Zuccarello storspiller – men kan tilbudene bli så dårlige at Rangers beholder ham?

Mats Zuccarello er trolig inne i sin siste sesong i New York Rangers. Foto: Adam Hunger / Reuters / NTB scanpix

Drøyt tre uker før overgangsvinduet stenger, ser spillermarkedet ut til å være fullt av gode forwards.

Det ble denne uka endelig fastslått at Artemi Panarin ikke vil binde seg til Columbus Blue Jackets i løpet av denne sesongen. Det betyr etter alt å dømme at han fra 1. juli av står fritt til å velge sin neste arbeidsgiver selv.

Hvis Columbus Blue Jackets ønsker å få noe i retur for ham, må den 27 år gamle russeren derfor trades før overgangsvinduet stenger klokken 21.00 (norsk tid) 25. februar.

Tiden begynner å bli knapp.

– Prisene vil falle
Rapportene fra ekspertene til den kanadiske TV-kanalen TSN forteller at managere fra andre lag i NHL har stått i telefonkø hos Jarmo Kekäläinen for å melde sin interesse for Panarin, som har produsert 19 mål og 55 poeng på 47 kamper denne sesongen (ikke medregnet matchen natt til fredag).

Vi kan altså legge Panarin til i den etter hvert store bunken med gode forwards som er tilgjengelig på overgangsmarkedet.

I denne ligger også Mark Stone og Matt Duchene, de to beste spillerne i Ottawa Senators. Manager Pierre Dorian er i samtaler med agentene deres, men foreløpig ser partene ikke ut til å være nær enighet, ifølge Bob McKenzie i TSN.

– Når jeg snakker med mange managere i ligaen, og du inkluderer Artemi Panarin, sier de at de aldri har sett så mange elitespillere tilgjengelig før overgangsvinduet stenger. Hva innebærer det? Vel, hvis du legger til at spillere som Wayne Simmons og Micheal Ferland og Derick Brassard og andre forwards er tilgjengelige, ser dette ut som en kjøpers marked. Det betyr at prisene som lag forventer å få for disse spillerne, vil bli redusert, sier McKenzie.

Listen inkluderer ikke bare disse spillerne. Det er mange som spiller for lag som ikke kommer til sluttspill og samtidig blir free agents 1. juli, som dermed må trades hvis ikke klubbene deres ønsker å miste dem uten å få noe i retur.

Listen inkluderer også Gustav Nyquist i Detroit Red Wings, Jakob Silfverberg i Anaheim Ducks, Carl Hagelin i Los Angeles Kings, Marcus Johansson og Brian Boyle i New Jersey Devils, Kevin Hayes i New York Rangers og Ryan Dzingel i Ottawa Senators.

Sammen med Zuccarello, Panarin, Brassard, Stone, Duchene, Ferland og Simmonds, betyr det at 14 forwards er tilgjengelig.

Vi kan også legge til at Chris Kreider trolig er tilgjengelig hos New York Rangers, dersom prisen er riktig, selv om han har ytterligere én sesong igjen av kontrakten, og at Washington Capitals visstnok er innstilt på å la Andre Burakovsky forsøke seg i et annet lag.

Vi snakker altså om 16 spillere her. Forrige sesong var det bare sju topp 9-forwards som ble tradet i løpet av de siste tre ukene før overgangsvinduet stengte.

Dersom etterspørselen er på samme nivå i år som i fjor, innebærer dette at prisene vil falle markant.

Verdien av draftvalg er overvurdert
Prisen for Artemi Panarin vil nok fremdeles være høy, fordi Columbus kan skape en budkrig og attpåtil true med å beholde ham ut sesongen fordi laget har Stanley Cup-ambisjoner selv, men prisen for de andre forwardene vil falle dersom ikke etterspørselen er markant høyere i 2019 enn 2018.

Hvis New York Rangers for eksempel krever et førsterundevalg for å gi fra seg Mats Zuccarello, kan den interesserte klubben heller forsøke å hente Gustav Nyquist for et andrerundevalg. Hvis Detroit krever mer enn et andrerundevalg, kan klubben kontakte Washington og spørre om Andre Burakovsky i stedet.

Dette kan tvinge New York Rangers til å spørre seg om det er verdt å trade bort Mats Zuccarello.

Hvis det beste tilbudet fra markedet kun er et andrerundevalg, kan dette få manager Jeff Gorton til å tenke at Rangers er best tjent med å forsøke å inngå en ny kontrakt med nordmannen og i stedet la ham få en rolle som mentor for de unge spillerne i gjenoppbyggingsfasen.

Nitten.no har tidligere studert verdien av et draftvalg. Dette er sannsynligvis data som klubbene selv har analysert seg fram til. Vår gjennomgang viser at det er bare en tredjedels sjanse for at et andrerundevalg gir en topp-6-forward eller en topp 4-back. Det er faktisk nesten 50 prosent sjanse for at andrerundevalget ikke resulterer i en NHL-spiller i det hele tatt. Rundt 65 prosent av spillerne som velges i tredje runde, kommer seg aldri til NHL.

Hvis Rangers og Zuccarello er i stand til å bli enige om en kontrakt som fungerer for begge parter, må dette være et bedre alternativ for Rangers enn å gi ham bort for et andrerundevalg.

Slik markedet ser ut per dags dato, skal det bli vanskelig for manhattanklubben å få mer.

– Calgary ønsker Zuccarello
Journalist Elliotte Friedman hos Sportsnet melder denne uka at Edmonton Oilers har lagt vekk interessen for Mats Zuccarello. Oilers sparket som kjent nylig manager Peter Chiarelli, så dette er ikke overraskende. Edmonton vil trolig vente med store byttehandler eller investeringer til en ny manager er klar for å overta for midlertidig manager Keith Gretzky.

På den annen side tror Friedman at Calgary Flames er interessert i Zuccarello. Den kanadiske klubben var på tråden til Jeff Gorton angående nordmannen for ett år siden, men partene ble ikke enige om pris den gang. I fjor sommer hentet Flames inn tre høyrevinger, så denne interessen virker merkelig, men to av disse tre høyrevingene (James Neal og Austin Czarnik) har ikke innfridd forventningene.

Den angivelige interessen for Zuccarello tyder på at Flames allerede nå er villig til å gi opp en av disse spillerne eller begge to. 31 år gamle Neal har bare gjort fem mål og tolv poeng på 49 matcher denne sesongen. Samtidig har han over fire år igjen av en femårskontrakt verdt 5,75 millioner dollar per sesong – og den kontrakten blir det ekstremt vanskelig å flytte på.

I kjempeform
Mens overgangsryktene florerer, har Mats Zuccarello ristet av seg de negative tankene rundt et eventuelt klubbskifte og funnet toppformen. 31-åringen herjet med New Jersey Devils natt til fredag og la tre målgivende pasninger – to til Mika Zibanejad og én til Chris Kreider (Hadde etternavnet hans vært Gretzky, hadde han kanskje fått en assist på det første målet til Rangers også).

Den første målgivende pasningen ga Rangers 2-2.

– For en vakker pasning fra Mats Zuccarello! utbrøt TV-kommentator Joe Micheletti hos MSG Networks.

Den andre ga Rangers ledelsen 3-2 og var noe enklere:

Den tredje målgivende pasningen var kanskje den lekreste. Den hjalp Mika Zibanejad til hat trick og ga Rangers ledelsen 4-3.

New York Rangers vant kampen 4-3.

Mats Zuccarello har nå gjort poeng i seks kamper på rad. Fire mål og åtte assists – tolv poeng – er utbyttet. Totalt denne sesongen har nordmannen levert 27 poeng på 36 kamper.

Hvis han fortsetter å produsere på dette nivået de neste par ukene, kommer nok lagene til å stå i kø for å få Zuccarello også.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “Zuccarello storspiller – men kan tilbudene bli så dårlige at Rangers beholder ham?”

Legg igjen en kommentar