Zuccarellos rekke er den beste i NHL akkurat nå

Mika Zibanejad (93) feirer med Mats Zuccarello (36) og backen Neal Pionk (44). Foto: Catalina Fragoso-USA TODAY Sports-NTB scanpix

Selv ikke Bostons superrekke kan målet seg med Mika Zibanejad, Chris Kreider og Mats Zuccarello.

New York Rangers er i en gjenoppbyggingsfase, men oppfører seg ikke sånn på isen. Anført av en fenomenal førsterekke har manhattanlaget tatt 13 av de siste 20 oppnåelige poengene. Laget har klatret såpass at enkelte fans igjen har begynt å drømme om sluttspill.

Akkurat sluttspillhåpet er en illusjon, bare så det er sagt. I sommer skal et lag i NHL få lov til å velge Jack Hughes i draften, og de lagene som havner i sluttspill, får ikke være med i den trekningen.

Gjenoppbyggingen av Rangers som en tittelutfordrer vil gå flere år raskere med Hughes i stallen, så dersom klubben kvalifiserer seg for sluttspillet denne sesongen, bør Jeff Gorton få sparken som manager.

Nok om det.

La oss helle snakke litt om denne superrekka. Mika Zibanejad, Mats Zuccarello og Chris Kreider står for 19 av de 32 målene Rangers har scoret siden 12. januar.

ZZK (alle superrekker fortjener et navn, så vi kaller den heretter bare ZZK) har spilt 110,30 minutter sammen i fem mot fem i denne perioden. Rangers har spilt ti kamper, men Zuccarello sto over matchen 29. januar, så ZZK har ni kamper sammen siden 12. januar. De har en corsiprosent på 56,19, hvilket er meget sterkt. Trioen har skapt 65 målsjanser og sluppet til 33.

Og på det viktigste området – scoringer – er status 12-3 (i fem mot fem).

Inkluderer vi power-play, finner vi at ZZK totalt har gjort 41 poeng på de ni siste kampene sammen.

– Vi prøver å bruke hverandre så mye som mulig utpå der, og bruke styrkene våre så godt vi kan. Det fungerer bra for oss nå, forklarer Mika Zibanejad.

– Det er godt å se Zuccarello tilbake, legger han til.

Mika Zibanejad har 18 poeng, Mats Zuccarello 15 og Chris Kreider 8.

Hvis vi sammenligner med det som anses som NHLs beste rekke, Boston Bruins førstekjede (tre spillere sammen kan like gjerne kalles «kjede» som «rekke») med Patrice Bergeron, Brad Marchand og David Pastrnak, kommer ZZK fremdeles på topp.

Boston-trioen har gjort 35 poeng siden 12. januar, altså seks færre enn ZZK. De har dessuten «bare» 66-55 i målsjanser i spill fem mot fem.

Den tredje beste rekka i NHL i denne perioden, er Columbus-trioen Artemi Panarin, Pierre-Luc Dubois og Cam Atkinson, som har gjort 32 poeng.

Patrick Kane er den enkeltspilleren med flest poeng i NHL siden 12. januar. Chicago-stjernen har sanket 20 av dem. Zibanejad er nummer to med sine 18 og Zuccarello nummer tre med 15.

Det er ganske rått å tenke på at en norsk spiller har produsert bedre i NHL i snart en måned, enn superstjerner som Connor McDavid, Steven Stamkos (begge har 12 poeng på 9 kamper), Alex Ovetsjkin, Nikita Kutsjerov (begge har 9 på 9) og Sidney Crosby (7 poeng på 9).

Selv om Mats Zuccarello fortjener æren for å spille rollen som katalysator i ZZK, må vi også trekke fram utviklingen til Mika Zibanejad. Han fremstår denne sesongen som en betydelig bedre spiller enn før. I en alder av 25 år har det tidligere førsterundevalget produsert flere poeng (53) på 53 kamper enn han noen gang tidligere har gjort på en hel sesong.

Hans gamle bestenotering var 51 poeng på 81 kamper for Ottawa Senators i 2015/16. Forrige sesong gjorde svensken 47 poeng på 72 kamper.

Zibanejad har med andre ord utviklet seg fra et nivå som normalt passer en andresenter til et nivå hvor han må kunne kalles en legitim førstesenter.

Brått ser kontrakten hans på 5,35 millioner dollar per sesong fram til 2022 veldig klubbvennlig ut. I sitt gjenoppbyggingsprosjekt kan manager Jeff Gorton nå planlegge med Mika Zibanejad som førstesenter uten å kjenne noen angst for det.

Utviklingen til Filip Chytil ser også ut til å gå bra. Med unge Brett Howden og Lias Andersson i bakhånd, ser senterplassen ganske solid ut for framtiden. Dermed kan Gorton fokusere på andre ting når han nå diskuterer spilleroverganger med andre managere fram mot overgangsvinduets siste dag 25. februar.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar