Mister neppe lisensen midt i sesongen: - Sterkt ønske om at alle fullfører
Med mindre Lillehammer Ishockeyklubb går konkurs, tyder alt på at klubben får fullføre sesongen i Fjordkraft-ligaen selv med negativ egenkapital 1. januar.
Foto: Bjørn-Christian Roksvåg, nitten.no
Lillehammer-krisen ble tema på styremøtet hos Norges Ishockeyforbund denne uken. Forbundet er ikke fornøyde med det de selv omtaler som underrapportering og mangelfull informasjon, men merker seg at det nå gjøres en stor innsats i flere ledd for å redde klubben.
- Vi får se hva de klarer før årsskiftet og inn i 2023. Vi har blitt informert, har kontakt med Lillehammer-ledelsen og akkurat nå gjør ikke vi mer før vi har ytterligere oversikt over det de jobber med og hvordan de lykkes med det, sier generalsekretær Ottar Eide til nitten.no.
Etter uker med rykter, spekulasjoner samt rapporter om store underskudd og negativ egenkapital i lokalavisen GD, avslørte Lillehammer-ledelsen lørdag kveld alvoret i situasjonen.
- Det er anslått at vi har et kapitalbehov på i størrelsesorden 3 til 3,5 millioner kroner, skrev klubben i en pressemelding.
Mister lisensen?
Lillehammer IK har siden sommeren 2019 vært underlagt en handlingsplan fra Norges Ishockeyforbund der positiv egenkapital ved utgangen av 2022 er et av målene.
GD har tidligere skrevet at de mener å vite at LIK har nærmere fire millioner i negativ egenkapital.
- Mister LIK lisensen uten positiv egenkapital 1. januar?
- Det er mange steg på veien her. Går de konkurs, er det én ting. Det får vi inderlig håpe ikke skjer, og det tror jeg heller ikke. Vi snakker også om hva som skjer neste sesong her. Det er jo like interessant som å komme gjennom denne sesongen og ligger også i potten her, svarer Eide.
Skulle Lillehammer bli fratatt lisensen for spill på toppnivå, vil serien måtte fullføres med ni lag og alle spilte LIK-kamper strykes. Dersom forbundet ender opp med å foreta seg lisensgrep overfor LIK, er det eventuelt mer aktuelt inn mot neste sesong, slik nitten.no forstår det.
- Det er nok andre instanser enn oss som setter ned foten før oss midt i en sesong. Vi har aldri gjort det før og har et sterkt ønske om at alle fullfører. Å avslutte midt i sesongen er det ingen som ønsker på noen som helst måte. Det har med sportslig rettferdighet og respekt for alle de andre lagene å gjøre, sier Eide og understreker samtidig at han ikke konkluderer på noen som helst måte i saken og at det er styret som gjør slike vurderinger i ishockeyforbundet.
- Er det en reell fare for konkurs?
- Det spørs hvem de skylder penger og hvor mye. Summen er stor nok isolert sett, men det er penger på vei inn og andre støttegrupper jobber med hjelp.
Redningsaksjon
Fredag samlet LIK-ledelsen sentrale aktører til krisemøte i Eidsiva Arena. I etterkant ble det varslet at to av klubbens største sponsorer tirsdag skulle informere om hva de kunne bidra med for å redde klubben.
Nils Kristian Myhre, direktør for kommunikasjon og samfunn i Eidsiva, fortalte nitten.no onsdag formiddag at de da ennå ikke hadde gitt noe svar.
En rekke samarbeidspartnere har sagt seg villige til å gå inn med 25 prosent av sitt opprinnelige bidrag i engangssum, supporterne har samlet inn rundt 250.000 kroner og en investorgruppe ser på løsninger.
- De gjør et ærlig forsøk i alle leirer der oppe, og det står det respekt av. De jobber på og det skal de få lov til å gjøre i fred så får vi se hva konklusjonen blir, sier Eide.
Slik også GD har omtalt er Norges Ishockeyforbund kritiske til den økonomiske rapporteringen og informasjonen fra Lillehammer på veien mot krisen.
- Det har vært en under-rapportering. Ikke bare til oss, men også lokalt har ikke folk visst hvor ille det står til. Det er selvsagt ikke heldig, sier Eide.
LIK har som en følge av dette igangsatt en ekstern granskning av regnskapet. Gudbrandsdal Revisjon skal nå avgi revisorrapport for året 2022, ifølge klubbens hjemmeside.
- Vi får se hva den sier. Den skaper uansett ikke mer penger i kassa, men vi får en klargjøring av hva som har skjedd.