og spillerforeningen åpner for at kontrakter kan forhandles fram først når den nåværende har mindre enn ett år igjen. Det betyr at Zuccarello kan signere ny kontrakt med New York Rangers etter 1. juli 2018.

Ettersom han vil fylle 31 år før sesongstart, og den neste kontrakten potensielt blir den største og viktigste i hele karrieren, er det naturlig å tro at nordmannen og hans agent Craig Oster vil be om en kontrakt på fire år eller mer.

Hvis vi tar utgangspunkt i at Zuccarellos neste kontrakt blir over fem år, snakker vi om en potensiell forskjell på fem millioner dollar, eller snaut 40 millioner kroner, dersom sesongen spilles i New York Rangers framfor i et annet lag.

Minst.

Mats Zuccarello kan altså tape rundt 40 millioner kroner på å bli værende i New York Rangers. Det er mye. Selv for en jordnær gutt fra Oslo som bare spiller hockey for moro skyld. Likevel er ikke Mats Zuccarello i tvil om hva han ønsker.

– Jeg har lyst til å være her.

Det er ikke rart fansen i Madison Square Garden elsker Zuccarello.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar