Merittert dommertrio avsluttet med EHL-premieren: - Man ender opp med å føle seg litt verdsatt
JORDAL (nitten.no) Tor Olav Johnsen, Owe Lüthcke og Pål Garsjø takket for seg på toppnivå med EHLs åpningskamp på et utsolgt Jordal Amfi.
Foto: Bjørn-Christian Roksvåg, nitten.no
- Det var vel ingen hemmelighet, men heller ikke noe som var utbasunert til alt og alle i norsk ishockey. Det var ikke vi som var viktige der, men selve serieåpningen i EHL, sier Tor Olav Johnsen til nitten.no.
- Hvordan føles det at det er over?
- Det er jo vemodig. Men det ble en veldig ålreit avslutning, syns vi, svarer veteranen som aller helst kunne tenke seg å fortsette på toppnivå.
Etter åpningskampen mellom Vålerenga og Frisk Asker ba speaker Knut Hoffsengen om litt ekstra oppmerksomhet fra de over 5000 tilskuerne og de to lagene som ble igjen på isen.
Budskapet var å takke av tre dommere som har satt sitt preg på ligaen i en årrekke; Tor Olav Johnsen, Owe Lüthcke og Pål Garsjø.
- Gode ishockeydommere og enda bedre personer som har tjent norsk ishockey på en formidabel måte over tid. Dommerrollen blir stadig mer utfordret. Dere er, og har vært. bautaer. Vi håper at dere vil bidra med deres erfaring inn mot neste generasjons dommere i mange år til, sa generalsekretær Petter Salsten i etterkant av seremonien på Jordal, ifølge hockey.no.
Vemodig
Johnsen forteller at trioen underveis i forrige sesong fikk beskjed om at det ville bli endringer i 2024/2025-sesongen.
Dommerne og Norges Ishockeyforbund ble etter hvert enige om at serieåpningen på utsolgte Jordal Amfi ble en fin avslutning på en lang karriere på toppnivå både nasjonalt og også internasjonalt.
- Ut fra hva jeg kan bedømme ble det veldig fint. Også mine to kolleger er veldig happy med seansen, sier Johnsen og fortsetter:
- Det er jo hyggelig med så mange fine ord, først og fremst. Det var koselig at noen hadde lagt seg litt i sælen og skrevet det som ble lest opp. Man ender vel opp med å føle seg litt verdsatt kanskje i en noe utsatt rolle som dommer - over det lange løp. Man har kanskje lagt igjen et ålreit fotavtrykk? Det føltes veldig fint.
Også begge lag trenere kom over isen for å takke trioen både for kampen og lang og tro tjeneste til sporten.
- Det er ting man setter pris på. Det var også fine tilbakemeldinger fra spillerne. Litt sånn korte, konsise siste dans-meldinger i en fin tone som betyr ganske mye. Og vi snakket alle tre om den spontane applausen fra publikum tre-fire ganger under talen. Det varmet. De har betalt for å se mange kamper og «for å kjefte» på oss, men da alt var over, var det hyggelig med spontan applaus.
Dømmer i 1. divisjon
Johnsen er ærlig på at dersom han kunne velge, hadde han dømt EHL-hockey også de kommende ukene og månedene.
- Jeg kunne dratt på en sesong eller to til. Men det kommer nye og yngre folk så på et eller annet tidspunkt er det over. Skal man tenke fornuftig så er det kanskje en tid for alt, sier 58-åringen.
Men Johnsen, Lüthcke og Garsjø er ikke helt ferdige. Trioen går ett hakk ned og skal dømme 1. divisjonshockey kommende sesong.
- Det er en ny og kul utfordring. Erfaringen tar vi med oss, men det blir litt å starte på nytt med nye spillere man skal bygge en relasjon til over tid.
- Hvordan vil du oppsummere en lang dommerkarriere så langt?
- Årsaken vil at vi har holdt på så lenge er jo at dette har gitt oss mye. Det fins enklere hobbyer i verden enn å være hockeydommer. Det kan jo være en påkjenning noen ganger hvis ting ikke går helt etter planen og det blir litt kjør. Og det er annerledes nå enn for mange år tilbake da gårsdagens nyheter ble brukt til å tenne opp i peisen med. Men i all hovedsak har det gitt oss veldig mye og jeg håper vi har gitt noe tilbake til norsk hockey. Det følte vi på fredag.
- Og høydepunktene?
- Oi, det vet jeg ikke. Jeg dømte fire A-VM senior i løpet av fem sesonger og fire U20-VM på A-nivå. Det er en liten milepæl. Det har vært gøy, spennende, vanskelig, alt på samme tid i en konkurransesituasjon med mål om å være med hele veien ut i mange sesonger. Spillerne ønsker seg til finalen, og det samme gjør dommerne.